ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Re: ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Δημοσίευσηαπό ΑποστόληςΑ » Σάβ 15 Νοέμ 2014, 19:10

Αίνιγμα: Μοιάζουν τα ευρήματα της Αμφίπολης με τη Σαρκοφάγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

13|11|2014 14:41

Συγκλονιστικά είναι τα νέα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική ανασκαφή στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης και θα απασχολήσουν για καιρό, αν όχι για χρόνια, τους αρχαιολόγους.
Ορισμένοι αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι τα νέα ιστορικά ευρήματα του τάφου της Αμφίπολης συνδέονται με την περίφημη «Σαρκοφάγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», η οποία εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με πολλούς αρχαιολόγους, η σαρκοφάγος δεν συνδέεται με τον Μακεδόνα στρατηλάτη αλλά με τον σπουδαίο στρατηγό της Αμφίπολης Λαομέδοντα, ωστόσο η ομοιότητα των ευρημάτων -όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες- είναι απίστευτη.
Τα γυάλινα και ξύλινα διακοσμητικά που βρέθηκαν στην ανασκαφή της Αμφίπολης είναι ολόιδια με τα μοτίβα που κοσμούν τη «Σαρκοφάγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Πιθανόν να πρόκειται για μια παρόμοια τεχνοτροπία, ωστόσο τα ευρήματα της Αμφίπολης αρχίζουν όλο και περισσότερο να συνδέονται με στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Αυτή είναι η λεγόμενη «Σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου», η οποία ανήκει μάλλον στον στρατηγό Λαομέδοντα:

Ποιος ήταν ο Λαομέδων
Ο Λαομέδων της Λέσβου (έζησε από τα παιδικά του χρόνια στην Αμφίπολη, αλλά η καταγωγή του ήταν από τη Μυτιλήνη -και, μάλιστα, είχε και το προσωνύμιο Μυτιληνιός) ήταν διερμηνέας και φρουρός στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Διογένη Λαέρτιο, ο Λαομέδων είχε αρχικά εξοριστεί από τον Φίλιππο Β’ -πατέρα του στρατηλάτη- και επέστρεψε στη Μακεδονία όταν ανέβηκε στον θρόνο ο Μέγας Αλέξανδρος. Μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου ο Λαομέδων κυβέρνησε μία μικρή σατραπεία στη Συρία. Κατά τη διάρκεια αλληλοεξοντωτικών πολέμων που ξέσπασαν στην αυτοκρατορία του Μ. Αλεξάνδρου, ο Λαομέδων εκδιώχθηκε από τον Νικάνορα. Αργότερα δραπέτευσε στην Καρία, με κάποιους ιστορικούς να πιστεύουν ότι στην Καρία ο Αλκέτας τού προσέφερε την Αμφίπολη!
Συσχέτιση του Λαομέδοντα με το μνημείο του Λέοντος στην Αμφίπολη περιγράφεται και από τον πρώτο ανασκαφέα του χώρου, τον Δημήτρη Λαζαρίδη. Στο αφιέρωμα-έκδοση του υπουργείου Πολιτισμού «Αμφίπολις», ο Δημήτρης Λαζαρίδης σημειώνει:
«Στην Αμφίπολη εγκαταστάθηκαν οι τρεις πιο αξιόλογοι ναύαρχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου: ο Νέαρχος που καταγόταν από την Κρήτη, ο Ανδροσθένης από τη Θάσο και ο Λαομέδων από τη Λέσβο.
Ο τελευταίος είναι ο αφοσιωμένος σύντροφος του Αλεξάνδρου, τριήραρχος και διοικητής των αιχμαλώτων αρχικά, σατράπης της Συρίας αργότερα. Στον Λαομέδοντα, πιθανώς, αποδίδεται το μνημείο, και αυτού τη δόξα, την πολεμική αρετή και το θάρρος συμβόλιζε».


Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news/178261/ai ... alexandroy
Επιτυχία είναι η συνεχής (έστω και μικρή) βελτίωση.
Άβαταρ μέλους
ΑποστόληςΑ
 
Δημοσιεύσεις: 51337
Εγγραφή: Τετ 17 Ιουν 2009, 09:09
Τοποθεσία: Άγιος Δημήτριος (τέως Μπραχάμι)

Re: ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Δημοσίευσηαπό agios » Σάβ 15 Νοέμ 2014, 19:13

Μετά από νέες μαρτυρίες σήμερα το απόγευμα βασιζόμενοι στο ύψος του νεκρού και σ ένα ζευγάρι ποδοσφαιρικά παπούτσια που βρέθηκαν στο χώρο το σώμα του νεκρού είναι το πτώμα του.....Σαλπιγγίδη :D
Άβαταρ μέλους
agios
 
Δημοσιεύσεις: 1439
Εγγραφή: Τρί 05 Αύγ 2014, 21:13

Re: ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Δημοσίευσηαπό ΑποστόληςΑ » Σάβ 15 Νοέμ 2014, 19:18

Κι αν στην Αμφίπολη είναι ο Μέγας Αλέξανδρος;

Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?cati ... =113387867

Κι αν είναι ο Μέγας Αλέξανδρος; Τι μύχιες επιθυμίες εκατομμυρίων ανθρώπων, συνοψίζει το ερώτημα αυτό που τίθεται μετά την ανακάλυψη του σκελετού στην Αμφίπολη. Παρά το γεγονός ότι για πολλούς επιστήμονες ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απίθανο, υπάρχουν κι εκείνοι που ελπίζουν ότι ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει στον βασιλιά της Μακεδονίας.
Οι υποστηρικτές της άποψης ότι δεν πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο, τονίζουν ότι δεν υπάρχει πουθενά μαρτυρία που να λέει ότι μεταφέρθηκαν κάποτε τα οστά του στην Μακεδονία. Επίσης, τονίζουν ότι ο μεγάλος στρατηλάτης δεν ετάφη αλλά αποτεφρώθηκε, όπως και ο φίλος του Ηφαιστίωνας.

Οσοι από την πλευρά τους περιμένουν το «μεγάλο νέο» στέκονται στη μεγαλοπρέπεια του μνημείου. «Ποιο άλλο αφηρωϊσμένο πρόσωπο θα μπορούσε να έχει ταφεί εκεί;», αναρωτιούνται. Δηλαδή ποιος άλλος είχε τέτοια προσωπικότητας που να βρίσκεται μεταξύ θνητών και θεών και να λατρεύεται με τόση μεγαλοπρέπεια, αν όχι ο Μέγας Αλέξανδρος;
Σε ποιον άλλον «θνητό» θα αποδίδονταν «λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής» ή τι σημαίνει η αναφορά στην επίσημη ανακοίνωση ότι «ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα καθώς μόνο έτσι εξηγείται η κατασκευή του μοναδικού αυτού ταφικού ευρήματος;»

Ακόμη και η αρχαιολόγος Χ. Παλιαδέλη απέκλεισε το ενδεχόμενο του Αλέξανδρου, άφησε όμως και κάποια «παράθυρα» για το τι θα μπορούσε να κρύβει ο σκελετός. Βεβαίως, ένας τόσος σημαντικός νεκρός δεν θα είχε πιο... μεγαλοπρεπή ταφή; Δηλαδή, αναρωτιούνται κάποιοι, έπειτα από τη μαγία των Σφιγγών, των Καρυάτιδων και του ψηφιδωτού είναι πολύ «φτωχός» ο τάφος που βρέθηκε ο σκελετός. Εκτός κι αν η σύλησή του ήταν τόσο άγρια που δεν έμεινε τίποτε όρθιο.

Μιλώντας το πρωί στα Παραπολιτικά FM ο υπουργός Πολιτισμού, Κ. Τασούλας, δεν θέλησε να αναζωπυρώσει τα σενάρια που διακινούνται αν και εμφανίζεται επιφυλακτικός. «Ό, τι και να σας πω θα βρω τον μπελά μου. Εγώ νομίζω ότι δεν έχει νόημα να μπλέκουμε σε αυτή τη συζήτηση». είπε ο κ. Τσούλας αφήνοντας και πάλι κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό.
Και συμπλήρωσε πως «κανείς δεν το είχε προβλέψει όλο αυτό. Είναι μοναδικό. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος. Από τον τάφο ως την οροφή είναι εννιά μέτρα. Είναι τεράστιο μνημείο».

Ερωτώμενος για το αν ετάφη ή αποτεφρώθηκε ο υπουργός ξεκαθάρισε μεν πως δεν έχει καθοριστεί ακόμη από την έρευνα στα οστά εάν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα, ωστόσο μίλησε και για οστά τα οποία δεν έχουν υποστεί καύση, σπεύδοντας όμως αμέσως να συμπληρώσει πως αυτό δεν σημαίνει τίποτα.

Ο κ. Τασούλας δηλαδή αποκάλυψε πως οι αρχαιολόγοι έχουν ενδείξεις πως πρόκειται για κανονική ταφή και όχι για ενταφιασμό υπολειμμάτων οστών μετά από καύση.
Η καύση του νεκρού, όπως στην περίπτωση του Μ. Αλεξάνδρου και του Ηφαιστίωνα για παράδειγμα ήταν ο παραδοσιακός τρόπος τιμής ενός ηρωικού νεκρού.

Το γεγονός ότι τα οστά δεν φέρουν τέτοιες ενδείξεις μοιάζει να αποκλείει την ταφή των δύο παραπάνω ή κάποιου άλλου νεκρού που τιμήθηκε με ανάλογο τρόπο.
Εδώ λοιπόν μπαίνει το ερώτημα ποιος θα είχε ταφεί σε τέτοιου είδους μνημείο, αλλά δεν είχε δημιουργηθεί για εκείνον νεκρική πυρά...

«Δεν προκύπτει πως έχει αποτεφρωθεί ο νεκρός, αλλά και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν σημαντικός ο νεκρός».

Ο Καργάκος

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και συγκινημένος, γιατί με αυτή την εμμονή που είχα, με αυτή τη προαίσθηση που είχα, υποστήριζα ότι αν βρεθεί ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν θα είναι στην Αίγυπτο, αλλά θα είναι στη Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Αμφίπολη», δήλωσε ο ιστορικός και συγγραφέας, Σαράντος Καργκάκος, μιλώντας στον RealFm 97,8

Ο κ. Καργκάκος, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, για τον σκελετό που βρέθηκε, τόνισε ότι αρχικά μπερδεύτηκε, διότι δεν ήταν ξεκάθαρο αν ο σκελετός είχε ύψος 1.80 μέτρα ή ο τάφος, διευκρινίζοντας ότι αν ο σκελετός είχε ύψος 1.80 μέτρα, τότε αποκλείεται να ήταν ο Αλέξανδρος. Ωστόσο όπως υπογράμμισε αργότερα κατάλαβε ότι η ανακοίνωση του υπουργείου αναφερόταν στις διαστάσεις του τάφου.

Οπως και να έχει το πράγμα, μόνο η εξέταση του DNA και η σύγκρισή του με ευρήματα στους τάφους της Βεργίνας και αλλού θα μπορέσει να δώσει τη λύση στο μυστήριο. Είτε πρόκειται πάντως για τον Αλέξανδρο είτε για μια εξέχουσα προσωπικότητας η ουσία είναι ότι η Αμφίπολη έχει γίνει το επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι του πολιτιστικού θησαυρού της χώρας.
Επιτυχία είναι η συνεχής (έστω και μικρή) βελτίωση.
Άβαταρ μέλους
ΑποστόληςΑ
 
Δημοσιεύσεις: 51337
Εγγραφή: Τετ 17 Ιουν 2009, 09:09
Τοποθεσία: Άγιος Δημήτριος (τέως Μπραχάμι)

Re: ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Δημοσίευσηαπό john4serres » Κυρ 16 Νοέμ 2014, 18:24

η εξευτιλισμενη κυβερνηση, τα πιονια του συστηματος για αλλη μια φορα παει να εξαπατησει τον Ελληνικο λαο

δεν ξερουμε ακομα το ονομα του νεκρου βεβαια , αλλα πανε να μας το βγαλουν ως ενα ασημαντο προσωπο της τοτε εποχης .

τι λετε ρε καραγκιοζηδες ? τοσο βλακες ειμαστε ?
Άβαταρ μέλους
john4serres
 
Δημοσιεύσεις: 16544
Εγγραφή: Σάβ 07 Φεβ 2009, 12:00

ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Δημοσίευσηαπό eorptol » Κυρ 16 Νοέμ 2014, 19:13

Αυτο δεν ειναι τιποτε μπροστα στην ΞΕΦΤΥΛΑ των Ελλήνων αρχαιολόγων που επειδη δεν έτυχε να ειναι αυτοι στην θεση της περιστερη βγάζουν όλη την άντισυναδελφικότητα τους στην περιστέρη .....ωραίοι συνάδελφοι .....οτι υπαρχει πιστεύω οτι θα βγει και οποιος ειναι εκει δεν θα βοηθήσει κανέναν Σαμάρα η Βενιζέλο να κερδίσουν τις εκλογές γιατι ακούμε απο κατι αρχαιολόγους τέτοιες μπούρδες .....μακάρι πάντως να ειναι κατι σπουδαίο ακόμη και ο Αλέξανδρος μακάρι θα ειναι πολυ καλο για την χώρα μας και οχι για τους τελειωμένους πολιτικά Σαμάρα Βενιζέλο
ΠΟΝΤΙΟΙ ΚΑΙ ΠΑΟΚΤΣΗΔΕΣ ΕΓΕΝΕΘΑΜΕ ΕΜΕΙΣ
Άβαταρ μέλους
eorptol
 
Δημοσιεύσεις: 16931
Εγγραφή: Παρ 07 Δεκ 2007, 13:40
Τοποθεσία: ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ

Re: ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Δημοσίευσηαπό Olorin.2 » Κυρ 16 Νοέμ 2014, 20:03

john4serres έγραψε:η εξευτιλισμενη κυβερνηση, τα πιονια του συστηματος για αλλη μια φορα παει να εξαπατησει τον Ελληνικο λαο

δεν ξερουμε ακομα το ονομα του νεκρου βεβαια , αλλα πανε να μας το βγαλουν ως ενα ασημαντο προσωπο της τοτε εποχης .

τι λετε ρε καραγκιοζηδες ? τοσο βλακες ειμαστε ?


Γουστάρω συνωμοσίες κάργα. Πες κι άλλα!
Βέβαια άλλοι σοφότατοι και λογιότατοι λένε ότι το όλο σκηνικό είναι στημένο για να αποπροσανατολήσει τον ελληνικό λαό :shock:
Η αντίφαση δεν παίζει κανέναν ρόλο εδώ, γιατί ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει.
ΠΑΟΚ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2014-2015
Άβαταρ μέλους
Olorin.2
 
Δημοσιεύσεις: 228
Εγγραφή: Τρί 25 Φεβ 2014, 18:51

Re: ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Δημοσίευσηαπό Ale » Κυρ 16 Νοέμ 2014, 20:27

agios έγραψε:Μετά από νέες μαρτυρίες σήμερα το απόγευμα βασιζόμενοι στο ύψος του νεκρού και σ ένα ζευγάρι ποδοσφαιρικά παπούτσια που βρέθηκαν στο χώρο το σώμα του νεκρού είναι το πτώμα του.....Σαλπιγγίδη :D

:opaokara:
Με τον καιρό να 'ναι κόντρα, έχει τιμή σαν πετάς.
Άβαταρ μέλους
Ale
 
Δημοσιεύσεις: 6412
Εγγραφή: Κυρ 08 Δεκ 2013, 02:26
Τοποθεσία: Νότια Μακεδονία

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Ιστορικά - Εθνικά

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

metin2 pvp metin2 pvp serverler mt2 pvp metin2 pvp silkroad pvp knight pvp metin2 pvp serverler pvp serverler