Aye4 έγραψε:Για το νησί της Άνδρου έχετε αποψη για διακοπές?
tolis01 έγραψε:Τον Ιούνιο είχαμε πάει οικογενειακώς μετά σκύλου στη ¨Μόρντορ¨(aka Ρωσία) για μια εβδομάδα στο σόι της συζύγου κυρίως, επιτρέψτε μου να κάνω hijack το χώρο για εντυπώσεις ταξιδιώτου.
Ρωσία είχα να πάω 13 χρόνια, οπότε η σύγκριση -ειδικά για την πόλη της συζύγου- γίνεται κ αναφορικά με το 2010.
Μόσχα:
Στο αεροδρόμιο (Βνούκοβο) οι πινακίδες στα ρώσικα, αγγλικά κ κινέζικα
2 μέρες, λόγω καλού καιρού λιώσαμε και στο περπάτημα κ πήραμε και τα πάντα ΜΜΜ.
Βασικά έμεινα μ@@άκας συγκρίνοντας αντίστοιχου μεγέθους τερατουπόλεις. Ασφάλεια, καθαριότητα, χαλαρότητα. Στα λεωφορεία γιαγιάδες ticket authentication με smart cards. Car sharing & E-rollers παντού. Αγόρια κ κορίτσια κυρίως casual elegant ντύσιμο (καμία σχέση με παλιά τακούνια βαψίματα κλπ). Δεν είδα καμία απολύτως διαφορά σαν εντύπωση με κέντρο γερμανικής πόλης πχ, θα έλεγα κ ένα τικ πιο κομψά.
Σε όλες τις εισόδους του μετρό κ στα πολυκαταστήματα metal detectors.
Το εισιτήριο 50RUB δλδ περίπου €0,70. Έχουν φτιαχτεί αρκετοί πεζόδρομοι, αρκετοί δρόμοι στο κέντρο γεμάτοι μπαράκια, καφέ , εστιατόρια.
Ενθουσιάστηκα με ένα νέο θεματικό πάρκο Zaryadye Park πίσω από τον Άγιο Βασίλειο, που τελείωσε πριν το Μουντιάλ.
Πήγαμε κ σε μία θεία πέραν της ζώνης του μετρό με λεωφορείο από τον τερματικό σταθμό. Το 2010 ήταν adventure trip, τώρα κ οι υποδομές της περιοχής απίστευτα βελτιωμένες κ η όλη εικόνα καμία σχέση. Βασικά ούτε εκεί είδα ένα αποτσίγαρο πχ στο δρόμο, στις στάσεις ένδειξη πότε έρχεται το λεωφορείο κλπ, USB για φόρτωση συσκευών σε όλα τα λεωφορεία/τρένα που μπήκα.
Για φαγητό είχαμε πάει σε πεζόδρομο γεμάτο μαγαζιά κάθετο στην Τβέρσκαγια. Ξενοδοχείο ήταν στη Νόβαγια Αρμπάτσκαγια, από κάτω είχε κ ένα bar/restaurant ήπιαμε κοκτέιλ με γυναίκα.
Γενικά θα ήθελα να είχαμε άλλες 2-3 μέρες ακόμα.
Πάνε έλα στη Μόσχα από την πόλη της γυναίκας (180 χλμ νότια) με τρένο κ αυτοκίνητο. Τρένο πεντακάθαρο, εισιτήριο παίρνεις ονομαστικά με ταυτότητα/διαβατήριο, στην επιστροφή δεν είχε λόγω ΠΣΚ κ πήγαμε με ταξί κ φάγαμε κ 4,5 ώρες στο δρόμο Moscow weekend traffic αντί για 2-2,5.
Στην πόλη της συζύγου (400,000 κάτοικοι, πρωτεύουσα ομπλάστ) ήταν που είδα κολοσσιαίες διαφορές.
Το 2010 πχ για ταξί σήκωνες το χέρι στο δρόμο, σταμάταγε κάποιος παίχτης, έκανες negotiations κ σε έπαιρνε. Πεζοδρόμια ήταν τσιμεντωμένα ή με άσφαλτο, παντού ρωγμές. Οι θρυλικές μαρσρούτκες (λεωφορειάκια) ήταν αρχαία, το ασανσέρ στην πολυκατοικία μας, όπως είχε φτιαχτεί από Μπρέζνιεφ.
Τώρα οι στάσεις λεωφορείων ¨κανονικές¨ κ καθαρές, ολοκαίνουργιες παιδικές χαρές παντού, ταξί καλείς μέσω app ή τηλεφωνικά, τα πεζοδρόμια κανονικά φτιαγμένα παντού. Το κεντρικό πάρκο απίστευτο με το τι προσέφερε. έγινε κ ολική ανάπλαση στην περιοχή του Κρεμλίνου τους κ του ποταμιού κάτι σαν Λαδάδικα στη Θεσσαλονίκη ή Ψυρρή στην Αθήνα (αλλά μεγαλύτερη έκταση). Η σύζυγος λέει πως σε σχέση με πέρυσι είδε λακούβες στα πεζοδρόμια κ ήταν ψιλοτσατισμένη, αλλά για μένα ήταν μεγάλη η διαφορά προς το καλύτερο.
Εδώ έβλεπες κ αγγελίες σε billboards στο δρόμο για 3ετές contract στο Στρατό. Μόσχα ούτε για δείγμα.
Συνάλλαγμα ανταλλάξαμε σε κανονικό τραπεζικό υποκατάστημα. Εκεί πέραν των ισοτιμιών άλλων νομισμάτων έδινε κ τις τρέχουσες των 4 κυρίων πολύτιμων μετάλλων.
Πέραν του πεθερού είδαμε κ ξαδέρφες από upper middle class (με ντάτσες, penthouse, εξοχικό σε Μαυροβούνιο, διακοπές σε Κουρσβελ κλπ) και lower middle class.
Και οι πιο ματσό μας είπανε πως πλέον για ιατρικά πχ πάνε σε δημόσιο νοσοκομείο κ κόψανε τα ιδιωτικά κ πως κόπηκε το λάδωμα σε πολλές υπηρεσίες πχ ο γιός τους έδωσε 3 φορές για δίπλωμα.
Κάτι τελευταίο για την οδηγική συμπεριφορά. Το 2010 είχα τρομάξει. Τώρα σαν Ελλάδα κ δε θα κόλωνα να νοικιάσω αυτοκίνητο πχ από το αεροδρόμιο για την πόλη της συζύγου.
Περί αυτοκινήτων τώρα 50% πάνω κάτω Huyndai κ ΚΙΑ. 30% γιαπωνέζικα (κυρίως Τογιότα) Μόσχα κάπου 10% luxury german. Οι κινέζικες Geely, Cherry, HEVAL είπαν ευχαριστώ στους αποχωρήσαντες Ευρωπαίους κ ανεβάζουν μερίδιο.
Αυτά τα ολίγα. To cut a long stort συστήνω Μόσχα ανεπιφύλακτα. Για Πετρούπολη μου είπαν ακόμα καλύτερα, που πας κ πιο εύκολα μέσω Ελσίνκι κ μετά με λεωφορείο.
Odi έγραψε:Κάντε μου κάποιος μια ανάλυση για Βουδαπέστη μπας και μου έχει ξεφύγει κάτι. Θα πάω την επόμενη εβδομάδα.
ChrisKL έγραψε:Odi έγραψε:Κάντε μου κάποιος μια ανάλυση για Βουδαπέστη μπας και μου έχει ξεφύγει κάτι. Θα πάω την επόμενη εβδομάδα.
Μπόνους αξιοθέατο από την πάνω μεριά του ποταμού το σημείο που γυρίστικε γνωστή ερωτική ταινία μπροστά απο γκράφιτι ΠΑΟΚ Σέρρες
Odi έγραψε:Κάντε μου κάποιος μια ανάλυση για Βουδαπέστη μπας και μου έχει ξεφύγει κάτι. Θα πάω την επόμενη εβδομάδα.
billagorn έγραψε:Ευχαριστώ πολύ για τις ιταλικές και τις βιεννεζικες συμβουλές!
Για το καλοκαίρι που λέμε να ξεκινήσουμε σιγά σιγά σχέδια, σκεφτόμαστε για Κάρπαθο.
Λέει?
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης