Βγήκε λοιπόν κι η λίστα που τόση "σκόνη" σήκωσε γύρω μας.
Δεν ανησυχώ για την ομάδα.
Εχω εμπιστοσύνη στον προπονητή, είμαι σίγουρος οτι γνωρίζει πολύ καλύτερα από τον καθένα τι θα κάνει και πως θα το κάνει καθώς αυτά που έχει πετύχει μιλούν από μόνα τους. Εχω εμπιστοσύνη στον Ιβάν, είμαι σίγουρος πως γνωρίζει να κατευθύνει σωστά το καράβι, το τι έχει πετύχει μέχρι τώρα από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο μιλά από μόνο του.
Κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η χρονιά. Δεν χρειαζόμαστε Κάλχες και Τειρεσίες ούτε φυσικά χρειαζόμαστε Πυθίες και Κασσάνδρες. Χρειαζόμαστε οπαδούς που με σύνεση και αυτοσυγκράτηση θα στηρίζουν συνεχώς την ομάδα και τους παίκτες ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ και ανεξάρτητα από την συμπάθεια/αντιπάθεια που έχουν σε ορισμένους.
Η ομάδα μετράει, το σύνολο μετράει. ΕΜΕΙΣ είμαστε ο ΠΑΟΚ, όλοι μας αξεχώριστα με τα καλά μας και με τα κακά μας.
Δεν με ανησυχούν ούτε οι διαφορετικές απόψεις, ακόμη κι όταν δεν είναι απόψεις αλλά καθαρό κουτσομπολιό και σπέκουλα. Ο χρόνος πάντοτε βγάζει στον αφρό τα σωστά και κατακαθίζει τα σκάρτα. Εχω εμπιστοσύνη στο χρόνο.
Στο πεδίο των μεταγραφών όπου ποτέ δεν είχα ιδιαίτερη κάψα παρά μόνον φιλολογική ενασχόληση καθώς ήθελα πάντοτε τους καλύτερους των καλύτερων για την ομάδα μας (ακόμη και τώρα πχ. θα ήθελα να δω έναν Μπενζεμά ή έναν Ρονάλντο στο χορτάρι της Τούμπας-μη γελάτε παρακαλώ είναι δείγμα δικού μου παλιμπαιδισμού και το αναγνωρίζω), θεωρώ πως η διοίκηση θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει καθορίσει ο Ιβάν. Ούτε γι αυτό ανησυχώ λοιπόν.
Με ανησυχεί όμως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Ειδικά ορισμένα δείγματα γραφής από "αντικειμενικούς" δημοσιογράφους καθώς και η στάση των διοικήσεων των ομάδων του ΠΟΚ αλλά και η συμπεριφορά ορισμένων από τις μικρές λεγόμενες ομάδες απέναντί μας και απέναντι στους υπόλοιπους. Για μένα φαίνεται να προετοιμάζεται μια ολομέτωπη επίθεση στον ΠΑΟΚ και μάλιστα "κατά κύματα" όπως λέμε.
Στα μάτια μου η κίνηση του Ιβάν να προωθήσει τον Μάκη Γκαγκάτση στην προεδρία της ΕΠΟ δείχνει πως υπάρχει σχέδιο και επεξεργασμένη στρατηγική πίσω από όλο αυτό. Ας μη βιαστούμε να κρίνουμε από τους πρώτους μήνες. Και πάλι ο χρόνος θα δείξει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο πιο ακανθώδες ίσως πεδίο στο οποίο έχει εμπλακεί ο ΠΑΟΚ μέχρι σήμερα. Απ'ότι έχω καταλάβει ο Ιβάν δεν ξεδιπλώνει τις τακτικές του όλες μαζί και είναι ικανός να κρατήσει αόρατη μέχρι τελευταία στιγμή την πραγματική στόχευση των κινήσεών του. Οπότε θα πρότεινα να έχουμε υπομονή.
Μολονότι ο διακηρυγμένος από όλους στόχος της εισόδου στους ομίλους του Τσ.Λ. δεν επιτεύχθηκε, και αυτό μας στενοχώρησε όλους, η αισιοδοξία μας δεν πρέπει να πάψει.
Η γνώμη μου είναι πως το χάσιμο του Τσ.Λ. δεν οφείλεται σε λάθος στρατηγική, σε πρώιμη στόχευση, σε λάθη μεταγραφών. Οφείλεται σε ατομικά λάθη παικτών που ήρθαν μαζεμένα στα δυο παιχνίδια με τους Σουηδούς. Τι να κάνουμε; έτσι είναι το ποδόσφαιρο, παιχνίδι λαθών.
Οφείλουμε να αγωνιστούμε στο Γιουρόπα και να στοχεύσουμε ψηλά όπως αρμόζει στον ΠΑΟΚ. Για μένα η φάση των 16 είναι η σωστή στόχευση, είτε φτάσουμε όπως πέρσι απευθείας σε αυτήν είτε μέσω πλέι οφ. Από κει και ύστερα όλα συμβαίνουν.
Η ομάδα μας έχει μια εξαιρετική επιθετική γραμμή (οι 3 και ο ένας στο 4-2-3-1 που επιλέγουμε), μια μεσαία γραμμή θεωρώ πολύ καλή (οι 2 στο σύστημα) όπου ίσως χρειάζεται μια προσθήκη και τέλος μια αμυντική γραμμή (οι 4 στο σύστημα) όπου δεν είμαι σίγουρος αν χρειάζεται προσθήκη. Στην τελευταία, την αμυντική γραμμή, θεωρώ ότι λανθασμένα δεν περιλαμβάνεται ο τερματοφύλακας (το σωστό θα ήταν να γράφαμε σύστημα 1-4-2-3-1) καθώς είναι βασικό μέλος της άμυνας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην λαμβάνουμε υπόψη το πόσο σημαντική είναι η συνεννόηση ανάμεσα στον τερματά και τους αμυντικούς (με όλους αλλά ειδικά με τα σεντερμπακ). Συμβαίνει πολλές φορές να έχεις πολύ καλές μονάδες που όμως να μην αποδίδουν καλά ως σύνολο ακριβώς επειδή δεν υπάρχει συνεννόηση. Επειδή δεν βρισκόμαστε καθημερινά στις προπονήσεις, ούτε γνωρίζουμε πώς σκέφτεται ο Λουτσέσκου με τους συνεργάτες του θεωρώ, ακριβώς επειδή έχω εμπιστοσύνη σε αυτούς, πως η αμυντική μας επίδοση φέτος θα είναι ισάξια και καλύτερη με την περσινή.
Η λέξη κλειδί σε όλα όσα έγραψα είναι μία: ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η εμπιστοσύνη δίνει ηρεμία, η ηρεμία βοηθά στην συγκέντρωση και η συγκέντρωση δίνει νίκες. Πρόσφατο παράδειγμα: το ματς με τον Ατρόμητο. Ότι κι αν γινόταν γύρω τους οι παίκτες ήταν συγκεντρωμένοι. Ξαναδείτε τα τελυταία 5 λεπτά της κανονικής διάρκειας και θα το επιβεβαιώσετε.
Θα ήταν ευχής έργον να παραδειγματιστούμε κι εμείς ως οπαδοί.
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ.
Η παιδεία αποτελεί στολίδι στην ευτυχία και καταφύγιο στη δυστυχία.
"Τὴν παιδείαν ἐν μὲν ταῖς εὐτυχίαις εἶναι κόσμον, ἐν δὲ ταῖς ἀτυχίαις καταφυγήν", Αριστοτέλης