Κωνσταντινούπολη - 29 Μαΐου 1453

Κωνσταντινούπολη - 29 Μαΐου 1453

Δημοσίευσηαπό midenistis » Πέμ 29 Μάιος 2008, 14:37

29 Μαϊου 1453

Εικόνα

Στις 29 Μαίου του 1453 χανόταν η Πόλις, η Βασιλεύουσα. Η Άλωσή της θεωρείται ως ένα από τα πιο ισχυρά πλήγματα που δέχθηκε ο ελληνισμός και ο πολιτισμένος κόσμος.

Η θέση της Κωνσταντινούπολης ήταν μοναδική, ενώ ακόμη και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο στρατηγικά σημεία στον πλανήτη μας. Βρίσκεται στο σημείο που ενώνονται οι δυο ήπειροι, η Ευρώπη και η Ασία, ενώ ταυτόχρονα ελέγχει τους στρατιωτικούς δρόμους από τη Μαύρη θάλασσα προς τη Μεσόγειο.

Η θέση της ίδιας της πόλης ήταν εξαιρετικά οχυρή. Από τις τρεις πλευρές περικλείεται από θάλασσα (Προποντίδα, Βόσπορος, Κεράτιος κόλπος), ενώ από την τέταρτη μπορούσε να οχυρωθεί εύκολα με τείχος.

Επίσης βρισκόταν στο σταυροδρόμι των εμπορικών οδών της εποχής, του οδικού, που ξεκινούσε από την Ευρώπη και κατέληγε στη Μεσοποταμία και μέσω του δρόμου του μεταξιού στην Κίνα, αλλά και του θαλάσσιου που ξεκινούσε από τις ιταλικές πόλεις και έφθανε στη Μαύρη θάλασσα. Επίσης διέθετε ένα καλό φυσικό λιμάνι, τον Κεράτιο κόλπο.

Χάρις στα απόρθητα τείχη της και στην ισχύ του βυζαντινού κράτους η Κωνσταντινούπολη έμεινε απόρθητη για σχεδόν 1000 χρόνια. Γνώρισε πολλές πολιορκίες από τους Αβάρους, τους Άραβες, τους Ρώσους, τους Βουλγάρους, αλλά έμελλε να πέσει για πρώτη φορά το 1204 στα χέρια των Σταυροφόρων, οι οποίοι κατευθύνονταν προς την Παλαιστίνη για να ελευθερώσουν τους Αγίους Τόπους.

Οι Βυζαντινοί ξαναπήραν στην κατοχή τους την Κωνσταντινούπολη το 1261 και τη διατήρησαν για σχεδόν 200 χρόνια ακόμη. Παρά την αδυναμία τους οι Βυζαντινοί θα αποκρούσουν και άλλες πολιορκίες μέχρι να φθάσει η αποφράδα μέρα του 1453.

Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης άρχισε επίσημα στις 7 Απριλίου του 1453. Όμως οι προετοιμασίες είχαν αρχίσει τον Ιανουάριο του ίδιου έτους με την μεταφορά των κανονιών και τον Μάρτιο με την έλευση του οθωμανικού στρατού κάτω από τα τείχη της Πόλης.
Οι πολιορκητές ανέρχονταν σε 150.000 στρατιώτες και πλαισιώνονταν από τεχνίτες, εργάτες, υπηρέτες, κλπ. και μεγάλο πλήθος ατάκτων. Ηταν άριστα οργανωμένος και εκπαιδευμένος και φανατισμένος από τους δερβίσηδες (Τούρκους μοναχούς), που κυκλοφορούσαν στο στρατόπεδο και τόνωναν την πολεμική ορμή του πλήθους. Ο πολεμικός στόλος αποτελούμενος από 400 πλοία έφθασε στο Βόσπορο στις 12 Απριλίου.

Ο Μωάμεθ έστησε τη σκηνή του απέναντι από την Πύλη του Αγίου Ρωμανού. Για τον αποκλεισμό της πόλης χρησιμοποίησαν τα κάστρα που είχαν χτίσει στις δυο πλευρές του Βοσπόρου, το Ανατολού και το Ρούμελη.

Μέσα από τα τείχη η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική. Η Κωνσταντινούπολη είχε χάσει όλη τη λάμψη του παρελθόντος. Ηταν μια ερειπωμένη πόλη, που μόνο το Παλάτι, ο Ιππόδρομος, και οι μεγάλες εκκλησίες θύμιζαν το λαμπρό παρελθόν. Ο πληθυσμός της δεν ξεπερνούσε τα 50.000 άτομα. Οι Βυζαντινοί στρατιώτες ανέρχονταν σε 5.000 και 2.000 οι ξένοι, κυρίως Γενουάτες και Βενετοί. Μάλιστα 700 Γενουάτες είχαν φθάσει με δυο καράβια στις 26 Ιανουαρίου 1453 και αρχηγό τον έμπειρο Ιωάννη Ιουστινιάνη. Τα τείχη είχαν επισκευαστεί βιαστικά, και εκβαθύνθηκε η τάφρος. Συγκεντρώθηκαν τρόφιμα, ενώ τα κειμήλια των εκκλησιών δόθηκαν για να κοπούν νομίσματα και να πληρωθούν οι στρατιώτες. Επίσης είχαν σταλεί επιστολές βοήθειας σε όλους τους χριστιανούς ηγεμόνες. Οι Γενουάτες στα τείχη του Γαλατά έμειναν ουδέτεροι και δεν βοήθησαν καθόλου στην άμυνα της πολης.

Η τουρκική επίθεση άρχισε με βολές πυροβολικού, που άνοιγαν τρύπες στα τείχη, τις οποίες όμως κατάφερναν να κλείσουν οι αμυνόμενοι. Οι Τούρκοι προσπάθησαν να σπάσουν την αλυσίδα του Κερατίου κόλπου, αλλά δεν τα κατάφεραν . Μάλιστα στις 20 Απριλίου κατόρθωσαν να περάσουν ένα βυζαντινό και τρία γενουατικά καράβια με αρχηγό τον Φλαντανελλά διαλύοντας την αντίσταση των Τούρκων. Δυο μέρες αργότερα οι Οθωμανοί κατασκεύασαν διόλκο δώδεκα χλμ. από τον Βόσπορο στον Κεράτιο και πέρασαν με αυτό τον τρόπο 70 πλοία στον Κεράτιο κόλπο.

Στις 21 Μαίου ο Μωάμεθ ζήτησε την παράδοση της πόλης και υπόσχονταν στον Κωνσταντίνο και σε όσους ήθελαν ότι θα μπορούσαν να φύγουν ελεύθεροι από την πόλη. Ο Κωνσταντίνος πρότεινε να πληρώσει υψηλότερους φόρους υποτέλειας πλήρωνε 300.000 ασημένια νομίσματα ετησίως-, αλλά να κρατήσει υπό την κατοχή του την Κωνσταντινούπολη: "Το δε την πόλιν σοι δούναι, ούτ' εμόν έστιν ούτ' άλλου των κατοικούντων εν ταύτη. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών".

Στις 27 Μαίου άρχισε σφοδρός βομβαρδισμός. Δυο μέρες αργότερα ξεκίνησε η τελική επίθεση σε πολλά μέρη των τειχών, αλλά με επίκεντρο την Πύλη του Αγίου Ρωμανού, διότι εκεί το τείχος είχε σχεδόν καταπέσει. Στην τρίτη τουρκική έφοδο, ο Ιουστινιάνης τραυματίστηκε και αποσύρθηκε από τη μάχη. Η αποχώρησή του έφερε σύγχυση στους αμυνόμενους και οι Τούρκοι μπήκαν στην Πόλη. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ', ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, έπεσε στα τείχη σαν απλός στρατιώτης.

"Η πόλις εάλω! Αλίμονον, όμως εάν την αφήσωμεν να αλωθεί εντός μας"

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
midenistis
 
Δημοσιεύσεις: 1331
Εγγραφή: Τετ 05 Δεκ 2007, 02:49
Τοποθεσία: West Side Salonica

Re: 29 Μαΐου 1453: Η αποφράς ημέρα

Δημοσίευσηαπό aspromauri » Πέμ 29 Μάιος 2008, 14:49

midenistis έγραψε:"Η πόλις εάλω! Αλίμονον, όμως εάν την αφήσωμεν να αλωθεί εντός μας"


