Αιγαίο - Ελληνοτουρκικά

Αιγαίο - Ελληνοτουρκικά

Δημοσίευσηαπό kos » Δευτ 25 Οκτ 2010, 11:25

υπαρχουν στιγμες που διαβαζεις ή ακους καποιον ανθρωπο και δεν μπορεις παρα να υποκλιθεις στην σκεψη του.
δεν υπαρχει χειροτερο πραγμα απο το να διαβασεις κατι απο τον ιδιο ανθρωπο που θα σε κανει να αναθεωρησεις την αποψη σου και να αναρωτηθεις εαν εχεις εσυ λαθος ή εαν ο συγκεκριμενος ανθρωπος ξαφνικα απεκτησε εντελως διαφορετικες αποψεις. παραδειγμα ο μικης θεοδωρακης που για εναν διαστημα εξεφραζε εθνικες αποψεις.
διαβαζω λοιπον στο http://www.lomak.blogspot.com/

Μίκης Θεοδωράκης: "Οι δυνάμεις του χάους αλωνίζουν χωρίς εμπόδια"

Επιστολή του Μίκη προς τον Ömer Zülfü Livaneli και τον Κούρδο συγγραφέα Yaşar Kemal.
Αθήνα, 23.10.2010

Αγαπητοί μου Yassar και Zülfü,

Από χθες βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα, για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες, το πρωθυπουργικό ζεύγος της Τουρκίας, ο Υπουργός Εξωτερικών και πλήθος άλλα διοικητικά στελέχη, για να συζητήσουν με τους Έλληνες ομολόγους τους μέσα στα πλαίσια του «Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας».

Εάν μεταφερθούμε στα 1986, τότε που δημιουργούσαμε στην Πόλη την πρώτη επιτροπή Ελληνοτουρκικής Φιλίας, θα δούμε ότι στο μεταξύ έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα ανάμεσα στις σχέσεις των δύο λαών μας, γεγονός που για μας μπορούσε να θεωρηθεί τότε σαν ένα αληθινό θαύμα.

Κι όμως, παρά τις συνεχείς επαφές, τα ζεϊμπέκικα των υπουργών και τις κουμπαριές των πρωθυπουργών, στην ουσία δεν έχει επιτευχθεί έως τώρα η παραμικρή πρόοδος, τουλάχιστον ως προς τα μεγάλα θέματα που εξακολουθούν να χωρίζουν τις δυο χώρες, όπως το Αιγαίο, η Κύπρος και τόσα άλλα.

Διαβάζω τον ελληνικό τύπο σήμερα, μετά την πρώτη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών και βλέπω ότι εκείνο που κυριαρχεί είναι η επιφύλαξη ή καχυποψία και η έλλειψη εμπιστοσύνης ως προς τις κρυφές βλέψεις και τα σχέδια της Τουρκίας.

Μπροστά στις κάμερες όλοι χαμογελούν, όμως αμέσως μετά είναι σκεπτικοί και συνοφρυωμένοι, λες και οι συνομιλίες γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, δηλαδή κουβέντες του αέρα, προκειμένου ο ένας να κερδίσει χρόνο εναντίον του άλλου.

Όσο για την ελληνική κοινή γνώμη, ιδιαίτερα μετά το βιβλίο του Νταβούτογλου και την γενική άνοδο της Τουρκίας, γίνεται κάθε μέρα και πιο φοβισμένη και τα σενάρια για τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος μας γίνονται όλο και πιο πιστευτά.

Ο παλιός μύθος για τον κίνδυνο εξ Ανατολών ξαναφουντώνει, έτσι που στην ουσία ξαναβρισκόμαστε στην εποχή της δεκαετίας του ΄80, τότε που όταν γύρισα στην Αθήνα μετά την ίδρυση της Επιτροπής μας, η Κεντροαριστερά (ΠΑΣΟΚ) και η Αριστερά με χαρακτήρισαν με μια λέξη «προδότη», ενώ επί μήνες τα δημοσιογραφικά όργανά τους εξαπέλυαν καθημερινά εναντίον μου δηλητήριο και λάσπη.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι: αφού στο βάθος δεν υπάρχει θέληση για να βρεθεί μια οριστική λύση στις διαφορές μας, γιατί οι ηγεσίες έχουν αλλάξει τη στάση τους με συνεχείς συναντήσεις, φιλοφρονήσεις, κουμπαριές και Ανώτατα Συμβούλια; Κι όλα αυτά στην επιφάνεια, ενώ στο βάθος ο καθένας παραμένει αμετάθετος στην θέση του; Τι άλλο μπορούμε να σκεφτούμε εκτός από το ότι επάνω και από τις δύο κυβερνήσεις υπάρχει μια υπέρτατη δύναμη, που κινεί τα νήματα και μια μέρα επιδιώκει να μας φέρει κοντά και την άλλη να μας κάνει εχθρούς; Και ποια άλλη μπορεί να είναι η δύναμη αυτή εκτός από τις Η.Π.Α.; Που δυστυχώς μπορούν και παίζουν μαζί μας όπως η γάτα με τα ποντίκια; Δεν είναι μόνο κρίμα αλλά και ντροπή για δυο λαούς με τόσο μεγάλη ιστορία και τόσο βαθειές παραδόσεις να μην μπορούν να αντιτάξουν τη δική τους θέληση και τα δικά τους συμφέροντα σε κείνα της υπερδύναμης, που διανύει σήμερα μια περίοδο επικίνδυνης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε όλα τα μέτωπα; Στην Μέση Ανατολή στέλνουν βόμβες και θάνατο. Στην Ευρώπη επιβάλλουν οικονομική κρίση και εξαθλίωση.

Τώρα σε σχέση με μας, ποιος ξέρει ποια σχέδια έχουν για το Αιγαίο, για την Κύπρο, για την Θράκη, για την Μεγάλη Αλβανία και τη Μεγάλη Μακεδονία (Σκόπια) και κυρίως για τα πετρέλαια.

Θυμάσαι ότι το 1975 είχα προτείνει να γίνει μια ελληνοτουρκική εταιρία για την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Είχα μάθει τότε από υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ότι κάτω από το Αιγαίο υπάρχει μια θάλασσα πετρελαίου πολύ μεγάλη, την οποία οι Αμερικανοί έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν ως στρατηγικό τους απόθεμα, που θα έπρεπε να παραμείνει μυστικό, έως ότου φτάσει η ώρα που θα το αξιοποιήσουν για τις δικές τους ανάγκες.

Γιʼ αυτό ήταν απαγορευμένο στην Ελλάδα και στην Τουρκία να προχωρήσουν σε κοινές έρευνες
, δεδομένου ότι η διαμόρφωση στο Αιγαίο με τις δύο ηπείρους και τα νησιά ανάμεσά τους, θέτει πολύπλοκα προβλήματα για τη διευθέτηση των αμοιβαίων δικαιωμάτων στο χώρο της υφαλοκρηπίδας.

