ΠΑΟΚ-FCSB 0-1 MVP, σχόλια & παραλειπόμενα

Σχόλια - κριτική των αγώνων και τα νέα του ευρωπαϊκού ΠΑΟΚ

MVP

Kotarski
1
1%
Sastre
2
2%
Kedziora
2
2%
Μιχαηλίδης
2
2%
Baba
2
2%
Camara
16
16%
Ozdoev
6
6%
Despodov
45
46%
Κωνσταντέλιας
4
4%
Taison
2
2%
Chalov
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Bakayoko
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Schwab
1
1%
Shoretire
13
13%
Zivkovic
1
1%
Tissoudali
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι

Σύνολο ψήφων: 97

Άβαταρ μέλους
ΑποστόληςΑ

Re: ΠΑΟΚ-FCSB 0-1 MVP, σχόλια & παραλειπόμενα

Δημοσίευση από ΑποστόληςΑ »

Αυτό που προσπαθούσαμε συνέχεια να βάλουμε γκολ με γιόμες, κάτι που κατά κόρον έγινε σε όλο το β΄ ημίχρονο, θύμισε ποδόσφαιρο της δεκαετίας του 70. Πόσω μάλλον όταν δεν έχουμε ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ καλό κεφαλοσφαιριστή μέσα στο κουτί. Δηλαδή πόσο μακάκες είμαστε να επιμένουμε σ' αυτό τον τρόπο επιθετικής ανάπτυξης;
Οι άλλοι έπαιξαν με παίκτη λιγότερο επί 45 ολόκληρα λεπτά κι εμείς καταφέραμε να είμαστε στατικοί και αργοί, αποτελώντας το βούτυρο στο ψωμί μιας πολύ μέτριας ομάδας.

Για δε τις αλλαγές, ας μην τις χαρακτηρίσω. Να θες γκολ και να μπαίνει μέσα ο Bakayoko που είναι αμυντικό χαφ και να βγαίνουν οι Καμαρά (κορυφαίο χαφ χθες) και Ozdoev, που έχει επιθετικές ικανότητες.
Αυτός δε που έμεινε μέχρι τέλους ήταν ο κάκιστος Taison που κάθε επιθετική του προσπάθεια ήταν για κλάματα.
(και όχι μόνον χθες).
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ΑποστόληςΑ την Παρ 04 Οκτ 2024, 10:40, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
Jean Valjean

Δημοσίευση από Jean Valjean »

Επειδή είναι κομβική περίοδος για την ομάδα κι επειδή οι παρανοήσεις μεταξύ μας καιροφυλακτούν, ας μου επιτρέψουν οι μοντς μια γενικότερη τοποθέτηση για το ποδόσφαιρο που παράγει ή όχι η ομάδα μας.
Πρώτα-πρώτα ξεκαθαρίζω το πώς λειτουργώ απέναντι τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και σε ότι με ενδιαφέρει γενικότερα. Το πρώτο που κάνω είναι να προσπαθήσω να καταλάβω σε βάθος και όχι επιφανειακά τόσο το φαινόμενο που παρατηρώ όσο και τον άνθρωπο/ους που έχω απέναντί μου.
Σε ότι αφορά το παιχνίδι της ομάδας μας με ενδιαφέρει κυρίως να καταλάβω τι σκέφτεται και τι επιδιώκει ο προπονητής. Κι αυτό χωρίς να παρεμβάλλω σε αυτήν την προσπάθεια την δική μου "άποψη" (τρομάρα μου) για το ποδόσφαιρο η οποία μεταξύ μας δεν είναι και κάτι το σπουδαίο. Παρενθετικά, η δική μου άποψη για το ποδόσφαιρο προήλθε ακριβώς επειδή με ενδιέφερε κυρίως να καταλάβω σε βάθος αυτό που βλέπω. Διαμορφώθηκε με τα χρόνια παρατηρώντας, δεν έχω παίξει ποδόσφαιρο παρά μόνον σε αλάνες και σε 5Χ5. Η ανάγκη να καταλάβω είναι μια ανάγκη εντελώς προσωπική, είναι κατά κάποιον τρόπο ζήτημα ιδιοσυγκρασίας, είμαι περίεργος με το οτιδήποτε και δεν αρκούμαι σε μια επιφανειακή γνώση αλλά θέτω συνεχώς ερωτήματα, καμιά φορά καταντάω εκνευριστικός όπως τα μικρά παιδιά που λειτουργούν με το τι και το γιατί συνεχώς. Αλλά όπως όλα τα πράγματα έχει και τα θετικά του. Με έμαθε να παρατηρώ αμερόληπτα (η λέξη αντικειμενικά είναι λανθασμένη) και να σκέφτομαι πολύ πριν μιλήσω ή γράψω. Κυρίως δε με έμαθε να φροντίζω ώστε η άποψή μου να μην έχει λογικά κενά και αντινομίες. Δεν το καταφέρνω πάντα.
Τον ΠΑΟΚ τον προπονεί ο Λουτσέσκου κι όχι εγώ. Επομένως το να βάλω στην συζήτηση το πώς θα έστηνα εγώ την ομάδα, ποιές αλλαγές θα έκανα, ποιον παίκτη θα πετούσα έξω με τις κλωτσιές και ποιόν θα έχριζα αρχηγό, δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Δεν κάνω έτσι κριτική στον Λουτσέσκου κάνω προβολή του εγώ μου.
Δεύτερον και τελευταίο που οφείλω να ξεκαθαρίσω. Σέβομαι κάθε προσπάθεια κάθενός που έχω απέναντί μου, έιτε αυτή είναι ενός επαγγελματία είτε ενός ερασιτέχνη. Την σέβομαι διότι σέβομαι πρώτα και κύρια την δική μου δουλειά. Δεν μπορώ να κοροιδέψω ή να απαξιώσω την προσπαθεια και την γνώση (την όποια γνώση) ενός ανθρώπου. Θεωρώ ως βασική αρχή στη ζωή μου το εξής " υπάρχει το θάρρος της αμάθειας, το θράσος της ημιμάθειας και το δέος της μαθήσεως". Σπάνια θα πω "ξέρω" κι αν το πω θα είναι ψέμα. Ξεράδια ξέρουμε όλοι μας.
Αυτό όμως δεν πρέπει να μας εμποδίζει να συζητάμε. Αν υπάρχει δρόμος για να μαθουμε είναι μόνον αυτός: να ρωτάμε και να συζητάμε. Και το συναίσθημα, η στάση μας που συνοδεύει την μάθηση είναι πάντοτε το δέος. Ούτε το θάρρος ούτε το θράσος. Αυτά για όσους θέλουν να με κρίνουν, ώστε να εντοπίσουν πιο εύκολα αν είμαι συνεπής ή όχι με τον εαυτό μου μέσα από όσα κατα καιρούς γράφω.
Συνεχίζω αμέσως παρακάτω όπου εκθέτω τι θεωρώ πως θέλει να παίξει ο Λουτσέσκου και η ομάδα μας.

Πιστεύω πως η ομάδα θέλει να παίξει φέτος πολύ διαφορετικά και βρισκόμαστε τώρα ακριβώς σε αυτήν την μεταβατική περίοδο. Η δυσκολία στο τελευταίο τρίτο είναι αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος. Ο Ντέλιας αλλάζει ρόλο και μετατοπίζεται συχνότερα στο κέντρο, τα εξτρεμ έχουν περισσοτερο χώρο στο εσωτερικό του γηπέδου, ο τρόπος επίθεσής μας από τα πλάγια με οβερλαπ ή αντερλαπ διατηρείται κι εκεί όπου το πρόβλημα φαίνεται είναι ο τρόπος που τα χαφ δίνουν βοήθειες επιθετικά. Πάμε σε πιο άμεσο παιχνίδι το οποίο φάνηκε για λίγο και χθες στο 1ο ημίχρονο με το πόσο γρήγορα ανεβάζαμε την μπάλα μέχρι έξω από την περιοχή τους, όχι μετά όμως. Εκεί ακριβώς λοιπόν στο τελευταίο τρίτο υπάρχει πρόβλημα,ειδικά με ομάδες που παίζουν υπερβολικά κλειστά.
Δεν βλέπω θέμα κούρασης ή ντεφορμαρίσματος παικτών. Υπάρχει θέμα συνεννόησης μεταξύ τους. Αν θυμάστε, στην αρχή της περιόδου με Μπάνια και με Μάλμε υπήρξαν κάποιες στιγμές που οι παίκτες στο τελευταίο τρίτο τρακάριζαν μεταξύ τους. Συμβαίνει ακόμη αλλά λιγότερο.
Ο τρόπος που ο ΠΑΟΚ φτιάχνει παιχνίδι και βάζει γκολ είναι ιδιαίτερος. Καμιά άλλη ομάδα στην Ελλάδα δεν παίζει έτσι. Ενα κλασικό γκολ ΠΑΟΚ σε ροή παιχνιδιού είναι αυτό π.χ. που πετύχαμε στην Τουρκία. Η μπάλα ανεβαίνει γρήγορα στα χαφ, σπάει στα πλάγια και με αντερλαπ ή οβερλαπ το εξτρέμ ή ο πλάγιος μπακ μπαίνουν περιοχή και σπάνε την μπάλα είτε στο χαφ που μπαίνει στην περιοχή είτε στον παίκτη στο σημείο του πέναλτι είτε με παράλληλη μπαλιά στο πρώτο και δεύτερο δοκάρι. Όλα αυτά, σημειώνω, με στρωτό γρήγορο παιχνίδι και την μπάλα κάτω (συρτά δηλαδή). Αυτό το είδος παιχνιδιού απαιτεί καλύτερους αυτοματισμούς από το κλασικό γέμισμα στην περιοχή και απαιτεί επίσης την συμμετοχή περισσότερων παικτών. Αντιλαμβάνεστε πως είναι άλλο να παίζεις με τους κλασικούς αυτοματισμούς σε δυάδες παικτών και άλλο να αναπτύξεις τριάδες ακόμη και τετράδες παικτών που θα συνεργάζονται γύρω και έξω από την περιοχή του αντιπάλου. Τετράδες παικτών σημαίνει πως ο ρόλος των χαφ είναι πάρα πολύ σημαντικός. Από εδώ θα προκύψουν οι κάθετες στην περιοχη του αντιπάλου και γι αυτό τραβήχτηκε ο Ντέλιας στο κέντρο αφήνοντας μεγαλύτερο χώρο στους εξτρεμ δεξιά κι αριστερά ώστε όλοι να μπορούν ευκολότερα να βρουν χώρο για κάθετες. Ταυτόχρονα όμως αυτό το παιχνίδι με τον Ντέλια στο 10 αφήνει περισσότερο χώρο και για το φορ καθώς ανακατεύει πολύ τον αντίπαλο. Θεωρώ δηλαδή πως μέρος της αλλαγής του παιχνιδιού μας είναι να ενισχύσει και τον ρόλο του φορ. Αυτό βέβαια σε ανοιχτό παιχνίδι απέναντι σε καλές ευρωπαικές ομάδες. Αν ο άλλος παίζει όπως η Ανω Ραχούλα Πίνδου άντε να βρεις χώρους.
Η δυσκολία βέβαια αφομοίωσης αυτού του τρόπου παιχνιδιού είναι πολύ μεγαλύτερη. Όμως το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο ποδόσφαιρο, γρήγοροι κι ωραίοι συνδυασμοί και ωραία γκολ.
Τώρα, με τους νέους παίκτες που ήρθαν η πολυπλοκότητα και η δυσκολία να ενσωματωθούν αυξήθηκε καθώς διαφοροποιήθηκαν και τα χαρακτηριστικά τους. Δεν είναι το ίδιο να έχεις π.χ. τον Μειτέ με το να έχεις κάποιο άλλο χαφ. Πρέπει να διαφοροποιήσεις αυτά που ζητάς ή να τα ζητήσεις από περισσοτερους παίκτες. Λίγα από τον ένα λιγα από τον άλλον. Πιστεύω πως η ομάδα χρειάζεται χρόνο να δέιξει αυτό το νέο πρόσωπο. Το ζήτημα μέχρι τότε είναι να μην έχουμε μεγάλες απώλειες. Κυρίως θέλει ψυχραιμία και επιμονή στο πλάνο. Αυτό είναι το φετινό στοίχημα του ΠΑΟΚ. Είναι θετικό πως ο προπονητής δείχνει να αλλάζει τον τρόπο παιχνιδιού μας.Το ποιοί παίκτες ταιριάζουν καλύτερα, ποιοί λιγότερο και ποιοί λείπουν εντελώς θα φανεί σύντομα.
Το ξαναγράφω για ακόμη μια φορά. Αυτό είναι ότι βλέπω κι ότι καταλαβαίνω από έναν προπονητή με το τημ του και 29 παίκτες που δουλεύουν. Μπορεί να γράφω αρλούμπες, είναι όμως οι δικές μου αρλούμπες όχι κάποιου ΑΡΔ (τόσο μου κόβει αυτά γράφω) και τις γράφω σεβόμενος τη δουλειά και την προσπάθειά όλων τους. Θα ήταν εύκολο να γράψω ατάκες για εγκλήματα, για ντροπές, για ουστ φύγετε από δώ κλπ. Εξήγησα στην αρχή γιατί δεν λειτουργώ έτσι. Αυτό φυσικά δεν δεσμεύει κανέναν, παρά μόνον εμένα.
Άβαταρ μέλους
van rooy

Δημοσίευση από van rooy »

Δεν νομίζω ότι αυτό που μας απασχολεί είναι ο τρόπος παιχνιδιού.

Όλοι βλέπουμε ότι προσπαθεί να παίξει με διαφορετικό τρόπο όμως τα ερωτήμτατα έχουν να κάνουν αν μπορούν να ανταποκριθούν οι παίκτες μας με τα χαρακτηριστικά που έχουν σε αυτό που θέλουμε να παίξουμε.

Προβληματιζόμαστε με το γεγονός ότι συγκεκριμένοι παίκτες μας δείχνουν ντεφορμέ ή σκασμένοι και συνεχίζουν να βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο μέχρι τελικής πτώσεως.

Προβληματιζόμαστε καθώς εμεις ως άμπαλοι οπαδοί βλέπουμε ότι ο χ παίκτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το επίπεδο και απορούμε γιατί δεν αποκτήθηκε κάποιος άλλος?

Απορούμε που ενώ κοροιδεύαμε τον γαύρο για τις γιόμες με τον παναιτωλικό κάναμε χθες ακριβώς το ίδιο .

Απορούμε με την καθυστερημένη άφιξη παικτών που λογίζονται ως βασικοί και την αργή προσαρμογή τους.

Παρατηρούμε τις αλλαγές να γίνονται πάντα στο ίδιο χρονικό σημείο ανεξαρτήτου συνθήκης.

Πέρσι η ομάδα είχε τη τύχη με το μέρος της... φέτος?

Κάποιες φορές στο ποδόσφαιρο όταν δεν είσαι καλός προσαρμόζεσαι στις συνθήκες του παιχνιδιού για να πάρεις αποτέλεσμα. Εμείς δεν καταδεχόμαστε να το κάνουμε . Όμως έτσι χάσαμε μια πρόκριση στα πλέι οφ του τσ λ και κάναμε 2 ήττες και μια ισοπαλία.

Σήμερα διαβάζουμε ότι η στεάουα δεν μπήκε για να παίξει ...έπεφταν..καθυστερούσαν....όλοι πίσω....τελικό σκορ 0-1.

Έτσι είναι το ποδόσφαιρο...μια μάχη ...την κερδίζει αυτός που κάνει τα πάντα ...και όχι να λέει....α εμεις δεν μονομαχούμε σώμα με σώμα...μόνο ξιφασκία ξέρουμε.

Δυστυχώς ομάδα και προπονητής βρίσκονται σε κακό φεγγάρι.
embuji

Δημοσίευση από embuji »

η επιθεση ειναι υπερβολικα εξαρτωμενη απο τον Ταισον και τον Ντελια. Ο Ταισον δε βλεπεται αλλα τον βαζει ασταματητα και δεν τον βγαζει (θυμιζει κατασταση μπισε) και στον Ντελια πεφτουν οβερ 2,5 παικτες ποσους θα περασει ποσες φορες θα καταφερει να περασει την μπαλα απο κλειδαροτρυπα. Τα φορ εχουν ευνουχιστει εντελως απο το συστημα της ομαδας και κανουν τους χαμαληδες αντι να προσπαθει και η ομαδα να τους φερει σε θεση εκτελεσης. Κοντευει μεγαλη μεριδα οπαδων να τους βγαλει αχρηστους παικτες που εχουν 15-20 γκολ ανα σεζον.

Ο λουτσι πρεπει να το δει αλλιως. Πρεπει να δουλεψει κατι αλλο. Πρεπει επιτελους η ομαδα να δουλευει λιγο και για τον φορ οχι μονο ο φορ να δουλευει για την ομαδα. Ειδικα απο την στιγμη που τωρα η ομαδα παιζει ωστε να ερθουν σε θεση βολης Ταισον και Ντελιας που ο ενας ειναι ντεφορμε οσο δε παει και ο ντελιας δεν ειναι το δυνατο του σημειο το τελειωμα.
Άβαταρ μέλους
lamosas
Bet Guru 2024

Δημοσίευση από lamosas »

Η ομάδα δεν μπορεί να πιέσει όπως πίεζε περισυ λόγω του σεντερ φορ και πολλών συνεχόμενων αγωνιστικών λεπτών κομβικών ποδοσφαιριστών. Όταν αποφασίσουν όλοι τι πρέπει να γίνει θα αρχίσει να σκοράρει και η ομάδα. Πολλά από τα γκολ μας περισυ ήταν σε ανοιχτό γήπεδο μετά ανάκτηση κατοχής. Φέτος αυτό δεν υπάρχει και οφείλεται καθαρά στην αδυναμία σωστής πίεσης.
Άβαταρ μέλους
scarsick

Δημοσίευση από scarsick »

Να ενημερώσω όσους γράφουν ότι δεν νοούνται χειροκροτήματα κλπ, επειδή προφανώς δεν ήταν στο γήπεδο, ότι με τα σκουλήκια έπεσε μια γιούχα στους παίκτες όλη δική τους και χθες ακούστηκε 5-6 φορές η βαριά φανέλα.
Cylon-4

Δημοσίευση από Cylon-4 »

Ξεχνας να πεις οτι στο "βαρια του ΠΑΟΚ η φανελλα" γιουχαρε ολο το γηπεδο αυτους που το φωναζαν, ενω αμεσως μετα η 4Α φωναζε ΠΑΟΚαρα ολε, αποδοκιμαζοντας τους εμμεσως κι αυτη.
Άβαταρ μέλους
scarsick

Τίποτα δεν "ξεχνάω να πω", ούτε είπα ότι το φώναξε όλο το γήπεδο, και σίγουρα μετά από το πιο αρχιδάτο πρωτάθλημα το να φωνάζεις για βαριές φανέλες Οκτώβριο μήνα σημαίνει ότι έχεις ζήσει 15-16 Οκτώβρηδες βαριά.
Εγώ το έγραψα για τα σχόλια που αν τα διαβάσει κανείς και δεν ήταν στο γήπεδο θα νομίζει ότι χθες πήγαν οι παίκτες στο πέταλο και έκαναν ωεωεωεΠΑΟΚ.

Επίσης νόμισα ότι από την 4Α ξεκίνησε το σύνθημα και αμέσως μετά φώναξαν το ΠΑΟΚ ολέ.

ΥΓ. Εκείνο το κυκλικό κενό ψηλά ανάμεσα σε 4 και 4Α, ξέρει κανείς τι είναι; Άδειες καρέκλες προς τιμή όσων έφυγαν ή κάτι τέτοιο;

Ον τόπικ, απαράδεκτη εμφάνιση προφανώς χθες, κρίμα που συνέπεσε με τέτοια μέρα.
Cylon-4

Δημοσίευση από Cylon-4 »

Αδερφε δεν σε κατηγορω για κατι.
Απλα εγραψα οτι ειδα στο γηπεδο.
Το συνθημα το ειπανε ή προσπαθησαν να το πουνε, μια μειοψηφια στα χαμηλα της 4Β.
Αυτοι που στο επομενο στραβο αποτελεσμα θα φωναξουν " ο ΠΑΟΚ θελει προεδρο με ...."
Τοσα χρονια στα τσιμεντα κατι μαθαμε....
Nikodiai

Δημοσίευση από Nikodiai »

"Επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο στην ομάδα για τις τελευταίες εμφανίσεις"
Άβαταρ μέλους
Montrealiotis

Δημοσίευση από Montrealiotis »

Σε ευχαριστώ scarsick γιατί εγώ από αυτά που διάβασα εδώ μου δόθηκε η εντύπωση ότι όντως χειροκροτήθηκε η ομάδα, και την Κυριακή και χθες. Δεν λέω ότι πρέπει να στήνονται λαϊκά δικαστήρια σε κάθε γκέλα, αλλά όχι και χειροκροτήματα χθες.
Άβαταρ μέλους
Μπαρκαρούτσος

Δημοσίευση από Μπαρκαρούτσος »

Jean Valjean έγραψε:Φανταστείτε τον εαυτό σας να προσπαθείτε να συζητήσετε επιχειρηματολογώντας με κάποιον άλλο ο οποίος δεν σας απαντά ή απαντά άλλ'αντ'άλλων, κοροιδεύει, κάνει γκριμάτσες και χαχανίζει συνεχώς. Είναι δυνατόν να συζητήσετε μαζί του; Δεν θα εκνευριστείτε; Υπάρχει κάποια στρατηγική που θα μπορούσε να σας δώσει την "νίκη" σε μια τέτοια κατάσταση; Ναι, υπάρχει. Η στρατηγική αυτή είναι να συνεχίσετε να συζητάτε ότι κι αν κάνει ο άλλος και να μην χάσετε την ψυχραιμία σας.
Α, ό,τι κάνω τόσα χρόνια εδώ μέσα :mrgreen:
Άβαταρ μέλους
scarsick

Cylon-4 έγραψε:Αδερφε δεν σε κατηγορω για κατι.
Απλα εγραψα οτι ειδα στο γηπεδο.
Ναι ναι κομπλέ, σόρρυ για το ύφος.

@Montrealiotis, με το σκουλήκι το μισό γήπεδο (πάνω κάτω πες) χειροκρότησε, από το πέταλο έφυγε η καλή γιούχα, αλλά η ομάδα πήγε προς τον κόσμο. Χθες δεν έκανε κανείς κίνηση, πού να πάει, έφυγαν κατευθείαν στα αποδυτήρια εκτός από 2-3 που κοντοστάθηκαν στο κέντρο. Δεν ήταν για χειροκρότημα χθες, τι να λέμε.

Ερώτηση και την κάνω ειλικρινά γιατί εγώ δεν έχω τόσες γνώσεις, αν ξέρει κάποιος να μου πει. Παίρνουν οι αντίπαλοι κόκκινη, πάμε να παίξουμε με παίκτη παραπάνω για τόση ώρα. Είναι δυνατόν το σύστημα να είναι μόνο "κάντε σέντρες από τα πλάγια", όταν όλες πήγαιναν στο πουθενά ή τις καθάριζε για πλάκα ο δικός τους; Ήταν έλλειψη καθαρού μυαλού, αδυναμία άλλου πλάνου, "μόνο έτσι σπάει το πούλμαν όταν οι άλλοι έχουν κόκκινη", τι;
Daskalos_4

Δημοσίευση από Daskalos_4 »

Jean Valjean έγραψε:Επειδή είναι κομβική περίοδος για την ομάδα κι επειδή οι παρανοήσεις μεταξύ μας καιροφυλακτούν, ας μου επιτρέψουν οι μοντς μια γενικότερη τοποθέτηση για το ποδόσφαιρο που παράγει ή όχι η ομάδα μας.
Πρώτα-πρώτα ξεκαθαρίζω το πώς λειτουργώ απέναντι τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και σε ότι με ενδιαφέρει γενικότερα. Το πρώτο που κάνω είναι να προσπαθήσω να καταλάβω σε βάθος και όχι επιφανειακά τόσο το φαινόμενο που παρατηρώ όσο και τον άνθρωπο/ους που έχω απέναντί μου.
Σε ότι αφορά το παιχνίδι της ομάδας μας με ενδιαφέρει κυρίως να καταλάβω τι σκέφτεται και τι επιδιώκει ο προπονητής. Κι αυτό χωρίς να παρεμβάλλω σε αυτήν την προσπάθεια την δική μου "άποψη" (τρομάρα μου) για το ποδόσφαιρο η οποία μεταξύ μας δεν είναι και κάτι το σπουδαίο. Παρενθετικά, η δική μου άποψη για το ποδόσφαιρο προήλθε ακριβώς επειδή με ενδιέφερε κυρίως να καταλάβω σε βάθος αυτό που βλέπω. Διαμορφώθηκε με τα χρόνια παρατηρώντας, δεν έχω παίξει ποδόσφαιρο παρά μόνον σε αλάνες και σε 5Χ5. Η ανάγκη να καταλάβω είναι μια ανάγκη εντελώς προσωπική, είναι κατά κάποιον τρόπο ζήτημα ιδιοσυγκρασίας, είμαι περίεργος με το οτιδήποτε και δεν αρκούμαι σε μια επιφανειακή γνώση αλλά θέτω συνεχώς ερωτήματα, καμιά φορά καταντάω εκνευριστικός όπως τα μικρά παιδιά που λειτουργούν με το τι και το γιατί συνεχώς. Αλλά όπως όλα τα πράγματα έχει και τα θετικά του. Με έμαθε να παρατηρώ αμερόληπτα (η λέξη αντικειμενικά είναι λανθασμένη) και να σκέφτομαι πολύ πριν μιλήσω ή γράψω. Κυρίως δε με έμαθε να φροντίζω ώστε η άποψή μου να μην έχει λογικά κενά και αντινομίες. Δεν το καταφέρνω πάντα.
Τον ΠΑΟΚ τον προπονεί ο Λουτσέσκου κι όχι εγώ. Επομένως το να βάλω στην συζήτηση το πώς θα έστηνα εγώ την ομάδα, ποιές αλλαγές θα έκανα, ποιον παίκτη θα πετούσα έξω με τις κλωτσιές και ποιόν θα έχριζα αρχηγό, δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Δεν κάνω έτσι κριτική στον Λουτσέσκου κάνω προβολή του εγώ μου.
Δεύτερον και τελευταίο που οφείλω να ξεκαθαρίσω. Σέβομαι κάθε προσπάθεια κάθενός που έχω απέναντί μου, έιτε αυτή είναι ενός επαγγελματία είτε ενός ερασιτέχνη. Την σέβομαι διότι σέβομαι πρώτα και κύρια την δική μου δουλειά. Δεν μπορώ να κοροιδέψω ή να απαξιώσω την προσπαθεια και την γνώση (την όποια γνώση) ενός ανθρώπου. Θεωρώ ως βασική αρχή στη ζωή μου το εξής " υπάρχει το θάρρος της αμάθειας, το θράσος της ημιμάθειας και το δέος της μαθήσεως". Σπάνια θα πω "ξέρω" κι αν το πω θα είναι ψέμα. Ξεράδια ξέρουμε όλοι μας.
Αυτό όμως δεν πρέπει να μας εμποδίζει να συζητάμε. Αν υπάρχει δρόμος για να μαθουμε είναι μόνον αυτός: να ρωτάμε και να συζητάμε. Και το συναίσθημα, η στάση μας που συνοδεύει την μάθηση είναι πάντοτε το δέος. Ούτε το θάρρος ούτε το θράσος. Αυτά για όσους θέλουν να με κρίνουν, ώστε να εντοπίσουν πιο εύκολα αν είμαι συνεπής ή όχι με τον εαυτό μου μέσα από όσα κατα καιρούς γράφω.
Συνεχίζω αμέσως παρακάτω όπου εκθέτω τι θεωρώ πως θέλει να παίξει ο Λουτσέσκου και η ομάδα μας.

Πιστεύω πως η ομάδα θέλει να παίξει φέτος πολύ διαφορετικά και βρισκόμαστε τώρα ακριβώς σε αυτήν την μεταβατική περίοδο. Η δυσκολία στο τελευταίο τρίτο είναι αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος. Ο Ντέλιας αλλάζει ρόλο και μετατοπίζεται συχνότερα στο κέντρο, τα εξτρεμ έχουν περισσοτερο χώρο στο εσωτερικό του γηπέδου, ο τρόπος επίθεσής μας από τα πλάγια με οβερλαπ ή αντερλαπ διατηρείται κι εκεί όπου το πρόβλημα φαίνεται είναι ο τρόπος που τα χαφ δίνουν βοήθειες επιθετικά. Πάμε σε πιο άμεσο παιχνίδι το οποίο φάνηκε για λίγο και χθες στο 1ο ημίχρονο με το πόσο γρήγορα ανεβάζαμε την μπάλα μέχρι έξω από την περιοχή τους, όχι μετά όμως. Εκεί ακριβώς λοιπόν στο τελευταίο τρίτο υπάρχει πρόβλημα,ειδικά με ομάδες που παίζουν υπερβολικά κλειστά.
Δεν βλέπω θέμα κούρασης ή ντεφορμαρίσματος παικτών. Υπάρχει θέμα συνεννόησης μεταξύ τους. Αν θυμάστε, στην αρχή της περιόδου με Μπάνια και με Μάλμε υπήρξαν κάποιες στιγμές που οι παίκτες στο τελευταίο τρίτο τρακάριζαν μεταξύ τους. Συμβαίνει ακόμη αλλά λιγότερο.
Ο τρόπος που ο ΠΑΟΚ φτιάχνει παιχνίδι και βάζει γκολ είναι ιδιαίτερος. Καμιά άλλη ομάδα στην Ελλάδα δεν παίζει έτσι. Ενα κλασικό γκολ ΠΑΟΚ σε ροή παιχνιδιού είναι αυτό π.χ. που πετύχαμε στην Τουρκία. Η μπάλα ανεβαίνει γρήγορα στα χαφ, σπάει στα πλάγια και με αντερλαπ ή οβερλαπ το εξτρέμ ή ο πλάγιος μπακ μπαίνουν περιοχή και σπάνε την μπάλα είτε στο χαφ που μπαίνει στην περιοχή είτε στον παίκτη στο σημείο του πέναλτι είτε με παράλληλη μπαλιά στο πρώτο και δεύτερο δοκάρι. Όλα αυτά, σημειώνω, με στρωτό γρήγορο παιχνίδι και την μπάλα κάτω (συρτά δηλαδή). Αυτό το είδος παιχνιδιού απαιτεί καλύτερους αυτοματισμούς από το κλασικό γέμισμα στην περιοχή και απαιτεί επίσης την συμμετοχή περισσότερων παικτών. Αντιλαμβάνεστε πως είναι άλλο να παίζεις με τους κλασικούς αυτοματισμούς σε δυάδες παικτών και άλλο να αναπτύξεις τριάδες ακόμη και τετράδες παικτών που θα συνεργάζονται γύρω και έξω από την περιοχή του αντιπάλου. Τετράδες παικτών σημαίνει πως ο ρόλος των χαφ είναι πάρα πολύ σημαντικός. Από εδώ θα προκύψουν οι κάθετες στην περιοχη του αντιπάλου και γι αυτό τραβήχτηκε ο Ντέλιας στο κέντρο αφήνοντας μεγαλύτερο χώρο στους εξτρεμ δεξιά κι αριστερά ώστε όλοι να μπορούν ευκολότερα να βρουν χώρο για κάθετες. Ταυτόχρονα όμως αυτό το παιχνίδι με τον Ντέλια στο 10 αφήνει περισσότερο χώρο και για το φορ καθώς ανακατεύει πολύ τον αντίπαλο. Θεωρώ δηλαδή πως μέρος της αλλαγής του παιχνιδιού μας είναι να ενισχύσει και τον ρόλο του φορ. Αυτό βέβαια σε ανοιχτό παιχνίδι απέναντι σε καλές ευρωπαικές ομάδες. Αν ο άλλος παίζει όπως η Ανω Ραχούλα Πίνδου άντε να βρεις χώρους.
Η δυσκολία βέβαια αφομοίωσης αυτού του τρόπου παιχνιδιού είναι πολύ μεγαλύτερη. Όμως το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο ποδόσφαιρο, γρήγοροι κι ωραίοι συνδυασμοί και ωραία γκολ.
Τώρα, με τους νέους παίκτες που ήρθαν η πολυπλοκότητα και η δυσκολία να ενσωματωθούν αυξήθηκε καθώς διαφοροποιήθηκαν και τα χαρακτηριστικά τους. Δεν είναι το ίδιο να έχεις π.χ. τον Μειτέ με το να έχεις κάποιο άλλο χαφ. Πρέπει να διαφοροποιήσεις αυτά που ζητάς ή να τα ζητήσεις από περισσοτερους παίκτες. Λίγα από τον ένα λιγα από τον άλλον. Πιστεύω πως η ομάδα χρειάζεται χρόνο να δέιξει αυτό το νέο πρόσωπο. Το ζήτημα μέχρι τότε είναι να μην έχουμε μεγάλες απώλειες. Κυρίως θέλει ψυχραιμία και επιμονή στο πλάνο. Αυτό είναι το φετινό στοίχημα του ΠΑΟΚ. Είναι θετικό πως ο προπονητής δείχνει να αλλάζει τον τρόπο παιχνιδιού μας.Το ποιοί παίκτες ταιριάζουν καλύτερα, ποιοί λιγότερο και ποιοί λείπουν εντελώς θα φανεί σύντομα.
Το ξαναγράφω για ακόμη μια φορά. Αυτό είναι ότι βλέπω κι ότι καταλαβαίνω από έναν προπονητή με το τημ του και 29 παίκτες που δουλεύουν. Μπορεί να γράφω αρλούμπες, είναι όμως οι δικές μου αρλούμπες όχι κάποιου ΑΡΔ (τόσο μου κόβει αυτά γράφω) και τις γράφω σεβόμενος τη δουλειά και την προσπάθειά όλων τους. Θα ήταν εύκολο να γράψω ατάκες για εγκλήματα, για ντροπές, για ουστ φύγετε από δώ κλπ. Εξήγησα στην αρχή γιατί δεν λειτουργώ έτσι. Αυτό φυσικά δεν δεσμεύει κανέναν, παρά μόνον εμένα.

Μακαρι να μπορουσαμε ολοι μας να παραθέτουμε με τον ιδιο τροπο τις σκεψεις μας. Ή εστω καπως ετσι. Θα εξελιπαν οι περισσοτερες παθογένειες της κοινωνιας μας. Ευγε αδερφε, συνέχισε να μας δειχνεις τον σωστο δρομο :pano:
San4

Δημοσίευση από San4 »

Ακομα κι αν υπαρχει ενδεχόμενο να πέφτουμε εξω σε τεχνικές παρατηρήσεις, οπως δεν μπορουμε να παραβλέψουμε οτι η ομαδα χανει, δεν μπορουμε να παραβλέψουμε οτι η ομαδα στατιστικά κανει καλές εμφανίσεις, απόρροια αυτής της αλλαγής τρόπου παιχνιδιού που επιχειρεί. Για αυτο το λογο, αυτα που λεει ο JeaValjean πρεπει να τα εχουμε καθε φορα στο μυαλό μας πριν ετοιμαστούμε να αναθεματίσουμε την ομαδα για τον επομενο τουλάχιστον μηνα.
Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Ευρώπη”