Ο ΠΑΟΚ αλλάζει και μεγαλώνει παντού!

Σχόλια γιά την Διοίκηση της ΠΑΕ και όλα τα σχετικά...

Re: Ο ΠΑΟΚ αλλάζει και μεγαλώνει παντού!

Δημοσίευσηαπό Μπαρκαρούτσος » Τρί 17 Σεπ 2019, 14:54

“Στον ΠΑΟΚ υπάρχει πλάνο και σχέδιο για όλα”

Ο ΠΑΟΚ δεν κάνει πρωταθλητισμό μόνο μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, κάνει και έξω απ΄ αυτούς!

Τα τελευταία χρόνια γίνονται άλματα και στο τμήμα marketing της ΠΑΕ, που γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό για την εξέλιξη της ομάδας.

Η FORZA έδωσε τον λόγο τον διευθυντή του τμήματος, Λάζαρο Μπαχτσεβάνο, που μας έλυσε αρκετές απορίες!

-Όταν λέμε «τμήμα marketing», τι εννοούμε; Ποιο φάσμα καλύπτετε;

«Ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ, είναι μια ιδιαίτερη εταιρία. Καλύπτουμε συνολικά το φάσμα του brand marketing, το εμπορικό κομμάτι με τα καταστήματα και τα προϊόντα, που αφορούν την ΠΑΕ, την πώληση και το promotion των εισιτηρίων και των διαρκείας ή ακόμη και το PAOK TV, που είναι και επίκαιρο. Στον ΠΑΟΚ λειτουργούμε σε ένα υγιές περιβάλλον, χάρη στις επενδύσεις του κ. Σαββίδη, υπάρχουν καταρτισμένα στελέχη, σύγχρονες δομές».

-Είστε ευχαριστημένοι από τα έσοδα, που έχετε δημιουργήσει; Τι προοπτικές υπάρχουν;

«Σε όλα τα τμήματα, στο χορηγικό, στο εμπορικό, και στα υπόλοιπα, έχουμε μια συνεχόμενη αύξηση κάθε χρόνο, της τάξης του 20%-30%. Τα νούμερα είναι πολύ ικανοποιητικά. Φυσικά, πάντα υπάρχει το καλύτερο».

-Το κομμάτι των χορηγιών έχει δυσκολέψει;

«Στο κομμάτι των χορηγιών, ο στόχος και το στρατηγικό σχέδιο, είναι να είναι οι χορηγίες “προσωποιημένες” σε κάθε πελάτη. Υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες, έχουμε ξεφύγει από την κλασική πινακίδα. Υπάρχει και το digital κομμάτι, που ενδιαφέρει τους χορηγούς. Το κομμάτι των εκδηλώσεων, που τις προτιμούν, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια ανεβαίνει το κομμάτι της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Οι εταιρίες θέλουν να συνδέσουν το όνομά τους με την εταιρική κοινωνική ευθύνη του ΠΑΟΚ. Κάνουμε μία μίξη στις ανάγκες κάθε χορηγού».

-Μπορούμε να μιλήσουμε για νούμερα και στόχους; Για ποσοστό του μπάτζετ, που πρέπει να καλύψετε;

«Εμείς βγάζουμε κάθε χρόνο το μπάτζετ μας, τα κόστη μας και τους στόχους, και προχωράμε. Δεν μπορείς να μιλήσει για στόχους σε σχέση με ποσοστό επί του μπάτζετ. Μπορεί ξαφνικά να πωληθεί ένας παίκτης και να αλλάξει συνολικά το αποτέλεσμα. Ο στόχος είναι να είμαστε σε μια διαρκώς ανοδική πορεία. Ακόμη και τη σεζόν που είχαμε 10 αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, το αποτέλεσμά μας ήταν πάλι θετικό, σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν»

-Το σημερινό οικονομικό περιβάλλον, δυσκολεύει πολύ τη δουλειά σας;

«Τα πράγματα αλλάζουν πλέον δεν έχουμε πολλούς μεγάλους χορηγούς στο ελληνικό ποδόσφαιρο και πρέπει αναγκαστικά να στοχεύσουμε και σε περισσότερους μικρότερου μεγέθους χορηγούς. Παλιότερα δεν ήταν δύσκολο να αυξάνουμε τον τζίρο, που είχαμε μόνο με τους μεγάλους χορηγούς. Τώρα όμως λόγω της τεχνολογίας έχουμε την δυνατότητα να συνδυάσουμε ένα μεγάλο αριθμό χορηγών κατά την διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ομάδα που έχει 330 μέτρα πινακίδες led στο γήπεδό της, σε δύο σειρές. Μπορούμε να προβάλουμε και 20-30 χορηγούς σε κάθε παιχνίδι. Προσαρμοστήκαμε στην αγορά, επενδύσαμε, και κυνηγάμε το αποτέλεσμα»

-Τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η εικόνα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου για να γίνει πιο ελκυστικό και να μεγαλώσει η δεξαμενή των δυνητικών χορηγών;

«Πρέπει να σεβόμαστε το ίδιο το προϊόν, που δεν το σεβόμαστε. Να το κάνουμε προϊόν, γιατί τώρα δεν είναι. Πρέπει να το συνθέσουμε από την αρχή. Τι θα περιλαμβάνει; Μόνο αυτό που βλέπουμε στην τηλεόραση; Στην Ευρώπη είναι μια εμπειρία το γήπεδο, εδώ όχι. Στην Ελλάδα πολλές φορές παρακολουθούμε πολλές φορές βαρετούς αγώνες και άλλες φορές αγώνες που είναι σαν πόλεμος. Αν πάμε μονοδιάστατα να το προσεγγίσουμε, αυτό το αποτέλεσμα θα έχουμε».

-Υπάρχουν πράγματα στο κομμάτι του μάρκετινγκ, που δεν έχουν ανακαλύψει ή δουλέψει όπως θα έπρεπε, οι ελληνικές ομάδες;

«Οι ομάδες είναι περίπου 2 ταχυτήτων. Οι μεγάλες, που έχουν προχωρήσει αρκετά, όχι όμως στα επίπεδα, που θα έπρεπε. Και οι υπόλοιπες ομάδες, που δεν έχουν ούτε τα βασικά. Με ένα σάιτ δεν κάνεις marketing. Ήρθαμε σε ένα τέλμα στην Ελλάδα, και δεν μπορούμε να βγούμε».

-Το PAOK TV είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Πως είναι η ανταπόκριση; Τι στόχους έχετε;

«Το αποτέλεσμα είναι πολύ ενθαρρυντικό, σε βαθμό, που δεν περιμέναμε. Οι στόχοι είναι να έχουμε μια μεγάλη διείσδυση στο κοινό του ΠΑΟΚ, αλλά το δύσκολο κομμάτι είναι να αλλάξεις νοοτροπία και τη συνήθεια σχετικά με το πως βλέπεις τηλεόραση. Θέλουμε να δείξουμε το μέλλον. Και στο μέλλον της τηλεόρασης είναι σίγουρο ότι θα την παρακολουθούμε μέσω ίντερνετ».

-Είναι κάτι που μπορεί να στηρίξει ο ΠΑΟΚ μακροπρόθεσμα και να τον στηρίξει κι αυτό;

«Σύμφωνα με τις ενδείξεις των τριών πρώτων αγώνων, η απάντηση είναι, ναι. Περιμένουμε να δούμε πως θα προχωρήσει, κυρίως με τις συνδρομές. Το μοντέλο μας δεν είναι παιχνίδι με παιχνίδι. Το μοντέλο μας είναι συνδρομητικό. Έγιναν οι τεχνικές βελτιώσεις και η σκέψη είναι να μην δείχνουμε μόνο αγώνες . Ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει, το νιώθει κάτι δικό του. Όλοι οι φίλοι του ΠΑΟΚ έχει συσπειρωθεί γύρω από το PAOK TV αφού οι ίδιοι μας καταγγέλλουν όλες τις απόπειρες πειρατείας».

-Όταν μιλάμε για εμπορικό τμήμα, νομίζω πως το κυρίαρχο είναι η φανέλα. Πως πηγαίνει το κομμάτι αυτό;

«Η φανέλα είναι σίγουρα η ναυαρχίδα. Στον ΠΑΟΚ, όμως, βάλαμε σε μια τεχνοκρατική βάση, το θέμα των προϊόντων στα καταστήματα. Τα τελευταία χρόνια δημιουργήσαμε μια σειρά, που επιβίωσε και ζητείται, η σειρά PFC. Τα προϊόντα, που εμείς παράγουμε, χωρίς την αθλητική εταιρία. Έχουμε μια μεγάλη κολεξιόν κάθε χρόνο, που μας φέρνει πολύ μεγάλους τζίρους και κερδοφορίες»
Κι εγώ έζησα τις χρυσές μας εποχές. Αλλά ήρθα εδώ να παλέψω και να σώσω την ομάδα μου. Δεν κάθομαι σε ένα πληκτρολόγιο να κρίνω και να μη βοηθάω. Ήρθα πρώτος να παλέψω τον πόλεμο. Αν δεν τους αρέσει, να μην ασχολούνται. Κουράστηκα να ακούω μαλακίες!
Θ. Χατζόπουλος

Κανόνες λειτουργίας του Forum
Άβαταρ μέλους
Μπαρκαρούτσος
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 46410
Εγγραφή: Κυρ 01 Μαρ 2009, 17:27
Τοποθεσία: Κάτω Χώρες

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Διοικητικά

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες