Paokmania: Αιώνια φοίτηση

Ό,τι άλλο κρίνετε απαραίτητο προς συζήτηση και δεν έγκειται στις παραπάνω Θεματικές Ενότητες...

Re: Paokmania: Αιώνια φοίτηση ..

Δημοσίευσηαπό novito » Παρ 20 Μάιος 2011, 19:30

Έτσι ακριβώς... Κι άσε τους άλλους με 800 ψήφους να κάνουν τσιφλίκια τους τις σχολές... Και μετά να απορείς για κάτι 10αρια στις εξεταστικες σε άτομα που δε βλέπεις ποτέ στις αίθουσες... :evil: :evil:
Άβαταρ μέλους
novito
 
Δημοσιεύσεις: 7709
Εγγραφή: Τρί 25 Δεκ 2007, 19:03
Τοποθεσία: ΞΕΣΑΛΟΝΙΚΑ

Re: Paokmania: Αιώνια φοίτηση ..

Δημοσίευσηαπό Kolokotronis_4 » Πέμ 02 Ιουν 2011, 00:40

Κώδικας: Επιλογή όλων
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/06/blog-post_2075.html


Εκπαίδευση: Δεν υπάρχουν λεφτά, αλλά δεν υπάρχουν και μυαλά...

Οι εξελίξεις στην εκπαίδευση έχουν περάσει -μοιραία- σε δεύτερο ρόλο τις τελευταίες μέρες, και η όποια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το κόψιμο της χρηματοδότησης, τα λουκέτα στις σχολές, και τις ελλείψεις σε υποδομές, βιβλία, κτλ.

Και δεν είναι βέβαια μόνο στην Ελλάδα - είχαμε πχ δει το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου συγχωνεύονται τάξεις μέχρι και...60 μαθητών/τμήμα λόγω των πολλών "λουκέτων" στα σχολεία, ενώ το τελευταίο "κρούσμα" ήταν ένα υπερσύγχρονο hi-tech σχολείο, που κόστισε 105 εκατομμύρια δολάρια για να χτιστεί, και τώρα δεν το λειτουργούν, διότι...δεν έχουν λεφτά ούτε για ηλεκτρικό ρεύμα!

Σε όλη τη Δύση το κεφάλαιο αντιμετωπίζει τη νέα γενιά ως "χαμένη γενιά" - πρώτα θα την "κινεζοποιήσει", και μετά θα επενδύσει, θα την εκπαιδεύσει, κτλ. Αντίθετα στην Κίνα γίνονται επενδύσεις και στην έρευνα/εκπαίδευση, γιατί τους εν λόγω εργάτες θέλει να τους αξιοποιήσει. Για ποιο λόγο λοιπόν το κεφάλαιο να εκπαιδεύσει του εργάτες στη Δύση, όταν έχει στη διάθεση του πολύ ανταγωνιστικότερους εργάτες στην Κίνα; Αυτούς θα προτιμήσει.

Όσο για τους δυτικούς εργάτες που βγαίνουν από το εκπαιδευτικό σύστημα, σιγά μη βρουν όλοι αυτοί δουλειά. Και αν τυχόν έχουν πάρει και σπουδαστικά δάνεια τότε απλά δε θα τα αποπληρώσουν και θα χρεωκοπήσουν αν δεν ξεσηκωθούν, μιας και δε θα βρουν δουλειά, ή αν βρουν, θα έχει πολύ χαμηλότερο μισθό από αυτό που υπολόγιζαν όταν έπαιρναν το δάνειο, κτλ (όπως γίνεται πχ στις ΗΠΑ που έχουν δίδακτρα, και τα λεφτά που χρωστάνε οι απόφοιτοι σήμερα σε σπουδαστικά δάνεια είναι περισσότερα ακόμα και από τα λεφτά που χρωστάνε οι Αμερικάνοι σε πιστωτικές κάρτες - μιλάμε για τεράστιο ποσό, εδώ μια ανάλυση μας για το θέμα).

Δεν είναι τυχαίο που η πλειονότητα των Αμερικάνων απαντά πλέον σε γκάλοπ ότι ΔΕΝ αξίζει να σπουδάσει κανείς στην "ανώτατη εκπαίδευση", μία τάση που σύντομα θα τη δούμε και σε άλλες χώρες (και στην Ελλάδα). Και αυτό διότι δε συμφέρει, ειδικά αν υπάρχουν και δίδακτρα, να σπουδάσεις, αφιερώνοντας τόσο χρόνο, κόπο και χρήμα, και μετά να μη βρίσκεις δουλειά.

Το καπιταλιστικό σύστημα δηλαδή, που ως τώρα χρειαζόταν τους δυτικούς εργάτες και τους εξωθούσε στο να εκπαιδεύονται σε νέες τεχνολογίες, τώρα δεν τους πολυχρειάζεται (διότι έχει βρει τους πιο "ανταγωνιστικούς" Κινέζους), και πλέον εξωθεί τους δυτικούς νέους στο να ψοφήσουν, να μεταναστεύσουν, να γυρίσουν στα χωράφια, να κάνουν καμιά χειρωνακτική εργασία (αν βρουν), ή ας κάνουν τέλος πάντων "ότι τους φωτίσει ο Θεός" (τι μας νοιάζει εμάς τους ολιγάρχες εξάλλου;)

Πέρα όμως από όλα αυτά, αξίζει να στρέψουμε την προσοχή μας και σε δύο ακόμα ειδήσεις από τις ΗΠΑ, που δεν είναι τόσο "οικονομοκεντρικές", αλλά κοινωνικές:

Η πρώτη είδηση είναι πως σε έρευνα που έγινε, σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Ντιτρόιτ βγήκε ότι είναι...λειτουργικά αναλφάβητος!

Και εδώ άλλη μια μελέτη, που δείχνει το πως έχουν καταφέρει να εκπαιδεύσουν μια ολόκληρη κοινωνία, γεμίζοντας την με προσόντα και δεξιότητες που χρειάζονται για να είναι παραγωγικοί στη δουλειά τους, αλλά...χωρίς να έχουν καμία παιδεία, ώστε να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους, πόσο μάλλον να τον αλλάξουν. Εύκολα θύματα δηλαδή για να πλουτίζει μια μικρή ολιγαρχία, χωρίς να κινδυνεύει να ανατραπεί η εξουσία της (ειδικά στις ΗΠΑ "κάνουν πάρτι", δεν είναι τυχαίο που ΚΑΙ αυτό το μήνα ο αριθμός αυτών που ζουν με κουπόνια σίτισης έσπασε άλλο ένα ρεκόρ, και παρόλα αυτά ακόμα δεν έχουν γίνει σοβαρές κινητοποιήσεις):


Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: Κοινωνία επικίνδυνων κουτών;

«Πόσο κουτοί είναι αυτοί;» Με αυτό το μεγάλο κεντρικό τίτλο, παρουσιάζει το αμερικανικό περιοδικό Newsweek τα συμπεράσματα μιας έρευνας στις ΗΠΑ που ανιχνεύει το βαθμό γνώσεων των Αμερικανών πολιτών, χρησιμοποιώντας σαν βάση το ερωτηματολόγιο που θέτει το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών στους αλλοδαπούς μετανάστες που ζητούν την αμερικανική υπηκοότητα.
«Το 38% των ερωτηθέντων απέτυχε στο τεστ υπηκοότητας. Το μέλλον της χώρας κινδυνεύει από την άγνοια.» Και μ’ αυτό τον εξίσου αποκαλυπτικό υπότιτλο, ο Andrew Romano, αναλύει τα στατιστικά δεδομένα.

Ενδεικτικά: Το 29% των Αμερικανών δεν ξέρει ποιος είναι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, το 73% δεν ξέρει ποιος ήταν ο αντίπαλος των ΗΠΑ στον Ψυχρό Πόλεμο, το 40% δεν ξέρει ποιοι ήταν οι εχθροί των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 86% πόσους βουλευτές έχει η Βουλή και το 67% δεν ξέρει ποιο οικονομικό σύστημα ισχύει στις ΗΠΑ!
Αν σ’ αυτή την έρευνα, προσθέσει κανείς τα απίστευτα ποσοστά των Αμερικανών που πιστεύουν στους εξωγήινους, στον Αδάμ και την Εύα, ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είναι ισλαμιστής ή/και κομμουνιστής και πολλά άλλα παρόμοια, αρχίζει να έχει μία καλύτερη εικόνα της Αμερικής απ’ αυτή που βλέπει στη βιτρίνα της.

Μελετητές, όπως ο Michael X. Delli Carpini, λένε ότι από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, οι γνώσεις των Αμερικανών έχουν βελτιωθεί μόνο κατά 1%, κάτι που στο παρελθόν δεν αποτελούσε πρόβλημα, γιατί κάτι αντίστοιχο ίσχυε και στον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο. Όμως, επειδή σ’ αυτή τη χρονική περίοδο έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στις άλλες κοινωνίες, οι Αμερικανοί σταδιακά έμειναν πολύ πίσω διατηρώντας χαμηλά το γενικό επίπεδο γνώσης που είναι απαραίτητο για να μπορεί η κοινωνία να ανταγωνίζεται με επιτυχία τις άλλες κοινωνίες που εξελίσσονται και προοδεύουν. Σε μία ανάλογη έρευνα που έγινε σε ΗΠΑ, Βρετανία, Δανία και Φινλανδία, από την Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση για τις Επικοινωνίες, αποδείχτηκε ότι οι πολίτες των άλλων χωρών γνωρίζουν καλύτερα και τα διεθνή θέματα. Για παράδειγμα, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί που ρωτήθηκαν δεν ήξεραν ποιοι είναι οι Ταλιμπάν, ενώ πολλοί απ’ αυτούς υποστηρίζουν τον πόλεμο που διεξάγει η κυβέρνησή τους στο Αφγανιστάν, σε αντίθεση με το 76% των Φινλανδών που ήταν ενημερωμένοι.

Οι αιτίες της άγνοιας
Οι πολιτικοί αναλυτές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αποδίδουν αυτή την άγνοια σε διάφορους παράγοντες, όπως είναι:
1. Η τεράστια ανισότητα που υπάρχει στην Αμερική. Οι 400 κορυφαίες εισοδηματικά οικογένειες κερδίζουν περισσότερα χρήματα απ’ όσα κερδίζει αθροιστικά το κατώτερο 60% του πληθυσμού (περίπου 180 εκατομμύρια άνθρωποι!) της χώρας! Εξωφρενικό, αλλά πραγματικό.
2. Η εξάρτηση από την ιδιωτική τηλεόραση/ραδιόφωνο. Το πρόγραμμα που καθορίζεται από το μάρκετινγκ δεν αφήνει πολλά περιθώρια επιμόρφωσης των τηλεθεατών/ακροατών. Αντιθέτως, τους περιορίζει σε ένα εξαιρετικά ρηχό κοινωνικό πεδίο καθιστώντας τους καλούς αποδέκτες μόνο της διαφήμισης και της παραπληροφόρησης.
3. Το αποκεντρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα και η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Ακόμα και σε εποχή κρίσης, τα δίδακτρα στα καλά πανεπιστήμια που εξασφαλίζουν γνώσεις και εργασία στους αποφοίτους, αυξάνονται χρόνο με το χρόνο πολύ πάνω από τον πληθωρισμό, εξυπηρετώντας μόνο ένα πολύ μικρό αριθμό προνομιούχων φοιτητών από τις πιο εύπορες τάξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ομάδα των ερωτηθέντων με εισόδημα πάνω από 100.000 δολάρια το χρόνο, πέρασε το τεστ υπηκοότητας το 75%, ενώ από την ομάδα με εισόδημα κάτω από 20.000 δολάρια πέρασε μόνο το 41%.
4. Η εξαφάνιση/αποδυνάμωση των φορέων αυτοοργάνωσης των εργαζομένων. Τα συνδικάτα και οι κοινωνικές οργανώσεις αλληλεγγύης που κάποτε είχαν μεγάλη ισχύ στην Αμερική και αναπλήρωναν σε ικανοποιητικό βαθμό τις ελλείψεις στην παιδεία και την ενημέρωση, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις των πολυάριθμων μελών τους πάνω σε θέματα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά, εσωτερικά και διεθνή, έχουν αποδυναμωθεί και, σήμερα, δέχονται μπαράζ επιθέσεων από τους συντηρητικούς κυβερνήτες των πολιτειών. Τώρα, αυτό το κενό καλύπτεται εν μέρει από οργανωμένες ομάδες ακτιβιστών στο διαδίκτυο, τόσο προοδευτικών όσο και συντηρητικών, όπως το Tea Party, που υποκαθιστούν τις οργανώσεις βάσης, καθορίζουν το περιεχόμενο του θέματος και κατευθύνουν τους παραλήπτες των μηνυμάτων τους ανάλογα με τις δικές τους πολιτικές και ιδεολογικές επιλογές. Αυτό το κενό διευκολύνει και τη δημαγωγία των πολιτικών που βρίσκουν εύφορο έδαφος για να καλλιεργήσουν πλάνες και συγχύσεις.

Πολίτες σε σύγχυση

Μία πρόσφατη έρευνα του τηλεοπτικού δικτύου CNN αποκάλυψε ότι ενώ το 71% των πολιτών έχει πειστεί ότι πρέπει να μικρύνει ο ρόλος του κράτους, ταυτόχρονα το 78-81% αντιτίθεται σε περικοπές στα προγράμματα υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, που όμως, απορροφούν, μαζί με τους εξοπλισμούς, το μεγαλύτερο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτό δείχνει ότι οι πολίτες σκέφτονται και ενεργούν αντιφατικά, γιατί δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η μείωση του κράτους συνεπάγεται σοβαρές περικοπές στην υγεία και την ασφάλιση. Σε μία άλλη έρευνα του World Public Opinion 2010, οι Αμερικανοί εμφανίζονται πολύ κακά ενημερωμένοι όταν ζητούν να μειωθεί σε 13 από 27% η εξωτερική βοήθεια, ενώ στην πραγματικότητα το μερίδιο της στον κρατικό προϋπολογισμό δεν φτάνει ούτε το 1%!

Με λίγα λόγια, το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών που έχουν άποψη π.χ. για τα οικονομικά του κράτους, έχουν παντελή άγνοια των δεδομένων και αδυνατούν να κάνουν σωστούς συσχετισμούς και αναγωγές. Όμως, αυτοί ψηφίζουν στις εκλογές και εκφέρουν γνώμες στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες επί της ουσίας αντικαθιστούν τα δημοψηφίσματα. Έτσι, η άγνοια των πολιτών και οι εκδηλώσεις της επηρεάζουν τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, συχνά με καταστροφικά αποτελέσματα.


Ποιοι ωφελήθηκαν;


Αυτό που δεν θίγει ευθέως ο Romano στην ανάλυσή του, είναι σε ποιο βαθμό το διαπιστωμένο επίπεδο γνώσης, πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών, καθορίζει και την ποιότητα της δημοκρατίας στις ΗΠΑ. Επικεντρώνει το σχόλιο του στο μειονέκτημα της Αμερικής να συναγωνιστεί/ανταγωνιστεί τον υπόλοιπο αναπτυγμένο ή αναπτυσσόμενο κόσμο, ενώ αποφεύγει εντελώς να αναφερθεί στην εκτίμηση σημαντικών διανοουμένων ότι το επίπεδο των πολιτών παρέμεινε πολύ χαμηλό επειδή αυτό εξυπηρετούσε, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, την άρχουσα οικονομική ολιγαρχία που ήθελε να ελέγχει εύκολα και να κατευθύνει σύμφωνα με τα συμφέροντά της το κοινωνικό σώμα. Κατάσταση που ίσως τώρα προβληματίζει τους ολιγάρχες, γιατί, με τόσο σαθρή και καθυστερημένη κοινωνική βάση, δυσκολεύονται να αντέξουν στο διεθνή ανταγωνισμό, ιδιαίτερα έχοντας απέναντί τους νέους ορμητικούς παίχτες όπως η Κίνα που έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις στην παιδεία και την ενημέρωση. Ίσως, όψιμα, μερικοί ολιγάρχες να εκτιμούν ότι οι «κουτοί» που σκοπίμως δημιούργησαν, έγιναν πια τόσοι πολλοί που εφεξής κινδυνεύουν και τα δικά τους συμφέροντα. Αλλά, κατά τον Romano, «το εάν είναι θεραπεύσιμη πάθηση ή θανατηφόρα ασθένεια, μένει να το δούμε».
Άβαταρ μέλους
Kolokotronis_4
 
Δημοσιεύσεις: 4365
Εγγραφή: Δευτ 06 Οκτ 2008, 22:50
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Ασπρόμαυρη πόλη

Re: Paokmania: Αιώνια φοίτηση ..

Δημοσίευσηαπό yiannisPAOKitalia » Πέμ 30 Ιουν 2011, 17:16

4 + η πτυχιακή.. :o
-
yiannisPAOKitalia
 
Δημοσιεύσεις: 3331
Εγγραφή: Τρί 14 Οκτ 2008, 23:38
Τοποθεσία: Bologna

Re: Paokmania: Αιώνια φοίτηση ..

Δημοσίευσηαπό Kolokotronis_4 » Παρ 01 Ιούλ 2011, 00:58

Ας πάρουμε μία γεύση από την εισήγηση για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ της μνημονιακής υπουργίνας διαμαντοπούλου
ο λεγόμενος καλλικράτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
8-)

--------------------------------------------------
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Εισήγηση της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Άννας Διαμαντοπούλου
σχετικά με την πρόταση νόμου για την

«ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2011

Αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

Σε μια περίοδο πολύπλευρης κρίσης, που βιώνουμε καθημερινά και έχει οδηγήσει τους πολίτες σε απόγνωση και απογοήτευση, η ολόπλευρη αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων στο χώρο της παιδείας αποτελεί διέξοδο ελπίδας.
Μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την αξιοκρατία στη διοίκηση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το νέο σχολείο, τη διά βίου μάθηση, και το τεχνολογικό λύκειο, τις αλλαγές στο γενικό λύκειο και την έρευνα στη χώρα μας – που ήδη βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή – εισηγούμαι σήμερα τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο 21ος αιώνας, χαρακτηρίζεται ήδη από μεγάλες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση διεθνώς, με γνώμονα τη βελτίωση των σπουδών, της διδασκαλίας και της έρευνας, τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την απασχόληση με τρόπο δημιουργικό και εποικοδομητικό, την αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση των περιορισμένων πόρων, σε ένα κόσμο όπου η γνώση δεν έχει ούτε σύνορα, ούτε στεγανά.

Η προώθηση της καινοτομίας και η δημιουργία μιας πραγματικής κοινωνίας και οικονομίας της γνώσης, αποτελεί στις μέρες μας βασικό στοιχείο κάθε στρατηγικής επιλογής.

Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) είναι οι φορείς που κατ’ εξοχήν μπορούν να βοηθήσουν το έθνος να αντιμετωπίσει το μέλλον μέσα από τη δημιουργία γνώσης και τη σύνδεση αυτής με την κοινωνική, πολιτιστική και παραγωγική πραγματικότητα.

Η κατάσταση σήμερα:

• Αριθμός Ιδρυμάτων: 40
• Τμήματα: 511
• Εγγεγραμμένοι Φοιτητές : 578479
• Ενεργοί Φοιτητές: 360762
• Αριθμός Φοιτητών μέσω «Εύδοξου»: 243779
• Διδάσκοντες : 11682

Έχουμε ΑΕΙ σε 66 πόλεις.

• ΤΕΙ απόδοση (κατά μέσο όρο την τελευταία πενταετία)
• Εισακτέοι: 42000
• Κενές θέσεις: 12255
• Εισαχθέντες: 29745
• Πτυχιούχοι: 17500
• Κενές θέσεις: 29%
• Πτυχιούχοι: 42% (Ως προς το συνολικό αριθμό εισακτέων)
59% (Ως προς το συνολικό αριθμό των εισαχθέντων)
• Δεν κατάφεραν να πάρουν πτυχίο: 12245
29% (Ως προς το συνολικό αριθμό εισακτέων)
41% (Ως προς το συνολικό αριθμό των εισαχθέντων)
Στα Πανεπιστήμια, οι κενές θέσεις είναι λίγες (2%) και οι πτυχιούχοι περίπου το 80%.
Ο μέσος όρος χρόνου αποφοίτησης ξεπερνά σημαντικά το όριο σπουδών.

Η πρόταση που καταθέτουμε είναι προϊόν διαβούλευσης τόσο με τους εμπλεκόμενους φορείς όσο και με την κοινωνία, από την εποχή που το ΠΑΣΟΚ ήταν στην Αντιπολίτευση και με πνεύμα συναίνεσης συμμετείχε με ουσιαστικές προτάσεις στο διάλογο για την παιδεία. Είναι σχεδόν καθολική η παραδοχή ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη μεγάλων αλλαγών και τομών σε ένα σύστημα που δεν αξιοποιεί πλήρως τις τεράστιες δυνατότητες του.

Οι μεγάλες αλλαγές που προτείνονται έχουν ως επίκεντρο την Ελλάδα και τους Έλληνες, την προοπτική της Χώρας και το μέλλον του κάθε πολίτη, την επανάκτηση αξιών και αρχών, τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό με την αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας, την ανάδειξη των επιστημών και την προώθηση της έρευνας με αποτελέσματα. Επιδιώκουμε μια άλλη ποιότητα στην ανώτατη εκπαίδευση, σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον, με αξιοκρατία, και ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες για όλους. Προσβλέπουμε στην ελπιδοφόρα προοπτική που αξίζει ο κάθε Έλληνας, η κάθε Ελληνίδα, στην αισιοδοξία και υπερηφάνεια του 2004.

Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς τη ριζική αλλαγή λειτουργίας ενός από τους σημαντικότερους θεσμούς της χώρας που είναι τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης. Πρόκειται για ένα λιτό νόμο που αποτελεί το πλαίσιο αρχών οργάνωσης και λειτουργίας των ΑΕΙ μέσα στο οποίο κάθε ίδρυμα, με την έκδοση ΠΔ για τον Οργανισμό του, δύναται να διαφοροποιείται, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας και τα χαρακτηριστικά του, να διαμορφώνει τη διαφορετική ταυτότητά του, και να αναπτύσσει την ιδιαίτερη στρατηγική ανάπτυξής του στον ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.


Οι πυλώνες των αλλαγών είναι:

• η αυτοδιοίκηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων,
• η εξασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης και η κατανομή της με βάση την ποιότητα της λειτουργίας κάθε ιδρύματος και τις εθνικές προτεραιότητες
• η αξιολόγηση και η κοινωνική λογοδοσία παντού,
• η αναβάθμιση της ποιότητας σπουδών για κάθε φοιτητή
• η σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση
• η επιστημονική αριστεία σε διεθνές επίπεδο
• η διεθνοποίηση της λειτουργίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και η τόνωση της εξωστρέφειας,
• η σύνδεσή τους με την κοινωνία και την οικονομία και η απάντηση τους στις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές που φέρει η παγκοσμιοποίηση,
• η πρόοδος της τεχνολογίας και στην Κοινωνία της Γνώσης.



Με τις προτεινόμενες αλλαγές εισάγεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, με έντονα τα χαρακτηριστικά της ισχυρής αυτοδιοίκησης, αυτοτέλειας και στοχοθεσίας παράλληλα όμως με τις διαδικασίες αξιολόγησης, την ανάδειξη της αριστείας και την πολύ-επίπεδη λογοδοσία, με εσωτερικά θεσμικά αντίβαρα .

Εισάγεται μια νέα αντίληψη στη διοίκηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στην οργάνωση σπουδών και στη χρηματοδότηση, με τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων και κανόνων για την τελική πρόταση των τετραετών συμφωνιών με τα Ιδρύματα.

Ταυτόχρονα η Αρχή για την ανώτατη εκπαίδευση (που συνιστά μετεξέλιξη της ΑΔΙΠ) αναλαμβάνει κεντρικό εισηγητικό ρόλο στη χρηματοδότηση, λειτουργεί ενισχυτικά ως προς τη διαφάνεια των οικονομικών και επιστημονικών στοιχείων καθώς και τον έλεγχο της ποιότητας αλλά και την πιστοποίηση.

Η μετεξέλιξη της ΑΔΙΠ και η θέσπιση του Συμβουλίου κάθε ιδρύματος (με συμμετοχή εξωτερικών προσωπικοτήτων και μελών του ιδρύματος, καθώς και με φοιτητική εκπροσώπηση) οδηγούν στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων που μέχρι σήμερα ασκούσε το Υπουργείο Παιδείας το οποίο ασκεί τον επιτελικό του ρόλο.

Η ποιότητα καθίσταται κεντρική, οριζόντια έννοια που αφορά το ίδρυμα, τα προγράμματα σπουδών, τους καθηγητές, την έρευνα, τους φοιτητές, τις υποδομές. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα που θα προωθεί την ανάπτυξη της διεπιστημονικότητας στην εκπαίδευση, θα διευρύνει τη δυνατότητα εκπαιδευτικών επιλογών των φοιτητών και θα εξασφαλίζει ένα ευρύτερο και πλουσιότερο -σε εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ερεθίσματα και εμπειρίες- περιβάλλον μάθησης.

Είναι θεσμικές αλλαγές, αναγκαίες ώστε ο Έλληνας πολίτης να πεισθεί ότι η παιδεία – για την οποία ο ίδιος πληρώνει από το υστέρημα του – θα είναι και δημόσια, και δωρεάν, και υψηλού επιπέδου και για όλους.

1. Εισαγωγή του θεσμού του Συμβουλίου Ιδρύματος
Θεσπίζεται το Συμβούλιο Ιδρύματος, αξιοποιώντας εμπειρίες και πρακτικές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στον απογαλακτισμό των ΑΕΙ από το Υπουργείο Παιδείας.
Οι βασικές του αρμοδιότητες είναι ελεγκτικές και εγκριτικές συγκεκριμένων πράξεων της διοίκησης του ιδρύματος. Παράλληλα, το Συμβούλιο έχει την τελική έγκριση του στρατηγικού πλαισίου ανάπτυξης των ιδρυμάτων.
Το Συμβούλιο κάθε ιδρύματος αποτελείται από 7 καθηγητές, εκλεγμένους για τετραετή θητεία από τους καθηγητές του ιδρύματος, 7 εξωτερικά μέλη που επιλέγονται για τετραετή θητεία από τους εκλεγμένους καθηγητές του Συμβουλίου και ένα φοιτητή εκλεγμένο από ενιαίο ψηφοδέλτιο για ετήσια θητεία, με καθολική ψηφοφορία των ενεργών φοιτητών του τμήματος.

2. Εκλογή πρύτανη Πανεπιστημίου / προέδρου ΤΕΙ
Το υφιστάμενο μοντέλο εκλογής των πρυτάνεων και των προέδρων ΤΕΙ με καθολική ψηφοφορία έχει κλείσει τον κύκλο του τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς. Στόχος είναι μια αποτελεσματική διοίκηση, από άτομα υψηλού επιστημονικού κύρους, με διεθνή κατά το δυνατόν αναγνώριση η οποία κρίνεται και λογοδοτεί θεσμικά.

Το Συμβούλιο του Ιδρύματος, ύστερα από διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, εκλέγει τον/την πρύτανη/πρόεδρο ΤΕΙ για 3ετή θητεία.
Μία επιτροπή διερεύνησης, αποτελούμενη από καθηγητές του ιδρύματος έχει την ευθύνη της πρόσκλησης και της διερεύνησης για την υποβολή υποψηφιοτήτων και, ύστερα από δημόσια ακρόασή τους, εισηγείται τους υποψηφίους στο Συμβούλιο με βάση κυρίως την επιστημονική αναγνώριση αλλά και την διοικητική του/της εμπειρία. Η Σύγκλητος διατηρεί το δικαίωμα αρνησικυρίας για δύο υποψηφίους με πλειοψηφία ¾.

Το Συμβούλιο του ιδρύματος εκλέγει τον πρύτανη/πρόεδρο με φανερή ψηφοφορία.
Με ανάλογη διαδικασία εκλέγονται από το Συμβούλιο κάθε ιδρύματος οι κοσμήτορες/διευθυντές των σχολών.
Ο πρύτανης/πρόεδρος ΤΕΙ καταρτίζει και εισηγείται και το Συμβούλιο του ιδρύματος τελικώς εγκρίνει τον Οργανισμό και τον εσωτερικό κανονισμό και την εσωτερική διάρθρωση και οργάνωση κάθε ιδρύματος.

3. Σχολές
Προκειμένου να ενισχυθεί η διεπιστημονικότητα και να αρθούν οι στεγανές προσεγγίσεις των μονοθεματικών τμημάτων, καθίσταται ως βασική διοικητική και ακαδημαϊκή μονάδα σε κάθε ίδρυμα, η σχολή.
Κάθε σχολή οργανώνει διαφορετικά προγράμματα σπουδών, και απονέμει τα αντίστοιχα πτυχία.
Οι σχολές μπορούν επίσης να οργανώνουν ενιαίο πρόγραμμα σπουδών στο πρώτο έτος, ώστε να εισάγονται οι φοιτητές σε σχολές και να εντάσσονται στα προγράμματα σπουδών μετά το πρώτο έτος.
Για το συντονισμό της διδασκαλίας και της έρευνας, οι καθηγητές κάθε σχολής συγκροτούν επιμέρους, εργαστήρια και κλινικές.
Οι σχολές διοικούνται από τον κοσμήτορα/διευθυντή, την κοσμητεία/διεύθυνση της σχολής και τη γενική συνέλευση.
Η κοσμητεία/διεύθυνση αποτελείται από τον κοσμήτορα, τους διευθυντές των προγραμμάτων σπουδών της σχολής και έναν εκλεγμένο εκπρόσωπο των φοιτητών.
Οι διευθυντές των προγραμμάτων σπουδών
εκλέγονται από τα μέλη της συνέλευσης του οικείου προγράμματος σπουδών.

Μεταπτυχιακή σχολή και σχολή διά βίου μάθησης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
Για την οργάνωση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων σπουδών τα ιδρύματα συστήνουν μεταπτυχιακή σχολή.
Για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων διά βίου μάθησης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης τα ιδρύματα συστήνουν σχολή διά βίου μάθησης ή/ και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Οι σχολές αυτές οργανώνονται και διοικούνται με διακριτό τρόπο.
Τα ΑΕΙ μπορούν να οργανώνουν μονετείς και διετείς σπουδές με τρόπο που ορίζει το κάθε ίδρυμα.

4. Θέματα ακαδημαϊκού προσωπικού
Προτείνεται η απλοποίηση του εσωτερικού συστήματος των ΑΕΙ στο πλαίσιο της διεθνούς πρακτικής, με τη θέσπιση τριών ακαδημαϊκών βαθμίδων.

Καθηγητές
Το διδακτικό και ερευνητικό έργο στα ΑΕΙ ασκείται από καθηγητές, οι οποίοι διακρίνονται σε καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές και επίκουρους καθηγητές.
Οι καθηγητές και αναπληρωτές εκλέγονται ως μόνιμοι.

Οι επίκουροι καθηγητές εκλέγονται για τετραετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλη μία θητεία ύστερα από κρίση. Η εξέλιξη τους στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή γίνεται με ανοικτή διαδικασία.
Τα ΑΕΙ δύνανται επίσης να αναθέτουν τη διδασκαλία μαθημάτων σε εντεταλμένους διδασκαλίας με ατομικές, ανανεώσιμες, συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους απασχόλησης, διάρκειας ενός ως τριών ακαδημαϊκών ετών και με ανώτατο συνολικό όριο τα πέντε έτη.
Τα λεπτομερή προσόντα για την εκλογή σε θέση καθηγητή και οι υποχρεώσεις του διδακτικού προσωπικού καθορίζονται στον Οργανισμό κάθε ιδρύματος.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις κατάλληλες μεταβατικές διατάξεις για τους υπηρετούντες και οι, υπό διορισμό λέκτορες.

Αξιολόγηση καθηγητών
Οι μόνιμοι καθηγητές αξιολογούνται κάθε 5 χρόνια ως προς το επιστημονικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό τους έργο από ειδικές επιτροπές κρίσης
όπως καθορίζεται στον Οργανισμό του ιδρύματος. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κοινοποιούνται στον αξιολογούμενο και στον οικείο κοσμήτορα. Ο κοσμήτορας προτείνει στο Συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, συγκεκριμένες επιβραβεύσεις στους καθηγητές που διακρίνονται. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις αρνητικής αξιολόγησης οι καθηγητές είναι δυνατόν, με απόφαση του κοσμήτορα, να έχουν συγκεκριμένες ακαδημαϊκές επιπτώσεις.

Ένταξη καθηγητών σε κατηγορίες απασχόλησης
Η σύνδεση της αξιολόγησης με την πορεία των καθηγητών καθίσταται άρρηκτη. Βασική προτεραιότητα είναι η προώθηση και παροχή κινήτρων σε καθηγητές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Συστήνεται για αυτό νέα κατηγορία καθεστώτος απασχόλησης, αυτή της «πλήρους και αποκλειστικής» απασχόλησης που θα λαμβάνει και πλήρη αμοιβή.

Επιτροπές εκλογής καθηγητών
Οι καθηγητές επιλέγονται από επιτροπές επιλογής καθηγητών που αποτελούνται από 7 μέλη, καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές, εκ των οποίων 3 είναι καθηγητές ή αντίστοιχης βαθμίδας ερευνητές ιδρύματος της αλλοδαπής και, σε ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις, από άλλο ίδρυμα της ημεδαπής.
Τα μέλη των επιτροπών επιλογής καθηγητών ορίζονται με κλήρωση, η οποία διεξάγεται σε συνεδρίαση της κοσμητείας/διεύθυνσης από καταλόγους εσωτερικών και εξωτερικών μελών.
Οι κατάλογοι είναι τετραετούς διάρκειας, συντάσσονται από την κοσμητεία/διεύθυνση της σχολής ανά ειδικότερο γνωστικό πεδίο -ή όπου είναι εφικτό ανά γνωστικό αντικείμενο- εγκρίνονται από το Συμβούλιο του ιδρύματος και δημοσιεύονται σε διακριτή θέση στον ιστότοπό του.

Επώνυμες έδρες
Τα ιδρύματα μπορούν να ιδρύουν και να διατηρούν επώνυμες έδρες διδασκαλίας και έρευνας (από κληροδοτήματα, χορηγίες, κλπ.) ύστερα από έγκριση των ακαδημαϊκών τους οργάνων.

5. Νέα διάρθρωση των σπουδών
Οι σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση οργανώνονται στους τρεις κύκλους του ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.
Ο πρώτος κύκλος συνίσταται στην παρακολούθηση ενός προγράμματος σπουδών και περιλαμβάνει μαθήματα που αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστον σε 180 ακαδημαϊκές μονάδες (α.μ.). Ένα έτος αντιστοιχεί τουλάχιστον σε 60 α.μ.
Ένα ίδρυμα μπορεί να οργανώνει και προγράμματα σύντομου κύκλου σπουδών, ως μέρος του πρώτου κύκλου σπουδών ή συνδεδεμένα με αυτόν, που αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστο σε 60 και κατά ανώτατο όριο σε 120 α.μ. και οδηγούν στην απονομή διπλώματος σύντομου κύκλου.
Με ΠΔ ορίζεται το σύνολο των ακαδημαϊκών μονάδων ανά γνωστικό πεδίο και τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Κύριο κριτήριο για τον προσδιορισμό των α.μ. κάθε προγράμματος αποτελούν οι αντίστοιχες εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης.
Ο δεύτερος κύκλος συνίσταται στην παρακολούθηση προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών και περιλαμβάνει μαθήματα που αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστο σε 60 και κατά μέγιστο σε 120 α.μ.
Ο τρίτος κύκλος είναι οι διδακτορικές σπουδές. Μπορεί να περιλαμβάνει μαθήματα που αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστο σε 60 και κατά μέγιστο σε 120 α.μ. καθώς και την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.
Για κάθε υποψήφιο διδάκτορα διορίζεται τριμελής συμβουλευτική επιτροπή. Η τελική αξιολόγηση της διατριβής γίνεται από διμελή επιτροπή εξέτασης. Το ένα μέλος είναι καθηγητής του ιδρύματος και το άλλο ιδρύματος του εξωτερικού και σε εξαιρετικές περιπτώσεις άλλου ιδρύματος της ημεδαπής.

Νέα προγράμματα σπουδών
Δίνεται η δυνατότητα στα ιδρύματα να οργανώνουν και να προσφέρουν προγράμματα σπουδών, ως αποτέλεσμα συνεργασίας των σχολών τους ή σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και σε ξένη γλώσσα, καθώς και ειδικά προγράμματα διά βίου μάθησης, με παραδοσιακές μορφές και εξ αποστάσεως.
Δίνεται επίσης η δυνατότητα στα ιδρύματα να οργανώνουν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα της χώρας ή της αλλοδαπής.
Όλα τα προγράμματα σπουδών πιστοποιούνται από την ανεξάρτητη αρχή ή από πιστοποιημένους από αυτήν διεθνείς φορείς πιστοποίησης.

6. Αξιολόγηση και πιστοποίηση
Οι διαδικασίες αξιολόγησης της ποιότητας που έχουν εισαχθεί από το 2005 γίνονται πιο ουσιαστικές, καλύτερα στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές.
Από συμβουλευτικές για τα ιδρύματα και τις διοικήσεις τους, οι διαδικασίες αξιολόγησης μετατρέπονται σε διαδικασίες πιστοποίησης
α) των προγραμμάτων σπουδών και
β) των εσωτερικών συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας κάθε ιδρύματος .
Για το λόγο αυτό, διευρύνονται οι αρμοδιότητες της Μονάδας Διασφάλισης της Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) κάθε ιδρύματος ώστε να αποτελέσει το όργανο της διοίκησης κάθε ιδρύματος που σχεδιάζει, αναπτύσσει και συντονίζει τις εσωτερικές διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας του ιδρύματος και υποστηρίζει τις διαδικασίες εξωτερικής πιστοποίησης.
Η ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ) που θεσμοθετήθηκε το 2005 μετεξελίσσεται και αναλαμβάνει την αρμοδιότητα για την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών και των εσωτερικών συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας των ιδρυμάτων.

Κέντρα αριστείας
Για την επιβράβευση και υποστήριξη βέλτιστων πρακτικών ποιότητας και καινοτομίας εντός των ΑΕΙ, θεσμοθετούνται διαδικασίες αξιολόγησης για την ανακήρυξη ακαδημαϊκών μονάδων ( Προγράμματα Σπουδών, Σχολών, ΑΕΙ) ως Κέντρων Αριστείας.

7. Νέοι κανόνες χρηματοδότησης των ΑΕΙ

Για τη βελτίωση της απόδοσης των ιδρυμάτων και την εισαγωγή κινήτρων στη λειτουργία τους, η δημόσια χρηματοδότηση (τακτικός προϋπολογισμός, Π.Δ.Ε. και νέες θέσεις προσωπικού) κατανέμεται στα ιδρύματα με βάση αντικειμενικά κριτήρια και δείκτες και διακρίνεται σε δύο μέρη.
Το πρώτο μέρος κατανέμεται στα ιδρύματα με βάση τον αριθμό των ενεργών φοιτητών που εγγράφονται σε αυτό και το κόστος σπουδών ανά φοιτητή.
Το υπόλοιπο κατανέμεται στα ιδρύματα με βάση τους δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων και σύμφωνα με τον βαθμό επίτευξης των στόχων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της πολιτείας και των ιδρυμάτων.
Κάθε ίδρυμα επιλέγει τους δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων με βάση τους οποίους επιθυμεί να αξιολογηθεί, ώστε, παράλληλα με τη βελτίωση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας διασφαλίζεται η δυνατότητα των ιδρυμάτων να διαφοροποιούν τη στρατηγική ανάπτυξής τους.

Συμφωνίες προγραμματικού σχεδιασμού
Οι τετραετείς προγραμματισμοί των ιδρυμάτων ενισχύονται ώστε να αποτελούν το βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη και ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας και αποστολής κάθε ιδρύματος, τη θέση του στον ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, και τους στόχους που το ίδρυμα και οι ακαδημαϊκές του μονάδες επιδιώκουν να επιτύχουν, με ιεράρχηση και καθορισμό των προτεραιοτήτων τους.

8. Ένα Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) σε κάθε ΑΕΙ
Για την ενίσχυση της διοικητικής ευελιξίας, σε κάθε ΑΕΙ ιδρύεται με ΠΔ ειδικό νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπό την εποπτεία του Συμβουλίου του ιδρύματος. Πρόεδρος του ΝΠΙΔ ορίζεται ένας εκ των Αναπληρωτών Πρυτάνεων/Προέδρων, επιλογής του Πρυτάνεως/Προέδρου.
Το ΝΠΙΔ του ιδρύματος διαχειρίζεται και αξιοποιεί τους πόρους των ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων και της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους.
Για την καλύτερη αξιοποίηση, τη βελτίωση της απόδοσης και της ποιότητας των υπηρεσιών δύναται να ανατίθενται στο ΝΠΙΔ και υπηρεσίες προς φοιτητές (φοιτητικές εστίες, εστιατόρια, κυλικεία, κλπ.)
9. Φοιτητές
Φοιτητική ιδιότητα
Η φοιτητική ιδιότητα διατηρείται με την εγγραφή των φοιτητών σε κάθε εξάμηνο. Χάνεται σε περίπτωση μη εγγραφής σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα.
Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται δύνανται να εγγράφονται με καθεστώς μερικής φοίτησης
Μετά το ν + 2 οι φοιτητές πλήρους φοίτησης και μετά το 2ν οι φοιτητές μερικής φοίτησης, οι όροι και οι προϋποθέσεις για διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας ορίζονται από τα ιδρύματα.

Συμμετοχή φοιτητών στη διοίκηση
Οι εκπρόσωποι των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων εκλέγονται από ενιαίο ψηφοδέλτιο με άμεση, καθολική, ταξινομική και μυστική ψηφοφορία από το σύνολο των ενεργών φοιτητών.

Για την διασφάλιση της συμμετοχής των φοιτητών στη λειτουργία του ιδρύματος, τα ιδρύματα δύνανται να συγκροτούν:
α) συμβούλιο φοιτητικής μέριμνας σε επίπεδο ιδρύματος
β) συμβούλια σπουδών ανά σχολή ή/και πρόγραμμα σπουδών
Στα συμβούλια αυτά, με γνωμοδοτικό χαρακτήρα, η συμμετοχή φοιτητών ανέρχεται στο 40%. Οι λεπτομέρειες ορίζονται στον Οργανισμό και τον Εσωτερικό Κανονισμό των ιδρυμάτων.

Συνήγορος του φοιτητή
Τα ιδρύματα συγκροτούν υπηρεσία συνηγόρου του φοιτητή για την επίλυση διαφορών τους με το ίδρυμα και τη διοίκησή του.

Άτοκα δάνεια
Με υπουργική απόφαση ορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άτοκων δανείων σε φοιτητές (πρώτου κύκλου) ή σε ορισμένες άλλες κατηγορίες φοιτητών, από πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και δυνατότητα τμηματικής αποπληρωμής του δανείου μετά την έναρξη απασχόλησής τους ή την απόκτηση ατομικού εισοδήματος.

Ακαδημαϊκή ελευθερία –άσυλο
Πλήρης και πιστή εγγύηση της επιστημονικής ελευθερίας και της ελευθερίας της έκφρασης μέσα στα ΑΕΙ. Απομάκρυνση από το μοντέλου χωροταξικού ορισμού και επιστροφή στις ρίζες του ασύλου.

10. Διεθνοποίηση
• Ενίσχυση διεθνών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που θα προσελκύουν και ξένους φοιτητές.
• Προσφορά προγραμμάτων και σε ξένη γλώσσα.
• Η εκλογή των καθηγητών να γίνεται από διεθνούς σύνθεσης εκλεκτορικά σώματα. Δυνατότητα εκλογής και αλλοδαπών ως μελών ΔΕΠ.
• Θα παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης κατοχής θέσης ΔΕΠ σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια (dual appointments) ώστε οι διακεκριμένοι Έλληνες-Ελληνίδες και ξένοι επιστήμονες να μπορούν να προσφέρουν την εμπειρία τους στα ελληνικά πανεπιστήμια χωρίς να υποχρεώνονται να εγκαταλείπουν τη θέση τους.
• Ενθάρρυνση της ίδρυσης παραρτημάτων των Ελληνικών Πανεπιστημίων σε άλλες χώρες.
• Υιοθέτηση και εφαρμογή του εθνικού πλαισίου προσόντων (NQF) κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων.
• Σύνδεση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών με διεθνείς βάσεις δεδομένων του εξωτερικού με διττό σκοπό: α) την πρόσβαση στην επιστημονική δεξαμενή γνώσης και β) τη δημοσιοποίηση της ελληνικής επιστημονικής παραγωγής στο εξωτερικό.
• Συστηματική προώθηση των ελληνικών Πανεπιστήμιων και ΤΕΙ στο εξωτερικό σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.

Νέος χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης
Απαιτούνται αλλαγές στο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, τόσο από θεματική όσο και από χωροταξική άποψη ώστε τα ΑΕΙ να ανταποκρίνονται στις ανάγκες για την άμεση βελτίωση των εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών λειτουργιών και αποτελεσμάτων.
Συστήθηκε ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, υπό τον Πρόεδρο του Ε.ΣΥ.Π., με στόχο την εισήγηση προς τον Υπουργό Παιδείας των αναγκαίων αλλαγών στο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, ύστερα από διάλογο και διαβούλευση με τα ιδρύματα.
Με ΠΔ διαμορφώνεται ο νέος χάρτης των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης.
Τα κριτήρια για τις αλλαγές στο χάρτη των ιδρυμάτων στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της έρευνας και στην ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας και διάκρισης των ΑΕΙ και είναι σύμφωνα με τις δυνατότητες και ανάγκες εθνικής οικονομίας.
Άβαταρ μέλους
Kolokotronis_4
 
Δημοσιεύσεις: 4365
Εγγραφή: Δευτ 06 Οκτ 2008, 22:50
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Ασπρόμαυρη πόλη

Re: Paokmania: Αιώνια φοίτηση ..

Δημοσίευσηαπό novito » Σάβ 02 Ιούλ 2011, 10:05

και σιγα σιγα αρχιζουν οι "μετακομισεις" των τει σε πρωτο σταδιο... στα τετοια τους αν εσυ επελεξες μια σχολη στη χ πολη... Τωρα σε μετακινουν οπου τους βολευει... Ελλας, το μεγαλειο σου....
Άβαταρ μέλους
novito
 
Δημοσιεύσεις: 7709
Εγγραφή: Τρί 25 Δεκ 2007, 19:03
Τοποθεσία: ΞΕΣΑΛΟΝΙΚΑ

Re: Paokmania: Αιώνια φοίτηση ..

Δημοσίευσηαπό diniko80 » Σάβ 02 Ιούλ 2011, 10:41

το παραμυθακι με το καθε χωριο και τει, καΘε κωμοπολη και αει πρεπει να τελειωνει επιτελους
επισης γιατι να βγαζουμε 3000 δικηγορους ετησιως αφου δεν εχουν δουλεια? ποιος κερδιζει απο αυτο?
γιατι να ειμαστε η μονη ευρωπαικη χωρα χωρις εξιολογηση των εκπαιδευτικών ιδρυματων εστω και με τα αστεια αγγλοσαξωνικα προτυπα...αν ειμαστε πιο εξυπνοι ας αλλαξουμε/βελτιωσουμε τα κριτηρια

γιατι να εχουμε δωρεαν μεταπτυχιακα τμηματα οταν η βασικη δωρεαν εκπαιδευση του πανεπιστημιου και οχι του λυκειου (παραδοξο ελλαδος) ειανι αρκετη για να στοιχειοθετησει ενα βασικο επιπεδο ανωτατης μορφωσης...
γιατι υπαρχουν τα τει οταν εγιναν ατει δλδ αει? ποιον συμφερει εκτος απο τους καθηγητες τους αυτη η κατασταση?μη μου πει κανεις τους φοιτητες καθως οι φοιτητες των τει ετεροαπασχολουνται κατα πλειοψηφια...

κλεισιμο πανεπιστημιων συγχωνευση σχολων-απολυση μετα απο αξιολογηση καθηγητων(δημοσιων υπαλληλων)
μειωση αριθμου φοιτητων,οργανωση campus αν ειναι δυνατον και εξειδικευση σχολων σε τομεις...
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ -ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Άβαταρ μέλους
diniko80
 
Δημοσιεύσεις: 2758
Εγγραφή: Τρί 13 Μάιος 2008, 12:54

Re: Paokmania: Αιώνια φοίτηση ..

Δημοσίευσηαπό Kolokotronis_4 » Σάβ 02 Ιούλ 2011, 22:16

Sorry ρε diniko80, αν δεν κάνεις πλάκα, λες ανακρίβειες με βρίσκεις κάθετα αντίθετα με αυτές τις νεοφιλελεύθερες θέσεις και ειδικά με το σίχαμα που έχει σκοπό να εισηγηθεί η πανάσχετη διαμαντοπούλου

Καταρχήν να σε ενημερώσω ότι ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ -ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ γίνεται εδώ και χρόνια, και ειδικά τον τελευταίο καιρό μετά από τις εσωτερικές αξιολογήσεις έχουν γίνει και εξωτερικές, από καθηγητές πανεπιστημίου του εξωτερικού, οι οποίες περιγράφουν με τα καλύτερα λόγια το επιπεδο των φοιτητών και των καθηγητών και με τα μελανότερα την έλλειψη πόρων, υλικοτεχνικών υποδομών αλλά και προσωπικού.

στην συνέχεια τι σε ενοχλεί που ο καθε χωριο 'εχει τει, καΘε κωμοπολη και αει? Δηλ. τι θα ήθελες όλες οι σχολές μαζεμένες σε αθήνα, θεσσαλονίκη και πάτρα? Μη χειρότερα?
Για πάνε στη Δυτική Ευρώπή, εκεί να δεις πως κάθε χωριό έχει όχι μόνο τει αλλά και αει.!

Για τα μεταπτυχιακά δηλ.θεωρείς ότι πρέπει να πληρώνουμε? Δηλ. ο πακέτος, ας είναι και φόρεστ καμπ, θα το πάρει το διδακτορικό μιας και πληρώνει ο πατέρας τους ε? Βιομηχανία μεταπτυχιακών στο όνομα του χρήματος, σε αυτό θέλεις να οδηγηθούμε?

γράφεις ...επισης γιατι να βγαζουμε 3000 δικηγορους ετησιως αφου δεν εχουν δουλεια? ποιος κερδιζει απο αυτο?... αυτός που κερδίζει είναι ο Λαός ο οποίος μορφώνεται.
Σου απαντάω: Καλύτερα άνεργος με πτυχίο, παρά άνεργος χωρίς πτυχίο!
Παλιά ξέρεις, η γνώση ήταν προμόμιο των πλουσίων. Νεύτωνας κλπ. ήταν ψιλοπακέτοι. Δεν πήγε ο λαουτζίκος στα πανεπθστήμια, ήτανε άβατο για αυτόν.
Ε λοιπόν στα πλαίσια της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους που συντελείται στη μνημονιακή εποχή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, συγκαταλέγεται και η συρρίκνωση της ανώτατης εκπαίδευσης.
Και δυστυχώς όσο υπάρχουν απόψεις σαν τις δικές σου, βούτυρο στο ψωμί της εξουσίας, ολοένα και περισσότερο θα συρρικνώνεται η δημόσια δωρεάν και ελεύθερης πρόσβασης παιδεία σε όλα τα επίπεδα.
Οι τύποι δεν γουστάρουν επιστήμονες, γιατί ο επιστήμονας, στην πλειοψηφία, έχει κρίση, σκέφτεται, ψάχνει και ερευνά, και δεν χάφτει. Για όλα έχει ένα "γιατί και ¨πως γίνεται αυτό".
Τα καθάρματα γουστάρουν καμμένα επαγγέλματα, χαμηλών απαιτήσεων, σαν και αυτά που ζητούνται στις μικρές αγγελίες.
Άβαταρ μέλους
Kolokotronis_4
 
Δημοσιεύσεις: 4365
Εγγραφή: Δευτ 06 Οκτ 2008, 22:50
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Ασπρόμαυρη πόλη

Re: Paokmania: Αιώνια φοίτηση ..

Δημοσίευσηαπό novito » Σάβ 02 Ιούλ 2011, 22:29

Oπλαρχηγε αρκετα ωραια ακουγονται ολα αυτα, αλλα καμια σχεση με τις ελληνικες σχολες. Και στο γραφω σαν 4 χρονια φοιτητης...

Πως ακριβως υπαρχει αξιολογηση?? Απο ποιους γινεται, με ποια κριτηρια και σε τι επηρεαζει??
Ενοχλει που καθε χωριο εχει σχολη, οταν δεν υπαρχει και η αναλογη υποδομη. Γιατι ειναι ωραιο να λες ανοιγω μια σχολη σε καθε πολη, αλλα εχεις χωρους, μεσα και προσωπικο για να τα στηριξεις?? Η απλά κερδίζεις ψήφους απ τους ντοπιους..?
Για να βγουν 3χιλιαδες δικηγοροι οπλαρχηγε, πεφτει το επιπεδο της σχολης. Λογικο οταν στην Ελλαδα εχουμε την απαιτηση να κυκλοφορουμε ολοι με 5-6 πτυχια, ενω στην ουσια δε ξερουμε τιποτα. Και πως ακριβως εξηγεις το "Καλύτερα άνεργος με πτυχίο, παρά άνεργος χωρίς πτυχίο"? Για να μη σχολιασουμε τους πτυχιουχους γιατρους-μηχανικους-νομικους-κοκ μπαρμαν, σερβιτορους, πιτσαδορους, κλπ...
Δημοσια και ελευθερης προσβασης δωρεαν παιδεια δεν υπαρχει οπλαρχηγε εδω και 16 χρονια τουλαχιστον που "περνω" απ αυτη. Απ τη πρωτοβαθμια μεχρι και τη τριτοβαθμια...
Ξερεις ποσους αποφοιτους μεγαλων αει εχω γνωρισει χωρις κριτικη σκεψη Kolokotroni? Ποιος σου ειπε οτι εξασκεις το μυαλο μεσα σε ενα αει/τει? Ποιος σου ειπε οτι προωθουν την ελευθερη σκεψη και την ικανοτητα γενικα της σκεψης...?? Παπαγαλια και παλι παπαγαλια...
Άβαταρ μέλους
novito
 
Δημοσιεύσεις: 7709
Εγγραφή: Τρί 25 Δεκ 2007, 19:03
Τοποθεσία: ΞΕΣΑΛΟΝΙΚΑ

Re: Paokmania: Αιώνια φοίτηση ..

Δημοσίευσηαπό Kolokotronis_4 » Κυρ 03 Ιούλ 2011, 00:42

novito, επειδή το δημόσιο πανεπιστήμιο πάσχει, από υλικοτεχνική υποδομή και από έλλειψη εξειδικευμένου προωπικού πρέπει να το συνθλίψουμε, να το διαλύσουμε? να το γ@μήσουμε τη φάρα?
να φέρουμε τους managers και τα golden boys δηλαδή όπως θέλει η διαμαντοπούλου και το μπατσόκ?

Ολά τα ελληνικά ΑΕΙ έχουν περάσει, μερικά περνάνε τώρα και τα υπόλοιπα είναι στη διαδικασία να περάσουν, από εξωτερική αξιολόγηση. Ψάξτο. Οι εξωτερικοί αξιολογητές είναι καθηγητές πανεπιστημίου από ιδρύματα του εξωτερικού οι οποίοι ελέγχουν όλες τις λειτουργίες του κάθε ιδρύματος. Μην επιμένεις.

Αυτό το δεν γνωρίζουμε τίποτα οι πτυχιούχοι και διπλωματούχοι μην το πολύ λες.
Καταρχίν μην έχεις την απαίτηση από ένα πτυχίο να "μάθεις" μια ολόκληρη επιστήμη. Θέλει συνεχή τριβή και ενασχόληση με το αντικείμενο. Και άριστα να το πήρες το πτυχίο και το αφήσεις για 5 χρόνια, θέλει μετά να το πιάσεις ξανά από την αρχή για να τα ξαναθυμηθείς.
Και δεν σημαίνει ότι π.χ. αν έγραψες 10 σε ένα μάθημα, ξέρεις τα πάντα για αυτό το μάθημα. Πήρες 10 σε μία συγκεκριμένη εξέταση. Τίποτα παραπάνω. Κάποιος άλλος καθηγητής αν έβαζε άλλα θέματα μπορεί να πάτωνες και το αντίθετο.

...Ποιος σου ειπε οτι εξασκεις το μυαλο μεσα σε ενα αει/τει? Ποιος σου ειπε οτι προωθουν την ελευθερη σκεψη και την ικανοτητα γενικα της σκεψης...??

και που το εξασκείς? στα καφέ? ή στις λαϊκές αγορές?
Την ελεύθερη σκέψη πρωθούν και την ικανότητα να σκέπτεσαι και να κριτικάρεις τα πάντα...
υπάρχουν βέβαια και οι αρνητικές περιπτώσεις....
ΑΛΛΑ στα Πανεπιστήμια αυτό γίνεται σε γενικές γραμμές και καλό είναι αυτό να το ενθαρρύνουμε από την δική μας τη μεριά.
Πάρε 100 πτυχιούχους, 100 απόφοιτους λυκείου, 100 απόφοιτους δημοτικού και 100 αγράμματους
κάνε τη σύγκριση και πες μου μετά, για χειραγώγηση σκέψης, κριτική λόγου κλπ.
Πιστέυω ακράδαντα ότι ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ οι πολίτες ενός κράτους πρέπει να έχουν ένα τουλάχιστο πτυχίο (πανεπιστημιο, ατει κλπ. ).
Η πανεπιστημιακή γνώση και η μόρφωση είναι δύναμη.
σχετικά με τις παθογένειες των πανεπιστημίων σαφώς και υπάρχουν, ΑΛΛΑ δεν θα εφαρμόσουμε το ΠΟΝΑΕΙ ΚΕΦΑΛΙ ΚΟΨΕΙ ΚΕΦΑΛΙ, έτσι?

έγραψες....Για να μη σχολιασουμε τους πτυχιουχους γιατρους-μηχανικους-νομικους-κοκ μπαρμαν, σερβιτορους, πιτσαδορους, κλπ......
για αυτό ποιος φταίει το Πανεπιστήμιο ή το άθλιο κοινωνικό μας σύστημα που δεν δίνει ευκαιρίες εργασίας στα νέα παιδιά? Το ότι οι μπάρμαν σερβιτόροι και πιτσαδόροι είναι ανασφάλιστοι και δουλεύουν σαν τα σκυλιά, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς δικαίωμα στην απεργία, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ....δεν παραπονιέσαι novito, αλλά σε πειράζει που βγαίνουν 3000 δικηγόροι.

έγραψες...Ξερεις ποσους αποφοιτους μεγαλων αει εχω γνωρισει χωρις κριτικη σκεψη Kolokotroni?

Ξέρεις πόσους έχω γνωρίσει που έχουν τελειώσει μόνο λύκειο..και είναι φυτά? πολλοί περισσότεροι από τους πτυχιούχους!
Θα συμφωνήσω όμως σε κάτι μαζί σου....
όσο περνάει ο καιρός το ποσοστό των "λοβοτομημένων" φοιτητών αυξάνεται. Φαινόμενα εκπόνησης διπλωματικής εργασίας, σε φροντιστήριο δείχνει ότι ο παπαγάλος που ανέφερες, ο παπαγάλος που αναδεικνύεται από το σαθρό σύστημα των εξετάσεων εφόρου ζωής, δεν χρησιμοποιεί το μυαλό του για να σκέφτεται. Δεν το χρειάζεται πλέον.

Novito σου φταίει ο γάϊδαρος και χτυπάς το σαμάρι. Αυτό μου δίνεις να καταλάβω.
Άβαταρ μέλους
Kolokotronis_4
 
Δημοσιεύσεις: 4365
Εγγραφή: Δευτ 06 Οκτ 2008, 22:50
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Ασπρόμαυρη πόλη

Re: Paokmania: Αιώνια φοίτηση ..

Δημοσίευσηαπό diniko80 » Κυρ 03 Ιούλ 2011, 11:49

καταρχας ανωτατη εκπαιδευση δεν σημαινει μορφωση...μεταπτυχιακο σημαινει εξειδικευση, και διδακτορικο σημαινει ακομη περισσοτερη εξειδικευση με στοχο τη διδασκαλια σε πανεπιστημιο

2) το αν ειναι οι αποψεις μου φιλελευθερες ασε να το ξερω εγω,δε σε ειπα εγω τσιπρα, συζητηση κανουμε...εγω στη θεση σου αν συμφωνουσα με την αποψη των χιλιαδψν κακοπληρωμενων πτυχιων ανωτατης εκπαιδευσης θα προβληματιζομουν για το ποιος ειναι φιλελευθερος
3) στειλε μου με λινκ την αξιολογηση των ελληνικων πανεπιστημιων να δω σε ποια θεση κατατασσονται, τοτε θα πω οτι εκανα λαθος

4) καθε χωριο και τει καθε κωμοπολη και αει, αυτο συμβαλλει στην ελλεψη υλικοτεχνικων υποδομων αν δεν τον αντιλαμβανεσαι τοτε δυστυχως δε φταιω εγω..οτι δεν παιρνει χρημα το πανεπιστημιο το ξερω, αν επαιρνε λεφτα απο μεταπτυχιακα τοτε θα ειχε τουλαχιστον κατι παραπανω...αν δε τα μεταπτυχιακα ηταν εφαρμοσμενα και/ή χρηματοδοτουμενα τοτε ακομη καλυτερα για ολους. καποιοιεδω και 30 χρονια λενε εξω οι εταιριεα απ οτα πανεπιστημια...εγω λεω μεσα οι εταιριες με ολες τις δικλειδες που ενας νοημων ανθρωπος μπορει να βαλει,αν σε πειραζει η θεσσαλονικη και η αθηνα καντο στην λαρισα και στα γιαννενα ή στη κρητη και στη πατρα...ή σε ολες τις παραπανω....εγω λεω οτι δε χρειαζεται να εχω εκατονταδες συγκλητικους στη χωρα...ο νοων νοειτο και τα ιδια διπλα εργαστηρια σε καθε χωριο....υποβαθμιζει τη ποιοτητα και αυξανει το κοστος

5) για τα ατει που εγιναν αει χωρις να υπαρχει τει πλεον δηλαδη προοπτικη παραγωγης σωστων τεχνικών, που αντικαθιστανται στην αγορα εργασιας με κατοχους πτυχιους ιεκ , κεκ δε μου απαντησες...

6) ειναι επισης αθλιο το οτι με το σωστο μπαρμπα κανεις διδακτορικο και γινεσαι λεκτορας...οποτε ευτυχως που καταργειται η θεση του λεκτορα απο δω και περα...οποιος εχει αντιρρηση το συζηταμε και για τα δυο σκελη, αν και δινω 1,02 να μου αλλαξει αποψη

7) τελυταιο λεω το εξης:...για να κανω σωστο πανεπιστημιο πρεπει οι καθηγηταδες να δουλευουν πανω σε εφαρμοσμενα προγραμματα μερα νυχτα...να παρουσιαζουν εργασιες κ αποτελεσματα, να αξιολογουνται και να φερνουν δουλεια στο φοιτητη (προγραμμα-ερευνητικο)...τα οικογενειακα σουρταφερτα εχουν χειροτερεψει και το επιπεδο γνωσης πεφτει καθε χρονο που περναει καθοτι συγραμματα και επιπεδο γνωσης υστερους σε σχεση με την εποχη τους...

8) 3 χιλιαδες δικηγοροι δηλαδη ενα μη παραγωγικο επαγγελμα απαιτουν αλλους υπερδιπλασιους να παραγουν για αυτους...συνεχισε να φτιαχνεις δικηγορους και γρηγορα θα αποτυχεις ως χωρα....τα παντα θελουν λογικη-πλανο και στοχο... σε μια χωρα που δεν φτιαχνει τπτ σχεδον χρειαζομαστε επαγγελματα που να φτιαχνουν κατι, ειτε στη ναιχμη της τεχνολογιας ειτε στα κλασικα επαγγελματα
Άβαταρ μέλους
diniko80
 
Δημοσιεύσεις: 2758
Εγγραφή: Τρί 13 Μάιος 2008, 12:54

Re: Paokmania: Αιώνια φοίτηση ..

Δημοσίευσηαπό banis » Κυρ 03 Ιούλ 2011, 12:22

Γεια σου αδελφέ diniko .... γενικότερα αποτελέσματα δεν ξέρω αλλά όσον αφορά το Α.Π.Θ. και την Πολυτεχνική Σχολή ... φέτος κέρδισε κι'άλλες θέσεις καταλαμβάνοντας μία ικανοποιητική θέση στην Παγκόσμια κατάταξη ... και αν δεν κάνω λάθος ακόμα ψηλότερα βρίσκεται και το Ε.Μ.Π. ...

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Εταιρείας QuacquareliSymonds(QS), που ειδικεύεται στις κατατάξεις των Πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο, το Α.Π.Θ. κατέχει την 199 θέση παγκοσμίως στα πεδία των Πολυτεχνικών Επιστημών και της Πληροφορικής με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στη θέση μεταξύ 51 – 100.
ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ Ή ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ Ή ΣΕ ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ .....................
Άβαταρ μέλους
banis
 
Δημοσιεύσεις: 210
Εγγραφή: Τρί 05 Φεβ 2008, 20:06
Τοποθεσία: Salonica

Re: Paokmania: Αιώνια φοίτηση ..

Δημοσίευσηαπό Kolokotronis_4 » Κυρ 03 Ιούλ 2011, 12:22

Το έχουμε κουράσει βλέπω.
Συνεχίζεις και αναφέρεσαι στις παθογένειες του Πανεπιστημίου. Κανείς δεν τις έχει αρνηθεί αυτές.
Το θέμα είναι με ποιο τρόπο θα δράσουμε για να εξαλειφθούν αυτές.
Εσύ συμφωνείς με το δρόμο του νεοφιλελευθερισμού και της Διαμαντοπούλου.
Νομίζεις ότι με την κατάργση των Λεκτόρων θα χτυπηθεί ο νεποτισμός στα πανεπιστήμια?
οι δεινόσαυροι τρίβουν τα χέρια τους.

σου είπα ότι γίνεται εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, αυτό δεν σημαίνει ότι τα πανεπιστήμιά μας είναι από τα πρώτα στον κόσμο.

Πάρε ένα δείγμα σχετικό

http://www.physics.uoc.gr/files/adip200 ... dip_en.pdf

έχω πολλά να σου γράψω, αλλά δεν έχω χρόνο.
Μην είσαι πάντως τόοοοοοσο ισοπεδωτικός.
Άβαταρ μέλους
Kolokotronis_4
 
Δημοσιεύσεις: 4365
Εγγραφή: Δευτ 06 Οκτ 2008, 22:50
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Ασπρόμαυρη πόλη

Re: Paokmania: Αιώνια φοίτηση ..

Δημοσίευσηαπό Sera4 » Κυρ 03 Ιούλ 2011, 12:34

novito έγραψε:Oπλαρχηγε αρκετα ωραια ακουγονται ολα αυτα, αλλα καμια σχεση με τις ελληνικες σχολες. Και στο γραφω σαν 4 χρονια φοιτητης...


4 χρονια φοιτητης...ε τι λεει το λαμογιο :lol: :lol:

δε μας λεει ποσες φορες πατησε αυτα τα 4 χρονια... :twisted: :twisted:
Άβαταρ μέλους
Sera4
 
Δημοσιεύσεις: 13625
Εγγραφή: Τετ 06 Αύγ 2008, 15:43

Re: Paokmania: Αιώνια φοίτηση ..

Δημοσίευσηαπό palok » Κυρ 03 Ιούλ 2011, 12:48

η συζήτηση νομίζω δεν έχει τέλος. υπάρχουν πολλά κακά στα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά αυτά που θα έρθουν (άποψή μου και από εσωτερικές πληροφορίες που έχω) θα είναι πολύ χειρότερα (με τις συγχωνεύσεις σχολών που λες, κάποιος καθηγητής θα αναγκάζεται να διδάσκει ένα μάθημα πέραν της επιστημονικής του εξειδίκευσης...). μακάρι να κρατούσουμε τα όποια καλά και να κάναμε ένα δυνατό upgrade ώστε να μπορούσαμε και εμείς να συναγωνιστούμε κάποτε τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο (καλά δε θα γίνουμε ποτέ Caltech...).

το τι κάνουν τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα ρίξε μια ματιά εδώ: http://www.bookpress.gr/stiles/debate/t ... nas-ellada

φυσικά και υπάρχει εξωτερική αξιολόγηση των πανεπιστημίων (μπες στο ΑΠΘ και τουλάχιστον στα τμήματα των θετικών επιστημών θα δεις αναρτημένες τις αξιολογήσεις). Το θέμα για μένα είναι τι καταλαβαίνουμε εμείς από τις αξιολογήσεις και αν τις λαμβάνουμε εν τέλει υπόψιν...

όσον αφορά το θέμα της κατάργησης του θεσμού του λέκτορα, ΟΚ αν νομίζεις οτι θα καταπολεμήσει το νεποτισμό, πες μου πώς ακριβώς θα εξαλειφθεί η οικογενειοκρατία στο θεσμό των επίκουρων...

PS: όσον αφορά το έργο που παράγει ο καθηγητής θα μιλήσω για τους νέους που μπαίνουν τώρα στα ΑΕΙ. ξέρεις τι μισθό παίρνουν? ξέρεις τι υποδομές τους δίνουν? τι χρήματα για έρευνα? πόσα μαθήματα, εργαστήρια και μεταπτυχιακά κάνουν (στις σχολές τους ή και σε άλλες άσχετες?)? Και ταυτόχρονα να γράφουν προγράμματα, εργασίες καθώς θα έρθει η αξιολόγηση από το τμήμα... ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ για τους ΚΑΘΗΓΗΤΑΡΑΔΕΣ των 7 εργασιών φυσικά που δεν ξέρουν τι θα πει ευρωπαικό πρόγραμμα...
Άβαταρ μέλους
palok
 
Δημοσιεύσεις: 10586
Εγγραφή: Τρί 18 Νοέμ 2008, 19:19
Τοποθεσία: Holargos

Re: Paokmania: Αιώνια φοίτηση ..

Δημοσίευσηαπό Kolokotronis_4 » Κυρ 03 Ιούλ 2011, 16:19

palok, αδερφέ, συμπληρώνεις την σκέψη μου :)

εκείνο που θέλω να ρωτήσω τον diniko80 όσο και τον novito είναι αν πιστεύουν ότι αυτές οι αλλαγές
της χάιλ-διαμαντοπούλου θα αναβαθμίσουν τα αει και τα ατει ή μήπως έχουν σκοπό να πρωθήσουν την λεγόμενη
τριτοβάθμια εκπαίδευση πολλαπλών ταχυτήτων?

ποιοι πλήττονται από αυτό το νομοσχέδιο ντροπή για την ακαδημαϊκή κοινότητα? Οι καθηγηταράδες? Μα αυτοί ισα ίσα ευνοούνται από αυτό. Τους δίνει καταρχίν το δικαίωμα να διατηρούν και 2η θέση σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού!!!!
Επαναφέρει επίσης, τον θεσμό της Εδρας. Τι πάει να πει αυτό?
Ο Καθηγητής Πάπας που έχει την Εδρα, θα ορίζει τους υποτελείς του βοηθούς όπως αυτός γουστάρει, και θα προωθεί πλέον και με την βούλα του νόμου αυτούς που θα τον γλύφουν περισσότερο.

Το 5% για την παιδεία είναι πλεόν όνειρο θερινής νυχτός.
Οι Επιστήμες θα υπάρχουν μόνο αν υπάρχουν εταιρείες που σπονσοράρουν, αν όχι,,,, γεια σας!
Το κέρδος, ο ανταγωνισμός, το μάρκετινγκ, η ανταποδοτικότητα, θα εισαχθούν βιαίως στη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Θα υπάρχουν "φτωχιές" και "πλούσιες" επιστήμες.
Η συνθήκη της Γένοβας αρχίζει σιγά σιγά να πέρνει σάρκα και οστά.
Άβαταρ μέλους
Kolokotronis_4
 
Δημοσιεύσεις: 4365
Εγγραφή: Δευτ 06 Οκτ 2008, 22:50
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Ασπρόμαυρη πόλη

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Γενική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες