PAOK_Antarctica έγραψε:Ερώτηση για μύστες:
Αν μια συνταγή μας ζητά να ψήσουμε 2 κιλά αρνί για 2 ώρες, για πόσες ώρες πρέπει να ψήσουμε 2 κιλά κατσίκι δεδομένου πως είναι λιγότερο λιπαρό και δεν θέλουμε να μας στεγνώσει;
αυτα ειναι για ασχετους,κυκλοφορει μια αποψη που λεει οτι
ο χρονος ψησιματος ειναι ισος με το βαρος του κρεατος
μιλωντας για σουβλα παντα
παιζει ρολο ποσο δυνατη ειναι η καρβουνιά
και σε τι αποσταση ειναι το κρεας απο την φωτια
βασικο ρολο παιζει η προελευση του καρβουνου
το πουρναρι βγαζει το καλυτερο καρβουνο και εχει πολυ μεγαλυτερη διαρκεια
απο οποιοδηποτε αλλο καρβουνο
για ψησιμο σε φουρνο υπαρχουν αλλες παραμετροι
θα ψηθει σε ταψι ανοιχτο?
σε λαδοκολλα?
σε γαστρα?
το κατσικι αν το ψησεις σε γαστρα,ειτε ειναι πηλινη ειτε μεταλλικη με επιστρωση
κραταει ολη την υγρασια του οποτε δεν εχεις θεμα
αν το βαλεις σε ταψι,στην αρχη σκεπασε το με χαρτι ψησιματος
και οταν κοντευει,βγαλε το χαρτι και αστο να ροδισει
οι παλιοι λενε,χαμηλη φωτια και πολλη ωρα
με πιο δυνατη για γρηγορο ψησιμο χρειαζεται λιγοτερη ωρα,αλλά πολλη προσοχη
βασικα οτι και να ψησεις,οπως και να το ψησεις,χρειαζεται εμπειρια
θυμαμαι τις καλες εποχες,ειμαστε για Πασχα στο σπιτι μου καμμια εικοσαρια ατομα
αφου αναψα τον ξυλοφουρνο αχάραγα,στις επτα ριχνω μεσα ενα αρνι δεκατρια κιλα
το χωρισα σε δυο ταψια μεγαλα
αφου πλακωθηκαμε στα τσιπουρα απο τις δεκα,αρχισανε και τα μαγκαλια να καπνιζουνε
στις μια η ωρα βγαζω ενα ταψι και ξεκιναμε το αρνι
τρωγοντας και πινοντας και χορευοντας και σπαζοντας πιατα ποτηρια και οτι εβρισκα προχειρο
κατα τις πεντε και μιση μου ερχεται φλασιά
το δευτερο ταψι ειναι ακομη μεσα στο φουρνο
παει το εκαψες μου λεει η παπαδια
ρε παιδια ολοι ειμασταν σκασμενοι στο φαι και στο ποτο
το βγαζω στο τραπεζι και τρωγαμε ολοι με τα χερια
αν επιανες κοκκαλο και το τραβουσες,στο χερι σου εμενε σκετο κοκκαλο
σαν να το περασες αμμοβολη