Όμως η κοινή λογική μας λέει, ότι αν υποθέσουμε ότι κάτω από το Αιγαίο και από τα τουρκικά παράλια έως τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή, τότε εάν γίνει μια τρύπα έξω από την Σμύρνη είτε έξω από τον Πειραιά, θα καταλήξουν και οι δυο στην ίδια δεξαμενή! Επομένως αν υπάρχει πράγματι αυτό το κοίτασμα, τότε αυτό και μόνο το γεγονός, θα έπρεπε να μας ενώνει, ώστε το όφελος να πάει (σε ποσοστά που θα καθοριστούν από κοινού) στους δυο λαούς και όχι σε ξένους.

Στο μεταξύ η φιλία θα μας απαλλάξει από τις μεγάλες πολεμικές δαπάνες που μας γονατίζουν και θα μας βοηθήσουν να βρούμε τις δίκαιες λύσεις στα προβλήματα που εκκρεμούν, έτσι που η καχυποψία να αποκατασταθεί με την εμπιστοσύνη, γιατί πιστεύω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη αρρώστια για έναν λαό από εκείνη του φόβου και του μίσους.

Και μόνο αν σκεφτούμε ότι θέλουμε-δεν θέλουμε είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε πλάι-πλάι χιλιάδες χρόνια και είναι όχι μόνο βλαβερό αλλά θα έλεγα ηλίθιο και κατώτερο για δυο λαούς να επιλέγουν να ζούνε με καυγάδες που τους εμποδίζουν να ζουν ήρεμα, πολιτισμένα, ειρηνικά τόσο για την ψυχική τους γαλήνη όσο και για τα δικά τους συμφέροντα.

Δεν είναι αλήθεια, ντροπή να μας βάζουν οι ξένοι να μαλώνουμε σαν κοκόρια για να τρίβουν τα χέρια τους και να λένε μεταξύ τους: «Αυτοί οι δυο είναι καθυστερημένοι, φοβισμένοι και υπανάπτυκτοι λαοί, που όσο τους εκμεταλλευόμαστε για τα συμφέροντά μας, τόσο τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα έχει περισσότερο την εύνοιά μας. Ποιος θα είναι το πιο καλό παιδί μαζί μας». Και πράγματι έως τώρα οι τιμημένοι μας πασάδες, πότε ο Έλληνας και πότε ο Τούρκος τρέχουν στον Μεγάλο Σουλτάνο, στον Λευκό Οίκο, την Υψηλή Πύλη, για να υποβάλουν τα σέβη τους, να φιλήσουν τα χρυσά του υποδήματα και να βεβαιώσουν πόσο καλοί και υπάκουοι είναι και πόσο πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν τις εντολές του.

Να γιατί, αγαπητοί μου αδελφοί, ο δρόμος της ουσιαστικής προσέγγισης περνά μόνο μέσα από τη θέληση των λαών. Όπως τότε, πριν 24 χρόνια, που αποφασίσαμε Έλληνες και Τούρκοι να δώσουμε τα χέρια καλώντας τους λαούς μας να κάνουν το ίδιο. Έτσι και τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, θα πρέπει να βρεθούν νέοι άνθρωποι, για να συνεχίσουν το έργο μας. Πράγμα που είναι πιο εύκολο, αφού οι κυβερνήσεις -έστω και τυπικά- δηλώνουν πρόθυμες να συνεργαστούν. Επιστήμονες, πνευματικοί άνθρωποι, καλλιτέχνες, εργαζόμενοι, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι, απλοί πολίτες από τις δύο πλευρές, πρέπει να επιδιώξουν να βρεθούν μαζί, για να συζητήσουν πολιτισμένα, υπεύθυνα και ειλικρινά, να βρουν τις πραγματικές αιτίες του Κακού, να στύψουν τα μυαλά τους και να προτείνουν δίκαιες λύσεις.

Σήμερα οι δυνάμεις του Χάους αλωνίζουν χωρίς εμπόδια σπέρνοντας το φόβο, τη δυστυχία, το μίσος και τον θάνατο παντού. Κι εμείς βρισκόμαστε στο μάτι του Κυκλώνα.

Για να μπορέσουμε να επιζήσουμε ως άτομα, ως λαοί και ως χώρες, πρέπει κατʼ αρχήν ο κάθε λαός να αναπτύξει τη μέγιστη εσωτερική συνοχή επιλέγοντας τις καλλίτερες πολιτικές και τους πιο άξιους πολιτικούς που θα τον οδηγήσουν προς την πρόοδο και την ευημερία. Όμως δεν φτάνει αυτό. Γιατί καμμία χώρα δεν είναι τόσο δυνατή, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει το τέρας του Χάους, όσες δυνάμεις κι αν έχει. Πρέπει τουλάχιστον αυτοί που είναι γείτονες, να σταματήσουν τις διαφορές τους, για να σχηματίσουν όλοι μαζί σύνολα κρατών, που πιστεύουν στην Ειρήνη, στο Διεθνές Δίκαιο και στην Ανεξαρτησία των Λαών.

Το ίδιο ισχύει και για τα Βαλκάνια, εκεί όπου οι Η.Π.Α. και το ΝΑΤΟ, αφού διέλυσαν και βύθισαν στη φτώχεια μια τόσο δυνατή, περήφανη και ευημερούσα χώρα όπως η Γιουγκοσλαυία, μηχανορραφούν σπέρνοντας τη διαίρεση και το φόβο, με στόχο να μας μεταβάλουν σε μια περιοχή κομματισμένη σε μικρά κρατίδια όπως έκαναν με το Κόσοσβο.

Τελικός τους στόχος να γίνουμε υποχείρια στη θέληση αυτού του Διεθνούς Διευθυντηρίου, που με το στρατό και το χρήμα, τον πόλεμο και την εξαθλίωση μας έχει ρίξει στο στόμα του Χάους.

Όποια χώρα, όποιος λαός πιστεύει ότι θα γλιτώσει από την λαίλαπα πειθαρχώντας και κολακεύοντας τον Μέγα Σουλτάνο, κάνει φριχτό λάθος.

Εμείς αγαπητοί μου Yassar και Zülfü, είχαμε το προνόμιο να υπηρετούμε τη θεία Αρμονία όχι μόνο με τον Λόγο και τη Μουσική αλλά και με τις ιδέες μας, που έχουν μία και μόνο ευχή και ένα στόχο: την κυριαρχία της Αρμονίας μέσα σε κάθε άνθρωπο, ανάμεσα στους ανθρώπους, μέσα σε κάθε λαό και ανάμεσα σε όλους τους λαούς. Οφείλουμε για άλλη μια φορά να υψώσουμε τη φωνή μας τώρα, γιατί αύριο ίσως να είναι αργά.

Σας χαιρετώ με αγάπη,
Δικός σας,

Μίκης ΘεοδωράκηςΥΓ. Θα χαρώ αν καταφέρετε, αυτή η δραματική μου έκκληση να γίνει γνωστή στον φίλο Τουρκικό λαό. Εάν συμφωνείτε, θα κάνω κι εγώ το ίδιο, δημοσιοποιώντας την επιστολή μου στο διαδίκτυο.

http://lomak.blogspot.com/2010/10/blog-post_6601.html

θεωρω οτι κατω απο εναν αντιαμερικανικο μανδυα ο μικης εχει ισοπεδωσει τα παντα.

μας λεει για εναν "παλιό μύθο για τον κίνδυνο εξ Ανατολών" λες ειναι φαντασια μας οι πτησεις των αεροπλανων τους μεσα στον ελληνικο χωρο. λες και για τις φρεγατες στο σουνιο δεν γραφουν σημερινες εφημεριδες αλλα ο ομηρος. λες και στα ιμια πρωταγωνιστες ηταν ο πατροκλος και ο οδυσσεας.

μας λεει για "μια ελληνοτουρκική εταιρία για την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο" λες και αυτο ειναι κατι που θα ενωσει τους δυο λαους. μας παρουσιαζει δηλαδη την νουμερο ενα επιδιωξη των τουρκων σαν εναν σωστο και δικαιο συμβιβασμο. εαν ομως οτι υπαρχει κατω απο το αιγαιο ανηκει και στους δυο το ιδιο ισχυει και για οτι υπαρχει πανω απο το αιγαιο (νησια). να το πουμε αλλιως? πως ειναι δυνατον οτι υπαρχει πανω απο το αιγαιο να ανηκει στην ελλαδα και οτι υπαρχει κατω να ανηκει και στους δυο?

το επιχειρημα του μικη που εμενα τουλαχιστον με βγαζει απο τα ρουχα μου δεν εχει τολμησει ακομη να το πει τουρκος υπουργος εξωτερικων. στο μελλον προφανως και θα τολμησει. μας λεει λοιπον "Όμως η κοινή λογική μας λέει, ότι αν υποθέσουμε ότι κάτω από το Αιγαίο και από τα τουρκικά παράλια έως τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή, τότε εάν γίνει μια τρύπα έξω από την Σμύρνη είτε έξω από τον Πειραιά, θα καταλήξουν και οι δυο στην ίδια δεξαμενή". σαν να μην παρεμβαλει τιποτα αναμεσα στα τουρκικα παραλια και στις ακτεςτην ηπειρωτικης ελλαδας. σαν να μην υπαρχουν μερικες δεκαδες ελληνικα νησια και μερικες εκατονταδες βραχονησιδες. να τραβηξουμε λοιπον μια γραμμη και να τα χωρισουμε ολα στην μεση.

ο μικης εχει και την απαντηση στο γιατι τα κανουν ολα αυτα οι καλοι φιλοι μας οι τουρκοι. μας λεει "Δεν είναι αλήθεια, ντροπή να μας βάζουν οι ξένοι να μαλώνουμε σαν κοκόρια?". και εδω υπαρχει το μεγαλυτερο παραμυθι απο ολα. οι λαοι δεν εχουν να χωρισουν τιποτα. το ειδαμε στην κυπρο. ξεσηκωθηκε ο φιλος τουρκικος λαος και ανετρεψε την τουρκικη κυβερνηση οταν αυτη αποφασισε να εισβαλει στην φιλη κυπρο. το ιδιο θα κανει εαν ποτε καποια τουρκικη κυβερνηση κινηθει εναντιων στους φιλους ελληνες. μπορει οι λαοι να μην εχουν να χωρισουν τιποτα αλλα αυτο ειναι φανερο εδω και δεκαετιες οτι δεν διαμορφωνει την εξωτερικη πολιτικη της τουρκιας.

εαν υπαρχει πετρελαιο ή οτιδηποτε αλλο στο αιγαιο αυτο ειναι ελληνικο. εαν για να το βγαλουμε πρεπει να δωσουμε στους φιλους μας τους αμερικανους το 50% και να μοιραστουμε με τους τουρκους του υπολοιπο 50% μην σωσει και το βγαλουμε ποτε. και εαν αυτο ορισμενοι το θεωρουν εθνικισμο......
kos
 
Δημοσιεύσεις: 3946
Εγγραφή: Τρί 08 Ιούλ 2008, 19:21

Re: ΑΙΓΑΙΟ-ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Δημοσίευσηαπό giapas » Δευτ 25 Οκτ 2010, 12:39

Tραγική άποψη.
Τα φίδια δε τα ταίζουνε , τα πατάνε.
Φιλία με το ζόρι δε γίνεται ποτέ.

Τί κοινό έχει ο Ελληνας με το Τούρκο για να είναι φίλοι?
Κουλτούρα?
Πολιτισμό?
Παιδεία?
Ιστορία?
Συμφέροντα?

Πότε ήταν φίλος ο Ελληνας με το Τούρκο ?
Σε ποιά ιστορική συγκυρία?

Ποτέ δεν ήταν . Μια ζωή πόλεμος κ διαμάχες κ αίμα.
Πολύ πριν εμφανιστεί ο Αμερικάνος

Και να είναι έτσι οπως τα λέει , σήμερα ο Αμερικάνος πατάει στο άκρατο φανατισμό των Τούρκων.


Στο βωμό της ντεμεκ ανωτερότητας κ πνευματικότητας κάποιο κάνουν σοβαρά λάθη κ εκφράζουν απόψεις τραγικές για την Ελλάδα.


Ο Κος έχει πολύ δίκιο...
Αν κάτω από το Αιγαίο μισά μισά ...τότε κ πάνω από το Αιγαίο τα ίδια...

Τα κάστρα πέφτουν από μέσα
giapas
 
Δημοσιεύσεις: 8068
Εγγραφή: Τρί 26 Ιαν 2010, 11:49

Re: ΑΙΓΑΙΟ-ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Δημοσίευσηαπό kos » Δευτ 25 Οκτ 2010, 13:17

ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ, Η ΑΓΚΥΡΑ ΥΨΩΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΤΗΣ «ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ»

Για κάθε βήμα πίσω, η Τουρκία απαιτεί άλλο ένα
Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Οι κ. Παπανδρέου και Ερντογάν ήταν σκοπίμως φειδωλοί στις δηλώσεις τους μετά τη μακρά συνάντησή τους στη Βουλιαγμένη, την περασμένη Παρασκευή, αν και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι διερευνητικές επαφές προχωρούν και ότι σύντομα θα έχουν καλά αποτελέσματα.

Ερντογάν - Παπανδρέου. Μπροστά η βελτίωση των σχέσεων. Στο φόντο το αλμυρό νερό
Ο κ. Ερντογάν προφανώς δεν είχε πολλά να προσθέσει, αφού τα σημαντικά τα είχε πει λίγο πριν έρθει στην Αθήνα υπό μορφήν διαμαρτυρίας (;) προς την Αθήνα:

**Τα ελληνικά μαχητικά πετάνε πάνω από την τουρκική υφαλοκρηπίδα.

**Τα ελληνικά μαχητικά παραβίασαν την τουρκική κυριαρχία (!) 2 ν.μ. από το Αγαθονήσι.

Η Αγκυρα έχει κάθε λόγο να υψώνει τους τόνους «των διαμαρτυριών» της απέναντι στην Αθήνα, όσο αυτή δεν αντιδρά όταν και εκεί που πρέπει:

Στις 14 Οκτωβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης συμφώνησαν κατ' αρχήν σε όλα στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, αν και η Συμμαχία από τον Αύγουστο του 2006 θεωρεί σε επίσημα έγγραφά της ότι η Ελλάδα δεν έχει κατ' ουσίαν κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά ανατολικά από τη μέση του Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΝΑΤΟ στις 26 Αυγούστου 2006 εξέδωσε δύο βασικές διαταγές, με τις οποίες απαγορεύει στα ελληνικά μαχητικά του υποστρατηγείου της Λάρισας να προσεγγίζουν εγγύτερα των 6 ν.μ. από τις ακτές των νήσων του Αν. Αιγαίου, να πετάνε πάνω από αυτά και να προσγειώνονται σ' αυτά.

Το θέμα μπορεί να θεωρείται απίστευτο, αλλά αποτελεί τραγική πραγματικότητα για τη χώρα και είναι καταστροφικό για τα κυριαρχικά αλλά και τα οικονομικά δικαιώματά της.

Με τις διαταγές του αυτές, το ΝΑΤΟ δεν θεωρεί μόνον αποστρατιωτικοποιημένα τα 21 νησιά, αλλά αμφισβητεί ακόμα και ότι τα νησιά αυτά είναι ελληνικά. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την ισχύουσα διεθνή νομοθεσία της Σύμβασης του Σικάγου, απαγορεύεται στα στρατιωτικά αεροσκάφη μιας χώρας να πετούν στον εναέριο χώρο άλλης χώρας, διότι αυτός ο χώρος αποτελεί κυριαρχία. Ετσι το ΝΑΤΟ με τις διαταγές του δείχνει και καθορίζει ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν αποτελούν ελληνική κυριαρχία, αλλά «ξένο κράτος», αφού απαγορεύει στα ελληνικά μαχητικά να πετάνε πάνω από αυτά.

Και όμως, από το 2006 μέχρι και σήμερα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει και δεν έχει θέσει ως απαράβατο όρο την άμεση ανάκληση των διαταγών του ΝΑΤΟ. Αλλά ούτε και τώρα, κατά τις διαβουλεύσεις εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας τον Νοέμβριο έχει τεθεί θέμα βέτο στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο με τις αποφάσεις του φάσκει και αντιφάσκει, παραγνωρίζει διεθνείς συνθήκες και δείχνει να εξυπηρετεί ιδιοτελή συμφέροντα.

Και όμως, η Συνθήκη της Λωζάννης το 1923, η Συνθήκη του Μοντρέ το 1931, η Συνθήκη των Παρισίων το 1947, που πραγματεύονται τα νησιά του Αν. Αιγαίου, σε κανένα σημείο τους δεν θέτουν πριορισμο πτήσεων των ελληνικών αεροσκαφών πάνω από τα νησιά αυτά. Ετσι οι παρούσες διαταγές του ΝΑΤΟ παραβιάζουν τις Συνθήκες, αλλά και προηγούμενες διαταγές της ίδιας της Συμμαχίας, μέχρι το 2001, όταν καθόριζε ότι βάσει των υφιστάμενων Συνθηκών τα νησιά Λήμνος, Λέσβος, Χίος και Ικαρία δεν τελούν υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποιήσεως.

Οσο η λύση του προβλήματος μετατίθεται «για αργότερα» ελλοχεύει ο κίνδυνος το θέμα της απαγόρευσης των πτήσεων να εξελιχθεί σε πρακτική νομιμοποίησης της παρανομίας -συντεχνίας ΝΑΤΟ και Αγκυρας- σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και το Αν. Αιγαίο να αποτελεί γκρίζα ζώνη, χωρίς κυριαρχία στην περιοχή.

Αυτό όμως επηρεάζει άμεσα την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του Αιγαίου (με κίνδυνο να ψάχνουμε να τη βρούμε... στη λίμνη Βιστονίδα), ενώ τα συμφέροντα της Ελλάδας στο Αιγαίο τίθενται εν αμφιβόλω.*

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=216945
kos
 
Δημοσιεύσεις: 3946
Εγγραφή: Τρί 08 Ιούλ 2008, 19:21

Re: ΑΙΓΑΙΟ-ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Δημοσίευσηαπό free4 » Δευτ 25 Οκτ 2010, 19:48

Αν όλα γίνονται κι όλοι κόπτονται για το πετρέλαιο του Αιγαίου, τα δικά μας κωθώνια γιατί δεν αποφασίζουν την εξωρυξη του από το Ιόνιο, έτσι ώστε να μην έχουμε και πάλι νέες προκλήσεις?

Γιατί πολύ απλά αυτό επιδιώκουν..
Την πιο πλούσια χώρα να την κάνουν να είναι η πιο φτωχή της Ευρώπης..
Αλλά όσο κοιμόμαστε, τόσο θα έρχονται και θα μας διοικούν οι κηφήνες!
Εικόνα
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
free4
 
Δημοσιεύσεις: 15161
Εγγραφή: Παρ 07 Δεκ 2007, 23:37
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Αιγαίο - Ελληνοτουρκικά

Δημοσίευσηαπό shark4 » Δευτ 25 Οκτ 2010, 20:21

Σιγα -σιγα ... Ακομα δεν εχουμε δει τιποτα απο τους γραικυλους που μας κυβερνουν ... Το πολυ -πολυ ριχνουν ενα " MEA CULPA " και καθαρισαν ... ;)
" Άν δεν κάνεις θυσίες για τις ιδέες σου ή εσύ δεν αξίζεις ή οι ιδέες σου." Ε. Πάουντ
Άβαταρ μέλους
shark4
 
Δημοσιεύσεις: 4755
Εγγραφή: Δευτ 24 Αύγ 2009, 11:47

Re: Αιγαίο - Ελληνοτουρκικά

Δημοσίευσηαπό Pepermint » Παρ 29 Οκτ 2010, 13:50

δεν είναι έτσι απλό το θέμα

ούτε λύνεται με αφορισμούς εναντιόν της μίας ή της άλλης απόψεως

οι Τούρκοι, όπως και οι Ελληνες...είναι μέρος της κοσμικής λειτουργίας και επιτελούν συγκεκριμένο ρόλο, όπως κάθε πρόγραμμα στο μάτριξ

το αν...ελέω θείας πρόνοιας...πάνε κόντρα στο πεπρωμένο τους και σπάσουν την ανακύκλωση, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιον

όπως ο κόσμος συντελείται...έτσι συντελούνται και τα έθνη

οι Ελληνες...έδειξαν προ 2500 χρόνων μια φωτεινή οριακά ιδανική πολιτεία
και σήμερις...δείχνουν τα παπάρια τους

οι Τούρκοι...υπήρξαν μάστιγα για τον πλανήτη, όπως κάθε μογγολική ορδή, μάστιγα δικαιοσύνης για κάποιους, μάστιγα με την κοινή έννοια για κάποιους άλλους
σήμερις...όμως... το αμάγαλμα λαών που καλούμε Τούρκους...καμμία σχέση δεν έχουν με τους 5.0000 μογγόλους ιππείς (οι λεγόμενοι σελτζούκοι Τούρκοι) που ήρθαν από την Ταταρία στα εδώ


αν και προσωπικά είμαι σφόδρα αντικομμουνιστής και αντιφασίστας...βλέπω με αρκετή συμπάθεια την λογική της ''Ενδιάμεσης Περιοχής''....κοινώς την Ελληνοτουρκική συνεργασία αρχικά...και συνομοσπονδία μετέπειτα...πολύ περισσότερα δηλαδίς από μιά κοινή συνεκμετάλλευση του Αιγαίου


Ο Μίκης...αν και φαινομενικά φαίνεται αντιφατικός στις προσεγγίσεις (από πρώιμος κομμουνιστής, Λαμπράκης και μετά φιλομητσοτακικός)...του...εντούτοις δεν είναι

κατ΄εμέ...είναι σύννομος με την γενικότερη γεωπολιτική του τοποθέτηση όλα αυτά τα χρόνια,αρκεί να γνωρίζει κανείς έργα και ημέρες της Δυτικής και της Ανατολικής παράταξης (ναι...ακόμα και ο καθόλα ορθός όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων δρακουμέλ σε αυτή άνηκε και ανήκει)στην Ελλάδα του 19ου και 20ου αιώνα

ps-Ενδιάμεση Περιοχή είναι όρος του καθ. Δημήτρη Κιτσίκη (κομμουνιστοφασίστα !...και όχι μοναδικής περιπτώσεως) και αναφέρεται στην δημιουργία Ελληνοτουρκικού πόλου (δίκην ανασύστασης της αυτοκρατορίας της Ρωμανίας), προκειμένου αυτός να λειτουργήσει ως ανάχωμα....προς ανατολάς στον Αραβικό αρχικά και Κινεζικό μετέπειτα επεκτατισμό, προς Δυσμάς στον Αγγλοσαξωνικό επεκτατισμό και τέλος προς Βορράν...στον Ευρωπαϊκό επεκτατισμό του άξονα Παρισίου-Βερολίνου-Μόσχας που αναγκαστικά άργά ή γρήγορα θα δημιουργηθεί.
...
Άβαταρ μέλους
Pepermint
 
Δημοσιεύσεις: 763
Εγγραφή: Παρ 07 Αύγ 2009, 09:26
Τοποθεσία: Πέρα από την Σοφίτα

Re: Αιγαίο - Ελληνοτουρκικά

Δημοσίευσηαπό ΑποστόληςΑ » Τετ 10 Νοέμ 2010, 17:03

ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΚΑΙ Α.Ο.Ζ.

07/11/2010

Από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΑΡΘΡΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Κ. ΚΑΡΥΩΤΗ, Kαθηγητή Πολιτικής Oικονομίας. Yπήρξε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπίας στη Διάσκεψη του OHE για το Δίκαιο της Θάλασσας και επιμελήθηκε του βιβλίου «Greece and the Law of the Sea».

Eδώ και πάνω από τριάντα χρόνια η Eλλάδα επιμένει μονότονα ότι η μοναδική της διαφορά με την Tουρκία, ήτοι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Aιγαίου, είναι νομικής φύσης. Όμως, εδώ και πάνω από 25 χρόνια η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει υπερκερασθεί απ’ αυτή της Aποκλειστικής Oικονομικής Zώνης (AOZ).
Aπό την ύπαρξη της νέας Σύμβαση του Διεθνούς Δίκαιου της Θάλασσας το 1982, κανένα κράτος στον κόσμο δεν έχει ζητήσει μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από το Διεθνές Δικαστήριο της Xάγης,αλλά πάντα ζητά και την ταυτόχρονη οριοθέτηση της Aποκλειστικής Oικονομικής Zώνης.Πράγματι, όλες οι αποφάσεις του Δικαστηρίου μέχρι σήμερα λαμβάνουν υπόψη την οριοθέτηση και των δυό ζωνών που πάντα συμπίπτουν.
Oι Tούρκοι, βέβαια, τρίβουν τα χέρια τους που ακούν για τόσα χρόνια τις ελληνικές κυβερνήσεις και όλα τα πολιτικά κόμματα να μιλάνε μόνο για την υφαλοκρηπίδα, χωρίς να αναφέρονται στην AOZ. O λόγος της μεγάλης χαράς των Tούρκων έγκειται στο γεγονός ότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Eλλάδα έχει πολλά να κερδίσει από την οριοθέτηση της AOZ στο Aιγαίο. Έτσι, οι μεν Tούρκοι κάνουν την πάπια οι δε Έλληνες παπαγαλίζουν μονότονα το τροπάριο της υφαλοκρηπίδας!
Όταν ο Kωνσταντίνος Kαραμανλής και ο Aνδρέας Παπανδρέου μιλούσαν για την ελληνοτουρκική διένεξη στο Aιγαίο Πέλαγος, ορθώς υποστήριζαν ότι η διαφορά μας με τους Tούρκους είναι νομικής φύσης και αφορά μόνο στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, διότι τότε δεν υπήρχε ακόμη AOZ. Όμως, από τότε έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια και η ύπαρξη της AOZ καθιστά ουσιαστικά ξεπερασμένη την έννοια της υφαλοκρηπίδας.
Δίκαιο της θάλασσας
Yπάρχουν σήμερα 137 παράκτια κράτη που διαθέτουν AOZ. H Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ρητά στο Άρθρο 121, παράγραφος 2, ότι όλα τα νησιά και οι νησίδες, με εξαίρεση τους βράχους που δεν μπορούν να έχουν δική τους οικονομική ζώνη, διαθέτουν AOZ και ότι η AOZ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές.
Aυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της Eλλάδας έναντι της Tουρκίας, διότι η Tουρκία δεν μπορεί να προβάλει τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιεί για δεκαετίες τώρα σχετικά με την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Aιγαίου. Ότι δηλαδή τα νησιά μας δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ή ότι «κάθονται» πάνω στην «υφαλοκρηπίδα» της Aνατολίας.
H Eυρωπαϊκή Ένωση (E.E.) έχει επίσης αποδεχθεί την AOZ και πολλά παράκτια κράτη-μέλη της έχουν υιοθετήσει AOZ 200 ναυτικών μιλίων. Eπομένως, είναι απορίας άξιον όχι μόνο γιατί η E.E. δεν παρεμβαίνει υπενθυμίζοντας στην Tουρκία ότι όλα τα κράτη-μέλη της έχουν δικαίωμα να υιοθετήσουν AOZ στις παράκτιες περιοχές τους, αλλά και να υποχρεώσει όλα τα κράτη-μέλη της, που δεν έχουν ήδη AOZ, να προκηρύξουν τέτοια AOZ. Όταν η E.E. αποφάσισε να δημιουργήσει AOZ 200 ν.μ. για όλα τα κράτη-μέλη της, η Tουρκία ζήτησε να μη δημιουργηθεί τέτοια ζώνη στη Mεσόγειο, αίτημα που αποδέχθηκε και η E.E. και η Eλλάδα. H εξήγηση που δόθηκε από την E.E. είναι ότι τα ψάρια σε αυτή τη θάλασσα έχουν υψηλή μεταναστευτική τάση και έτσι δεν κρίθηκε χρήσιμο να επεκταθούν τα 200 ν.μ. και σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή. Kατά συνέπεια, ούτε η Eλλάδα ούτε και η Iταλία διαθέτουν AOZ 200 ν.μ., ενώ η Γαλλία και η Iσπανία διαθέτουν AOZ 200 ν.μ. αλλά όχι στην περιοχή της Mεσογείου.
Απο το 1974
H Tουρκία επίσης γνωρίζει ότι η θέση της όσον αφορά στην AOZ είναι πολύ αδύναμη γι’ αυτό και δεν εκστομίζει ποτέ αυτές τις τρεις λέξεις στις συνομιλίες της με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, από το 1974 μέχρι σήμερα. Bέβαια, το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί και η Eλλάδα αποφεύγει να αναφερθεί και να θέσει η ίδια, στην τράπεζα των συνομιλιών, τις τρεις αυτές λέξεις (Aποκλειστική Oικονομική Zώνη) που ανησυχούν τόσο πολύ την Tουρκία.
H μόνη πιθανή εξήγηση που μπορεί κανείς να δώσει είναι η ακόλουθη:
Στη δεκαετία του 1980, η Eλλάδα αποτάθηκε στην Tουρκία με κάποιες μυστικές συνομιλίες και της ζήτησε να φέρουν στην τράπεζα των συζητήσεων το θέμα της AOZ. Δυστυχώς, η τουρκική αντιπροσωπία αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί ποτέ να προστεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων διότι θίγονται μεγάλα συμφέροντά της στο Aιγαίο. Zήτησε, μάλιστα, από την ελληνική πλευρά να μην επαναφέρει αυτό το θέμα ποτέ πια στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων κάτι που, εκ των πραγμάτων, φαίνεται ότι έγινε δεκτό από όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις!
Εντονη κινητικότητα
Tώρα, όμως, η δημιουργία AOZ από την Kύπρο φέρνει στο προσκήνιο την ξεχασμένη AOZ και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πλέον δικαίωμα να αγνοεί τη ρύθμιση αυτή του Δίκαιου της Θάλασσας που τόσο πολύ ευνοεί τη χώρα μας. Φαίνεται ότι το υπουργείο Eξωτερικών έχει, έστω και καθυστερημένα, καταλάβει την αξία της AOZ και έχει αρχίσει συνομιλίες με τα κράτη στα νοτιοδυτικά σύνορα της Eλλάδας, δηλαδή την Aλβανία, την Iταλία, την Aίγυπτο και τη Λιβύη για την οριοθέτηση της AOZ με αυτά τα κράτη. H πρώτη συμφωνία έγινε πρόσφατα με την Aλβανία χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της «μέσης γραμμής» ο δε τρόπος της οριοθέτησης ονομάστηκε «θαλάσσιο όριο πολλαπλών χρήσεων». Eίναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί χρησιμοποιήθηκε μια τέτοια ορολογία, ενώ θα μπορούσε να γίνει οριοθέτηση της AOZ των δύο κρατών.
Eπίσης, έχει σημασία το γεγονός ότι η Aλβανία έκανε αποδεκτή τη θέση της Eλλάδας ότι όλα τα νησιά στη περιοχή έχουν πλήρη δικαιώματα όπως και οι ηπειρωτικές ακτές. Δυστυχώς αυτή η πολύ καλή οριοθέτηση δεν άρεσε στην Tουρκία, η οποία, καθώς φαίνεται, κατόρθωσε να επέμβει και να πείσει το Aνώτατο Δικαστήριο της Aλβανίας να ακυρώσει τη συμφωνία αυτή.
Ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται και κάποιο πρόβλημα με τη Λιβύη, διότι ενώ η ελληνική πλευρά δέχεται να κλείσει ο κόλπος της Σύδρας και η οριοθέτηση της AOZ να αρχίσει από εκείνο το σημείο, η πλευρά των Λιβύων δεν θέλει να συμπεριλάβει στην οριοθέτηση τη νήσο Γαύδο στα νότια της Kρήτης.
Aπρόσμενα, φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα και με την Iταλία, κάτι που δεν περίμενε κανείς, διότι ήδη υφίσταται η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των δυο κρατών και επομένως μπορούν εύκολα να δηλώσουν ότι οι AOZ τους συμπίπτει με αυτή της υφαλοκρηπίδας. Δυστυχώς οι Iταλοί θέλουν μια AOZ μεγαλύτερη από αυτή της υφαλοκρηπίδας.
Ένα άλλο, τραγικό κατά την άποψή μου, λάθος που έκανε η Eλλάδα ήταν η απόφαση της κυβέρνησης Kαραμανλή να αρχίσει συνομιλίες με την Aίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δυο κρατών. Tο τραγικό λάθος έγκειται στο γεγονός ότι η Eλλάδα άρχισε τις συνομιλίες της με την Aίγυπτο, χωρίς να πάρει κάποια ρητή και σαφή διαβεβαίωση από αυτήν ότι θα δοθούν πλήρη δικαιώματα στο Kαστελόριζο. Tέλος, η Eλλάδα δέχθηκε άλλο ένα χαστούκι από του Aιγυπτίους όταν αυτοί ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με τη Tουρκία, τη στιγμή που η Aίγυπτος δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Tουρκία! H Aίγυπτος θα μπορούσε να διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Tουρκία μόνο αν δεν αναγνωρισθούν τα δικαιώματα του Kαστελόριζου. O νοών νοείτω.
H Aίγυπτος ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι θα είχε συνομιλίες μαζί της στο Kάιρο στις 20 Iουνίου του 2009 και αμέσως μετά στις 22 Iουνίου 2009 με την τουρκική πλευρά! H κυβέρνηση της Nέας Δημοκρατίας αντί να προβεί σε έντονη διαμαρτυρία για αυτή την αιγυπτιακή θέση, που παραβιάζει ξεκάθαρα το Δίκαιο της Θάλασσας, πήγε στη συνάντηση στις 20 Iουνίου γνωρίζοντας ότι δυο μέρες αργότερα Aιγύπτιοι και Tούρκοι θα καθόντουσαν στο ίδιο τραπέζι.
Η ζημιά από το Καστελόριζο
O χάρτης που παρατίθεται δείχνει ξεκάθαρα την οριοθέτηση της AOZ της Eλλάδας με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Eύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το μεγάλο πρόβλημα της Tουρκίας και το λόγο που δεν επιθυμεί καμία διαπρταγμάτευση με την Eλλάδα σχετικά με την οριοθέτηση της AOZ στο Aιγαίο Πέλαγος.Aπό τον ίδιο χάρτη διαπιστώνουμε επίσης τη μεγάλη ζημιά που κάνει το Kαστελόριζο στην Tουρκία, αγκάθι πραγματικό. Tέλος, ο χάρτης δείχνει την AOZ της Kύπρου και της Aιγύπτου όπου ξεκάθαρα φαίνεται ότι η Tουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Aίγυπτο.

Το άρθρο το βρήκα στο blog του Κ. Καββαθά: http://kavvathas.wordpress.com/
Επιτυχία είναι η συνεχής (έστω και μικρή) βελτίωση.
Άβαταρ μέλους
ΑποστόληςΑ
 
Δημοσιεύσεις: 60798
Εγγραφή: Τετ 17 Ιουν 2009, 10:09
Τοποθεσία: Άγιος Δημήτριος (τέως Μπραχάμι)

Re: Αιγαίο - Ελληνοτουρκικά

Δημοσίευσηαπό kos » Τετ 10 Νοέμ 2010, 18:21

το διαβασα προχθες καπου αλλου. το κακο ειναι οτι δεν εφριξα.
πλεον διαβαζεις απιστευτα πραγματα και δεν σου κανει την παραμικρη εντυπωση.

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση το Καστελόριζο...

Μέσω Τουρκίας όλες οι συναλλαγές...
Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης προμηθεύονται πλέον από την … Τουρκία, οι λιγοστοί κάτοικοι του ακριτικού Καστελόριζου, αφού αφού το υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας «έκοψε» τα τρία επιδοτούμενα μοναδικά δρομολόγια που εκτελούνταν κάθε εβδομάδα.

Έτσι πλέον οι...
κάτοικοι εξυπηρετούνται για τις προμήθειες τους, από τις απέναντι τουρκικές ακτές ενώ για να μεταβούν στη Ρόδο χρησιμοποιούν … τουρκικά δρομολόγια, προς το νησί.

Στο παρελθόν χρειάστηκε ακόμα και ασθενείς να διακομιστούν από το Καστελόριζο σε νοσοκομεία στα μικρασιατικά παράλια.

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού κ.Γιώργου Παπανδρέου, ώστε να βρεθεί άμεσα λύση, ζήτησε με επιστολή του ο δήμαρχος Κατσελόριζου κ.Γιώργος Πανηγήρης

«Τις τελευταίες 15 ημέρες η επικοινωνία μας με τη Ρόδο γίνεται μέσω Τουρκίας, καθώς και όλες μας οι προμήθειες. Ο λόγος: Η ενέργεια του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας να σταματήσει τα τρία επιδοτούμενα δρομολόγια που εκτελούσε το Ε/Γ - Ο/Γ "Πρωτεύς" χωρίς να τα αντικαταστήσουν» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ.Πανηγήρης, καταγγέλλοντας πως η πολιτεία συμπεριφέρεται στους ακρίτες σαν να είναι πολίτες μιας άλλης χώρας.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Δημήτρης Χαλκιώτης, επέρριψε την αποκλειστική ευθύνη για τη διακοπή των δρομολογίων προς το Καστελόριζο, στην εταιρείας «ΑΝΕΣ» που σύμφωνα με τον ίδιο δεν τήρησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις (κατάθεση εγγυητικής επιστολής),. Παράλληλα έκανε γνωστό πως ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλείας κ.Γιάννης Διαμαντίδης, έχει ζητήσει απάντηση τη Δευτέρα από το νομικό συμβούλιο τους κράτους και ότι το θέμα θα λυθεί το συντομότερο δυνατό.
protothema.gr
kos
 
Δημοσιεύσεις: 3946
Εγγραφή: Τρί 08 Ιούλ 2008, 19:21

Re: Αιγαίο - Ελληνοτουρκικά

Δημοσίευσηαπό free4 » Πέμ 11 Νοέμ 2010, 05:05

Γ@ΜΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑ!!!
Εικόνα
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
free4
 
Δημοσιεύσεις: 15161
Εγγραφή: Παρ 07 Δεκ 2007, 23:37
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Αιγαίο - Ελληνοτουρκικά

Δημοσίευσηαπό Lord » Πέμ 11 Νοέμ 2010, 20:08

:o :o :o :o
ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ???
ΑΧΡΗΣΤΟΙ Ε ΑΧΡΗΣΤΟΙ!!! :redcard: :redcard: :evil:
ΠΑΟΚ ο ένας,στον κόσμο άλλος κανένας..
ΠΑΟΚ γιατί,γιατί μας βγάζεις την ψυχή...
Άβαταρ μέλους
Lord
 
Δημοσιεύσεις: 4153
Εγγραφή: Τρί 28 Οκτ 2008, 00:40
Τοποθεσία: Ξεσαλόνικα

Re: Αιγαίο - Ελληνοτουρκικά

Δημοσίευσηαπό IKARIA_4 » Πέμ 11 Νοέμ 2010, 20:41

αυτο το θεμα με αφορα αμεσα...δυστυχως.
μια ειδηση στην οποια γινομαστε ''κοινωνοι'' καθημερινα οταν διαδραματιζεται πανω απο τα κεφαλια μας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ στο νησι (και οχι μονο το δικο μου).

''Η Τουρκία έστειλε 16 μαχητικά κι εμείς στέλνουμε τον υφυπουργό Εξωτερικών για επίσημη βίζιτα αύριο!
11-11-2010 17:58:32

Την παραμονή του ταξιδιού στην Κωνσταντινούπολη του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη, η Άγκυρα κλιμάκωσε τις προκλήσεις στο Αιγαίο με συνολικά είκοσι παραβιάσεις των εναέριων συνόρων μας. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η αφασία με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Εξωτερικών τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επιθετικότητα της Άγκυρας: Πως είναι δυνατόν να πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σε ένα κράτος ο υφυπουργός Εξωτερικών, όταν αυτό το κράτος προσβάλλει την εθνική μας ακεραιότητα την αμέσως προηγούμενη ημέρα;

Έτσι λοιπόν οι παραβιάσεις κινήθηκαν στο επίπεδο των «δεκάδων» οι σχηματισμοί των τουρκικών αεροσκαφών ήταν ιδιαίτερα αυξημένοι στο αριθμό, δείγμα επιχειρησιακής προσαρμογής και αποπροσανατολισμού της ελληνικής αεράμυνας, ενώ την παρουσία του έκανε και ένα CN-235 όπως συχνά συμβαίνει τον τελευταίο καιρό.

Έτσι πιο συγκεκριμένα είχαμε 5 σχηματισμούς τουρκικών αεροσκαφών από 16 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα οπλισμένα ήταν 2 οι οποίοι προχώρησαν σε 20 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και 4 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Η δραστηριότητα εξελίχθηκε σε όλο πρακτικά το Αιγαίο, βόρεια, κεντρικά και νότια. Εμπλοκές δεν υπήρξαν καθώς τα τουρκικά μαχητικά και κατά πάγια τακτική αγνόησαν επιδεικτικά τα ελληνικά μαχητικά που επιχείρησαν να τα αναχαιτίσουν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr''
IKARIA_4
 
Δημοσιεύσεις: 910
Εγγραφή: Τετ 13 Ιαν 2010, 18:21
Τοποθεσία: ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

Re: Αιγαίο - Ελληνοτουρκικά

Δημοσίευσηαπό Maximus » Παρ 12 Νοέμ 2010, 10:32

Είναι φανερό εδώ και χρόνια ότι δεν υπάρχει διάθεση σύγκρουσης με την Τουρκία (πως θα μπορουσε άλλωστε;)... Τετοιες ειδησεις δεν πρεπει να ξενίζουν...

Με λύπη μου το λέω, αλλά έχω την άποψη ότι ο στρατος μας παρουσιάζει εικόνα διάλυσης... Απο τον τελευταίο φαντάρο (λογω βυσματος ηταν απλα περαστικος ή λόγω έλλειψης σωστης εκπαιδευσης) μέχρι και τους αξιωματικούς, οι οποίοι 1ον) απαρτιζονται απο άτομα που μπηκαν απλα για το σιγουρο μεροκαματο (και πολλοι απο αυτους τότε με τα Ιμια είχαν χασει τα αυγα και τα πασχάλια) και 2ον) ειναι δυσαρεστημενοι στο φουλ επειδή έχουν κοπεί τα κονδύλια (δεν υπαρχουνε φράγκα ρε παιδακι μου) με συνεπεια να υπαρχουν τεραστιες ελλειψεις υλικού.

Οκ, δεν στέκομαι τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό, διότι σε στιγμές πολέμου ο άνθρωπος "εμφανίζει" απιστευτες δυνάμεις και κάνει πραγματα που δεν φανταζοταν οτι ειναι ικανος να κάνει. Με λιγα λογια δεν με φοβίζει η παλληκαρια των Ελλήνων, ουτε και το οτι για ακομα μια φορά θα είμαστε εκεί (?) για να υπερασπιστουμε την πατριδα μας... Αλλά στέκομαι κυρίως στην έλλειψη υλικου που έχουμε... Καλώς ή κακώς πολλά μηχανήματα, αεροπλάνα και πολεμικα όπλα αυτη τη στιγμη βρίσκονται στο μαυρο τους το χάλι! Πολλα απο αυτα πανάρχαια, σε αλλα απουσιαζουν βασικα εξαρτηματα με αποτελεσμα ο χειριστης τους να βρισκεται συνεχως σε κίνδυνο κλπ κλπ. Το οτι πεφτουν συνεχώς ελικόπτερα και αεροπλάνα τον τελευταιο καιρό δεν ειναι τυχαίο. Τα φορτώνουν σε λάθος του πιλότου, στελνουν ενα συλληπητηριο γραμμα και ολα καλα...


Στο ναδίρ 15ετίας οι δαπάνες για την Εθνική Φρουρά.Στα απολύτως αναγκαία θα περιοριστεί εξ ανάγκης για το 2010 το υπουργείο Άμυνας.
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/10/30-2010.html
Άβαταρ μέλους
Maximus
 
Δημοσιεύσεις: 5954
Εγγραφή: Παρ 24 Απρ 2009, 09:58
Τοποθεσία: Σε ενα δυαρακι με παντοφλα και φασκομηλο...

Re: Αιγαίο - Ελληνοτουρκικά

Δημοσίευσηαπό ΑποστόληςΑ » Παρ 12 Νοέμ 2010, 16:12

Η κατάσταση θα προχωράει έτσι, προδοτκά, όσο οι κυβερνώντες θα είναι τα καλά παιδιά κάποιας λέσχης του εξωτερικού στην οποία υποβάλλουν πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης προκειμένου να πάρουν την έγκρισή της και να κυβερνήσουν.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, οι μόνοι που δεν κυβερνούν είναι οι Έλληνες...
Η κατάσταση θα αλλάξει (προς το καλύτερο), αλλά όχι μέσω του νυν πολιτικού συστήματος. Έχουν να συμβούν πολλά και τρομερά στα επόμενα χρόνια.
Επιτυχία είναι η συνεχής (έστω και μικρή) βελτίωση.
Άβαταρ μέλους
ΑποστόληςΑ
 
Δημοσιεύσεις: 60798
Εγγραφή: Τετ 17 Ιουν 2009, 10:09
Τοποθεσία: Άγιος Δημήτριος (τέως Μπραχάμι)

Re: Αιγαίο - Ελληνοτουρκικά

Δημοσίευσηαπό Pepermint » Παρ 12 Νοέμ 2010, 18:55

Δυστυχώς στην Ελλάδα, οι μόνοι που δεν κυβερνούν είναι οι Έλληνες...


πίστεψε με...δεν θες να κυβερνήσουν :lol:


μιά χαρά είναι τα πράγματα...και ας πάψουμε να κλαψομουνιάζουμε, τίγκα στην αρπαχτή, την διαφθορά λέμε και την λαμογιά την εγενή μας

με το ΔΝΤ...και την δεκαετή άμα χρειαστεί επιτήρηση, σίγουρα θα πάμε καλύτερα
αν μη τι άλλο...μόνοι (μας) αποτύχαμε

σκάστε και κολυμπήστε τώρα
...
Άβαταρ μέλους
Pepermint
 
Δημοσιεύσεις: 763
Εγγραφή: Παρ 07 Αύγ 2009, 09:26
Τοποθεσία: Πέρα από την Σοφίτα

Re: Αιγαίο - Ελληνοτουρκικά

Δημοσίευσηαπό free4 » Σάβ 13 Νοέμ 2010, 02:20

Oσο ναρκιστικό κι αν ακούγεται, δεν μπορώ να πω ότι δεν είναι κι αλήθεια!!
Βεβαια δεν είναι όλοι τόσο διεφθαρμένοι, αλλά πλέον τα λίγα χλωρά δεν υπήρχε να γλιτώσουν από το κάψιμο των ξερών!
Εικόνα
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
free4
 
Δημοσιεύσεις: 15161
Εγγραφή: Παρ 07 Δεκ 2007, 23:37
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Επόμενο

Επιστροφή στο Ιστορικά - Εθνικά

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

metin2 pvp metin2 pvp serverler mt2 pvp metin2 pvp silkroad pvp knight pvp metin2 pvp serverler pvp serverler