Ασλανίδης: «Ο ΠΑΟΚ εκείνης της εποχής ήταν κίνημα»Ο Αχιλλέας Ασλανίδης μίλησε στο «Αθλητικό Metropolis» για το Κυριακάτικο ντέρμπι της Τούμπας του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναικό, αλλά δεν παρέλειψε να κάνει και μία αναδρομή στην δική του εποχή. Τότε που ο «Δικέφαλος» είχε μία εκπληκτική ομάδα, από τις καλύτερες όλων των εποχών και μίλησε για τον Γιώργο Κούδα. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του, υποσχόμενος να γράψει ένα βιβλίο για τον ΠΑΟΚ εκείνης της εποχής.
Αρχικά ο Αχιλλέας Ασλανίδης μίλησε για το ντέρμπι της Κυριακής λέγοντας: «Δεν είναι όπως παλιά από πλευράς ποιότητας. Άλλαξαν όλα, επιχειρηματικά, αγωνιστικά, οπαδικά. Τώρα παίζουν έντεκα ξένοι που δεν καταλαβαίνουν την νοοτροπία. Το ποδόσφαιρο ανήκει στο κάθε λαό της χώρας, πλέον έχουμε γίνει εύκολοι προς τους ξένους που δεν ξέρουν την σημασία των ντέρμπι με τις ομάδες του ΠΟΚ. Στα αγωνιστικά μπορώ να πω ότι πρέπει ο ΠΑΟΚ να δείξει σοβαρότητα στην άμυνα. Ο Παναθηναικός είναι καλός στο κέντρο και στην επίθεση, άμυνα δεν έχει καλή. Ο Σάντος είπε ότι πρέπει να πρεσάρουν στην αντίπαλη περιοχή. Ο Παναθηναικός ακόμα… πειραματίζεται. Αλλά όταν έχεις να αντιμετωπίσεις επιθετικούς όπως ο Σαλπιγγίδης πρέπει να είσαι σοβαρός. Ο Χαλκιάς να είναι σε ετοιμότητα γιατί ο Παναθηναικός θα παίξει με αντεπιθέσεις. Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι, πρέπει ο αγώνας να έρθει στα… μέτρα μας απ’ όλες τις πλευρές. Ο Παναθηναικός πιστεύω θα παίξει με ζώνη και αντεπιθέσεις».
Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, αναφέρθηκε στην συσπείρωση του κόσμου: «Τώρα στον ΠΑΟΚ ξεσηκώνεται ο 12ος παίκτης, είναι σημαντικό μετά από μία δεκαετία όπου ο σύλλογος ταλαιπωρήθηκε από κακές επιχειρήσεις, γιατί έτσι είναι πλέον το ποδόσφαιρο και η κάθε ΠΑΕ. Ο κόσμος ξαναζεί και είναι σημαντικό να έχει συμμετοχή σε όλους τους τομείς. Όπως με τις ανακοινώσεις ότι ο ΠΑΟΚ δεν είναι… ταβέρνα. Αν έδειχνε τον αγώνα με την Λυών, ο ΠΑΟΚ θα είχε 1.000.000 φιλάθλους, αλλά τότε παράγοντες πήγαν φυλακή γιατί είχαν ζητήσει χρήματα για τα τηλεοπτικά δικαιώματα».
Ο Αχιλλέας Ασλανίδης εξέφρασε την άποψη για στήριξη στους Έλληνες παίκτες: «Πρέπει τα… λαγωνικά του ΠΑΟΚ να συγκεντρώσουν Έλληνες παίκτες γιατί θα επιστρέψουμε στην «πείνα». Οι ξένοι κοστίζουν και ο ΠΑΟΚ πούλησε παίκτες για να συγκεντρώσει χρήματα για το ταμείο του. Οι ξένοι όπως και να το κάνουμε είναι μισθοφόροι. Η Θεσσαλονίκη διψάει για διάκριση αλλά φοβάμαι μήπως… στερέψει η λίμνη του ποδοσφαίρου στην πόλη. Είμαι εξορία και καλλιεργήθηκα και μπορώ να πω κάποια πράγματα. Πρέπει η Τούμπα να γίνει ένα γήπεδο 45.000 θέσεων, να έχει η ομάδα έσοδα από την μπουτίκ. Επίσης να γίνουν συμφωνίες ανάμεσα σε όλες τις ομάδες για να παίζουν Έλληνες παίκτες».
«Ο ΠΑΟΚ ήταν κίνημα»Ο Αχιλλέας Ασλανίδης αναφέρθηκε στην εποχή του μεγάλου ΠΑΟΚ, όταν ήταν ποδοσφαιριστής του: «Η ιστορία μου γράφθηκε με εκείνη την μεγάλη πεντάδα. Ο ΠΑΟΚ ήταν ποδοσφαιρικό κίνημα. Τότε είχε πει ο Κούδας ότι το παιχνίδι μου ήταν μεγάλο λόγω των ακραίων, Ασλανίδη και Παρίδη. Θυμάμαι επίσης τότε που ο Δομάζος είχε πετάξει… πετσέτα όταν τους κερδίζαμε με 2-0 και μας είχε ζητήσει να σταματήσουμε για να μην τους ξεφτιλίσουμε. Ο Καψής είπε στον Πούσκας τι κάνουμε και ο άλλος απάντησε τώρα χάσαμε. Επίσης βλέπω εκείνη την φωτογραφία με τον Καψή να τραβάει την φανέλα του Κούδη, εκείνη η… αέρινη ντρίμπλα είχε γίνει μετά από μεταβίβαση από τον Παρίδη. Είχαμε γυρίσει στο κέντρο, εγώ ο Τερζανίδης και οι άλλοι για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το παιχνίδι του Κούδα. Ο Κούδας ήταν σταρ αλλά έκανε λάθη και ήταν λογικό. Τον χρησιμοποίησαν για να φύγει ο Σάννον. Δεν ήταν διχασμός αυτό που βιώσαμε στον ΠΑΟΚ τότε, κερδίσαμε το Κύπελλο. Αλλά δεν μπορείς να παίζεις για 1.500 δραχμές, όταν χάνεις 100.000 δραχμές γιατί σε κλέβουν. Εκείνοι που ήταν τότε στον ΠΑΟΚ δεν μπορούσαν να προβλέψουν τις δυνατότητες της ομάδας, που δεν έπρεπε να γεννηθεί στην Ελλάδα.
Αν ήμουν τότε παράγοντας θα έλεγα τον Κούδα παίξε μπάλα στην ομάδα και πάρε όσα θέλεις» ενώ υπογράμμισε στην συνέχεια ότι: «Τον ΠΑΟΚ τον έχτισε ο Παντελάκης και ανέλαβε και ο Σεργαννίδης, αλλά ήταν λίγο αυτό που μπόρεσαν να προσφέρουν και αυτοί γιατί ήταν ερασιτέχνες και ΠΑΟΚτζήδες. Δεν μπορούσε εκείνη η ομάδα να προσφέρει αυτά που μπορούσε. Θα γράψω ένα βιβλίο το οποίο να ανήκει στον ΠΑΟΚ, εκείνης της εποχής. Περάσαμε από την… ζούγκλα τότε. Θα τα πω όπως τα ένιωθα.
Για την δική μου ψήφο έμεινε στην ομάδα ο Σάννον. Πρέπει να μάθει ο λαός. Ήμουν αντάρτης, ζούσα μόνος μου. Έλεγα και λέω κάποια πράγματα για τον Γιώργο αλλά το δικαίωμα αυτό το έχω κερδίσει, ήμουν συμπολεμιστής του. Τον Κούδα πολλοί τον χρησιμοποίησαν σαν… σωσίβιο. Ακόμα και πρόσφατα τον χρησιμοποίησαν. Όταν επέστρεψε είχαμε 22.000 φιλάθλους στην προπόνηση. Εκεί πρέπει να χτιστεί ο ΠΑΟΚ. Ο Κούδας ήταν ο σταρ, το κερασάκι στην τούρτα του ΠΑΟΚ». Κλείνοντας είπε φανερά συγκινημένος και με την φωνή του να… τρέμει μιας και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του: «Αλλά διέλυσαν εκείνη την ομάδα, δεν έπρεπε να γίνει αυτό. Εκείνη η ομάδα διαλύθηκε από ανθρώπους μέσα από την οικογένεια. Θα γράψω το βιβλίο για τον λαό του ΠΑΟΚ».
http://www.metrosport.gr/?p=6590