HAOK Mladost Zagreb
Η ζωή αυτή θέλει τον ΠΑΟΚ "φυγά" και έτσι θα τον ακολουθήσουμε και εμείς σε ένα υπέροχο ταξίδι. Ο ΠΑΟΚ μας επιστρέφει μετά από 4 χρόνια στο CEV Cup και η πρώτη στάση θα "γράψει" Κροατία.
Στις 22 Νοεμβρίου ο Δικέφαλος του Βορρά θα αντιμετωπίσει τη HAOK Mladost Zagreb σε ένα ζευγάρι που ξυπνά αναμνήσεις. Και πώς να μη ξυπνήσει, όταν 20 χρόνια πριν και συγκεκριμένα στις 9 Νοεμβρίου 2003 οι 2 ομάδες θα αναμετρηθούν για τον προκριματικό όμιλο του Τσάλεντζ Καπ (τότε ονομαζόταν CEV Cup) με τον ΠΑΟΚ να βγαίνει νικητής με 3-2 στα σετ στο Παλατάκι. Όπως τότε, έτσι και τώρα ο ΠΑΟΚ θα αναμετρηθεί με μια ομάδα με "βαριά" ιστορία τόσο στο Γιουγκοσλάβικο και Κροατικό βόλεϊ όσο και στο Ευρωπαϊκό.
Η HAOK Mladost Zagreb, όπως αποτυπώνεται και στο όνομά της, εδρεύει στο Ζάγκρεμπ. Το Ζάγκρεμπ είναι η πρωτεύουσα της Κροατίας. Με πληθυσμό 767.131 κατοίκων (σύμφωνα με την απογραφή του 2021) πρόκειται για μια πανέμορφη πόλη με μεγάλη ιστορία. Το όνομά της έγινε για πρώτη φορά γνωστό το 1094 μ.Χ. από τον Μαγγυάρο βασιλιά, Λαδισλάβο τον 1ο, στο πλαίσιο των εκστραστειών του απέναντι στο βασίλειο της Κροατίας. Το όνομά της πηγάζει από το Ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό του Ζάγκρεμπ που χτίστηκε από τον ίδιο τον Λαδισλάβο. Βρέθηκε υπό τον έλεγχο των Βυζαντινών, των Οθωμάνων, της Ουγγαρίας και της Αυστρίας (μετέπειτα Αυστροοουγγαρία). Αποτέλεσε κομμάτι της Γιουγκοσλαβίας μέχρι το 1991, όταν και ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος που οδήγησε στην απόσπασή της και στην καθιέρωσή της ως η πρωτεύουσα του Κροατικού κράτους. Παρά την "αντιπαλότητα" που υπάρχει με την πόλη του Σπλιτ, παραμένει ένας ιδιαίτερος προορισμός, καθώς η χαλαρή γοητεία της "τραβάει" τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Η ιστορίαH oμάδα ιδρύθηκε στις 23 Ιουνίου του 1945 και αμέσως θα αφήσει το στίγμα της στο Γιουγκοσλάβικο βόλεϊ. Μέσα σε 3 χρόνια θα κατακτήσει το πρώτο Πρωτάθλημα στην ιστορία της, ενώ το 1952 θα έρθει το δεύτερο Πρωτάθλημα. Η επόμενη δεκαετία μπορεί να μην είχε την κατάκτηση ενός τίτλου, αλλά βρισκόταν μόνιμα στους τελικούς με τις αναμετρήσεις ανάμεσα σε αυτήν, την Παρτιζάν και τον Ερυθρό Αστέρα να είναι μυθικές. Η δεκαετία του '60 θα είναι η πρώτη "χρυσή" δεκαετία της ομάδας, καθώς θα κατακτήσει 7 Πρωταθλήματα Γιουγκασλαβίας, ενώ τη σεζόν 1963/1964 με πρωταγωνιστή τον Άντολφ Ούρναουτ (παππού του γνωστού Τίνε Ούρναουτ) θα βρεθεί στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και θα γίνει η πρώτη ομάδα από τη Γιουγκοσλαβία που θα φτάσει σε τελικό όχι μόνο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και Ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η δεκαετία του '70 θα συνεχίστει με 2 Πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα, ενώ το 1976/1977 θα κατακτήσει και το πρώτο Νταμπλ στην ιστορία της. Η δεκαετία του '80 θα είναι η δεύτερη "χρυσή" περίοδος της ιστορίας της που θα φέρει 5 Νταμπλ, 1 Πρωτάθλημα και 1 Κύπελλο Γιουγκοσλαβίας, ενώ θα κάνει αισθητή την παρουσία της και στην Ευρώπη ξανά, καθώς θα βρεθεί 2 συνεχόμενες χρονιές στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την οικογένεια Ούρναουτ να έχει πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτή τη φορά με τον Αντρέι Ούρναουτ (πατέρα του Τίνε).
Οι δεκαετίες του '90 και '00 θα βρουν τη Μλάντοστ ως μέλος του ανεξάρτητου Κροατικού κράτους και κυρίαρχη στο Κροατικό βόλεϊ κατακτώντας 13 Ντάμπλ, 3 Κύπελλα και 3 Πρωταθλήματα Κροατίας. Παράλληλα θα γράψει ξανά ιστορία στην Ευρώπη, φτάνοντας μέχρι το Φάιναλ Φορ του Τσάμπιονς Λιγκ το 1996/1997 και 1997/1998 (κατακτώντας την 3η και 4η θέση αντίστοιχα), ενώ το 2009/2010 θα φτάσει στον τελικό του Τσάλεντζ Καπ όπου θα ηττηθεί από την Περούτζια. Επιπλέον από το 1996 έως το 1999 θα κατακτήσει και το Ιnterlige (ένα Πρωτάθλημα που διεξαγόταν μεταξύ Αυστρίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Σλοβακίας, Τσεχίας και Ουγγαρίας και είναι ο πρόδρομος του MEVZA). Τέλος, στις δεκαετίες του '10 και του '20 θα συνεχίσει να διατηρεί τον πρωταγωνιστικό της ρόλο κατακτώντας 2 Νταμπλ, 4 Πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα.
Παράλληλα με τη μεγάλη της τροπαιοθήκη η Μλάντοστ διατηρεί μια σπουδαία παράδοση στην ανάδειξη παικτών, καθώς η ακαδημία της είναι από τις πιο φημισμένες στη Βαλκανική χερσόνησο. Παίκτες όπως οι Βλάντιμιρ Γκρμπιτς, Τόμισλαβ Τσόσκοβιτς, Ίνοσλαβ Κρνιτς, Τσιμαφέι Ζουκάουσκι, Ιβάν Μίχαλι και Ιβάν Ράιτς είναι "προϊόντα" των ακαδημιών της.
To γήπεδοΤο Dom Odbojke Bojan Stranić είναι η ιστορική έδρα της ομάδας. Ένα γήπεδο 500 θεατών που έχει συνδεθεί άρρηκτα με όλες τις επιτυχίες της ομάδας από εποχής Γιουγκοσλαβίας έως και σήμερα. Ένα γήπεδο που έχει παραμείνει "αφοσιωμένο" στο βόλεϊ και που έχει διατηρηθεί σε εκπληκτική κατάσταση.

Το ρόστερΠρόκειται για ένα αμιγώς νεανικό ρόστερ που ακολουθεί την παράδοση των ακαδημιών του με σχεδόν όλα τα παιδιά προερχόμενα από τα παιδιά προερχόμενα από το "φυτώριο" της ομάδας, με μόλις 4 παίκτες άνω των 23 ετών και μόνο 2 παίκτες από 30 ετών και άνω. Επίσης θα έχουμε έναν παλιό γνώριμο από το Ελληνικό Πρωτάθλημα, καθώς ο Μπλάζο Μίλιτς (ο γηραιότερος της ομάδας) αγωνίστηκε στην Ορεστιάδα τη σεζόν 2015/2016.

Φυσικά τα βλέμματα όλων πέφτουν σε ένα ταλαντούχο παίκτη και μεγάλη "ελπίδα" των ακαδημιών της Μλάντοστ. Ο Gabrijel Cvanciger είναι το κύριο επιθετικό όπλο της ομάδας, με τον 20χρονο διαγώνιο να έχει για την ώρα 140 πόντους σε 7 παιχνίδια Πρωταθλήματος (5.19 ανά σετ) και να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις με τους περισσότερους άσσους έχοντας ήδη 13. Αναμένεται να απασχολήσει σύντομα την Ευρωπαϊκή αγορά.

Ο Samuel Goč είναι ο βασικός πασαδόρος της ομάδας. Ο 27χρονος διεθνής Σλοβάκος παίζει γρήγορα, αν και προτιμά να τροφοδοτεί περισσότερο τον Cvanciger. Όμως κάνει πολύ καλό Πρωτάθλημα και αποτελεί απειλή από το σερβίς, καθώς ήδη μετράει 12 άσσους με 0.52 άσσους ανά σετ.

Η "παλιοσειρά" της ομάδας και γνωστός στον κόσμο της Ορεστιάδας είναι ο Blažo Milić. Ο 36χρονος Μαυροβούνιος κεντρικός είναι από τα βασικά μέλη της ομάδας και ένας από τους ειδικούς στον τομέα του μπλοκ. Έχει ξεκινήσει πολύ δυνατά τη σεζόν έχοντας ήδη 13 μπλοκ σε 19 σετ (0.68 ανά σετ).

Ο επόμενος "παλιός" είναι επίσης κεντρικός και ο παρτενέρ του Μπλάζο. Ο Tihomir Gajić έχει έφεση στο μπλοκ με τον 30χρονο Βόσνιο να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των καλύτερων κεντρικών μέχρι στιγμής με 18 μπλοκ σε 17 σετ (1.06 ανά σετ). Πέρσι ήταν στην τετράδα των καλύτερων κεντρικών.

Ένα άλλο παιδί που είναι γέννημα-θρέμμα των ακαδημιών της ομάδας. Ο 19χρονος Roko Vlašić δίνει έμφαση στην υποδοχή (52% σε 139 προσπάθειες), ενώ η αποτελεσμαστικότητά του στην επίθεση βρίσκεται στο 45% (50 στις 110 επιθέσεις). Αποτελεί τον 2ο σκόρερ της ομάδας με 61 πόντους.

Ο 25χρονος Lukáš Smolej αποτελεί έναν εκ των παρτενέρ του Ρόκο. Φαίνεται να είναι η επόμενη επιθετική επιλογή του Σάμουελ, αλλά για την ώρα κινείται σε ρηχά νερά. Έχει μόλις 38% στην επίθεση σε 113 προσπάθειες, 31% στην υποδοχή σε 62 προσπάθειες και 48 πόντους μέχρι στιγμής. Συχνά ο Σλοβάκος αντικαθίσταται από τον πάγκο της ομάδας.

Το βασικό λίμπερο της ομάδας είναι ο Hrvoje Pervan. Ο 29χρονος διεθνής Κροάτης "κρατάει" την υποδοχή της ομάδας φέτος με 56% σε 100 προσπάθειες, ενώ πέρσι ανακηρύχθηκε καλύτερος υποδοχέας του Πρωταθλήματος με 63% σε 182 προσπάθειες.

Τέλος, ο Clemens Ecker αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση. Πέρσι ο 23χρονος ακραίος/διαγώνιος έκανε μια εντυπωσιακή χρονιά συνθέτοντας ένα φοβερό επιθετικό δίδυμο με τον Cvanciger έχοντας 286 πόντους και να αποτελεί απειλή από το σερβίς με 34 άσσους. Φέτος ο Αυστριακός βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας, κυρίως αλλάζοντας τον Smolej. Έχει προλάβει όμως να σκοράρει 40 πόντους με 33/60 επιθέσεις (55% αποτελεσματικότητα), ενώ η υποδοχή του βρίσκεται στο 47% σε 57 προσπάθειες.
Ο προπονητήςΟ Γαλλοκροάτης Ratko Peris οδήγησε πέρσι την ομάδα στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος και θέλει να καθοδηγήσει τα νέα παιδιά στο να βγάλουν το 100% των δυνατοτήτων τους, βοηθώντας τα να "ανοίξουν" τα φτερά τους. Δίνει μεγάλη έμφαση στη νέα γενιά και δε διστάζει να ρίξει τα ταλέντα στα "βαθιά". Διαθέτει εμπειρία από Γαλλία, Βέλγιο και Αυστρία.
Η τακτικήΗ Μλάντοστ δείχνει ξεκάθαρα ότι εστιάζει στον Cvanciger κάτι που αποτυπώνεται από την αναλογία των επιθέσεων σε σύγκριση με τον Vlašić (235 επιθέσεις έναντι 110). Επιπλέον, δίνει έμφαση και στο σερβίς ειδικά όταν οι Cvanciger, Goč και Ecker βρίσκονται στη γραμμή. Εκεί προσπαθούν να "χαλάσουν" την αντίπαλη υποδοχή ώστε οι Milić και Gajić να πάρουν το μπλοκ ή να "σπάσουν" την επίθεση για την κόντρα μπάλα. Η υποδοχή τους φαίνεται καλή, αλλά εύκολα μπορεί να "σπάσει". Κάτι που φάνηκε και στα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ με την Γκουάγκουας.
Στο σημείο αυτό το πιο σημαντικό είναι οι Φαν Χάρντερεν, Ντε Ντρις και Κοκκινάκης (αν παίξει ακραίος) να πιέσουν από το σερβίς, ώστε να δυσκολέψουν την ανάπτυξη του παιχνιδιού των Κροατών. Πιθανότατα να παίξει ο Κοκκινάκης ξανά ακραίος, αν και θεωρώ ότι πρέπει να παίξει ο Μούχλιας που διαθέτει και το σερβίς και την επιθετική ικανότητα. Ο ΠΑΟΚ κυρίως υπερτερεί στην εμπειρία των παικτών, καθώς και στην ατομική ποιότητα αυτών. Επίσης υπερτερεί και στον επιθετικό πλουραλισμό και κυρίως στα άκρα. Οι Φαν Χάρντερεν και Κοκκινάκης είναι πιο αποτελεσματικοί στην επίθεση από τους Vlašić και Smolej (46% και 42% στην επίθεση έναντι 45% και 38%). Τέλος πρέπει ο Μπλανκενάου να δώσει έμφαση και στον πρώτο χρόνο της ομάδας. Οι Milić και Gajić παραδόξως δεν παίρνουν πολλές ευκαιρίες από τον πασαδόρο τους. Κάτι που πρέπει να αξιοποιήσουμε εμείς. Η υποδοχή μας θα μας το επιτρέψει, καθώς η Μλάντοστ εκτός 3 παικτών δεν απειλεί με άλλους παίκτες από το σερβίς, ενώ παράλληλα είμαστε καλύτεροι στον τομέα αυτό. Εν κατακλείδι είμαστε καλύτεροι ποιοτικά και πρέπει ο Μπλανκενάου να "ανοίξει" το παιχνίδι.
ΔΙΠΛΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ ΠΑΟΚ ΟΛΕ ΟΛΕ!!!!