Μπράβο βρε midenisti, γιατί όποιος ξεχνάει την ιστορία του απλά δεν υπάρχει.
Άβαταρ μέλους
aspromauri
 
Δημοσιεύσεις: 2310
Εγγραφή: Πέμ 24 Ιαν 2008, 11:43
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δημοσίευσηαπό paokpool » Πέμ 29 Μάιος 2008, 15:06

Εικόνα

:twisted:
Άβαταρ μέλους
paokpool
 
Δημοσιεύσεις: 728
Εγγραφή: Πέμ 06 Δεκ 2007, 20:48
Τοποθεσία: Δράμα / Dortmund

Δημοσίευσηαπό Platon » Πέμ 29 Μάιος 2008, 15:26

Πέστε μας και για το Μαρμαρωμένο Βασιλιά...

Πέστε μας και για τη φράση του: "Ημείς Έλληνες εισμην...

Πέστε μας και για τους παπάδες που άνοιξαν την Κερκόπορτα...

Πέστε μας και για τους παπάδες που πούλησαν την Πόλη...

Πέστε μας και για το ρολο που έπαιξε ο Γεώργιος Γεννάδιος η Σχολάριος...

ΔΕΝ ΞΕΧΝΏ!!!
Κάθε ένας από εμάς είναι ο ΠΑΟΚ!!!
Άβαταρ μέλους
Platon
 
Δημοσιεύσεις: 3234
Εγγραφή: Τρί 12 Φεβ 2008, 21:20
Τοποθεσία: DÃœSSELDORF, GERMANY

Δημοσίευσηαπό NORTHERNER » Πέμ 29 Μάιος 2008, 15:40

29 Μαΐου 1453, οι λιγοστοί μαχητές (συγκριτικά με τον πληθυσμό) της Πόλεως των Κωνσταντίνων χάνουν την μάχη, η Πόλη πέφτει στα χεριά των μογγόλων βαρβάρων, ο τελευταίος Αυτοκράτορας πέφτει και αυτός μαχόμενος και περνά στο πάνθεων των ηρώων ως ‘’ νέος Λεωνίδας’’ και συνεχίζει να ζει στις ψυχές μας μέχρι σήμερα ………….ΑΛΩΣΑΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑ ΟΧΙ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ…………….Π.Α.Ο.Κ ΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΝΑ ΣΕ ΔΟΥΜΕ
NORTHERNER
 
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: Πέμ 06 Δεκ 2007, 04:03

Δημοσίευσηαπό midenistis » Πέμ 29 Μάιος 2008, 16:02

ΘΡΥΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ

Ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ
Όταν ήλθε η ώρα η πόλη να τουρκέψει και μπήκαν μέσα οι Τούρκοι, έτρεξε ο βασιλιάς μας καβάλα στ' άλογό του να τους εμποδίσει. Ήταν χιλιάδες τον, έβαλαν στη μέση κι εκείνος χτυπούσε κι έκοβε με το σπαθί του. Τότε σκοτώθηκε τ' άλογό του κι έπεσε κι αυτός. Κι εκεί που ένας Τούρκος σήκωσε το σπαθί να χτυπήσει το βασιλιά, ήρθε άγγελος Κυρίου και τον άρπαξε και τον πήγε σε μια σπηλιά βαθιά στη γη κάτω, κοντά στη Χρυσόπορτα.
Εκεί μένει μαρμαρωμένος ο βασιλιάς και καρτερεί την ώρα να ' ρθει πάλι ο άγγελος να τον σηκώσει.
Οι Τούρκοι το ξέρουν καλά αυτό, μα δεν μπορούν να βρουν τη σπηλιά που είναι ο βασιλιάς γι΄ αυτό έχτισαν την πόρτα που ξέρουν πως απ΄ αυτή θα μπει ο βασιλιάς να τους πάρει πίσω την Πόλη. Μα, όταν είναι θέλημα Θεού, θα κατεβεί ο άγγελος στη σπηλιά και θα τον ξεμαρμαρώσει και θα του δώσει στο χέρι το σπαθί που είχε στη μάχη.
Και θα σηκωθεί ο βασιλιάς και θα μπει στην Πόλη από τη Χρυσόπορτα και, κυνηγώντας με τα φουσάτα του τους Τούρκους, θα τους διώξει ως την Κόκκινη Μηλιά (Μέκκα). Εκεί θα γίνει μεγάλος σκοτωμός, που θα κολυμπήσει το μοσxάρι στο αίμα.

"Η ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ-ΣΟΦΙΑΣ"
Eκείνη την τρομερή ημέρα που λεηλατήθηκαν τόσες εκκλησίες και βεβηλώθηκαν τόσα ιερά σκεύη, οι Βυζαντινοί, όπως λέει ο θρύλος, προσπάθησαν να κρύψουν από τους άπιστους την άγια εικόνα την αγίας του Θεού Σοφίας και όλα τα πολύτιμα λείψανα, που ήταν στο ιερό της.
Γύρω απ' αυτό, διηγούνται μια παράξενη ιστορία:
Την ημέρα που πάρθηκε η Πόλη, βιάστηκαν να φορτώσουν την Αγία Τράπεζα σ ένα πλοίο για να την πάνε στην χώρα των Φράγκων. Στη θάλασσα του Μαρμαρά όμως, το πλοίο βρήκε μεγάλη φουρτούνα. Καθώς το είχαν ετοιμάσει πολύ βιαστικά και το φορτίο του ήταν βαρύ, δεν μπόρεσε ν' αντέξει και βούλιαξε στα κύματα, όπως ήταν. Έτσι η Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφίας ξέφυγε από τη βεβήλωση, όχι με τον τρόπο που είχαν ελπίσει οι Βυζαντινοί, αλλά όπως άρεσε στο Θεό.
Η Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφίας αναπαύεται στο βυθό της θάλασσας, πάνω στην άμμο και στα κοχύλια. Το σημείο όπου βούλιαξε το καράβι το ξέρουν καλά οι ναυτικοί και εύκολα το βρίσκουν. Πραγματικά, ακόμα κι όταν η πιο άγρια τρικυμία, φουσκώνει ολόγυρα τα κύματα και κάνει τη θάλασσα να μουγκρίζει, εκεί είναι γαλήνη και ησυχία. Από τη λεία και λαμπρή επιφάνεια του νερού ανεβαίνουν γλυκές ευωδιές και αντίλαλος από αγγελικές ψαλμωδίες.
Πολλοί δύτες που μαζεύουν κοράλλια ή ψαρεύουν σφουγγάρια, προσπάθησαν να κατέβουν και να δουν το ναυαγισμένο καράβι. Κανείς δεν τα κατάφερε. Η θάλασσα, πολύ βαθιά σ' αυτό το μέρος, φυλάει την Αγία Τράπεζα και τα λείψανα των Αγίων από κάθε βέβηλο μάτι.
Όταν όμως θα ξαναπάρουμε την Πόλη, η Αγία Τράπεζα, που μένει στην άμμο του βυθού, θ' ανέβει στην επιφάνεια όπως ανεβαίνει ο δύτης. Θ αρμενίσει μόνη της κατά το Βυζάντιο και θα την πάρουμε από κει που θ' αράξει. Θα την ξαναφέρουμε στην Αγία Σοφία και με χαρούμενους ύμνους, θα την αφιερώσουμε πάλι στη Σοφία του Θεού. Τότε, μέσα στη Βασιλική που έχτισε ο μεγάλος Ιουστινιανός, θα λάμψουν πάλι τα μωσαϊκά, οι εικόνες των Αγίων, τα λόγια του Ευαγγελίου, και ο σταυρός θα ξαναφανεί πάνω από το μαρμάρινο τραπέζι που ξέπλυναν τα κύματα.

"ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΝ"
Όταν οι Τούρκοι μπήκαν στην Πόλη ξεκίνησαν να καταστρέφουν τις εκκλησίες και τα μοναστήρια. Στην Αγία Σοφιά είχε καταφύγει πολύ λαός, κυρίως γυναικόπαιδα, για να αποφύγουν τον θάνατο. Όμως η παρουσία τους εκεί δεν τους έσωσε, καθώς οι φανατισμένοι μωαμεθανοί μπήκαν στην εκκλησία και άρχισαν να σφάζουν αδιακρίτως όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Ο σωρός των πτωμάτων έφτασε τα δέκα μέτρα. Όταν μάλιστα ο Σουλτάνος Μωάμεθ προσπάθησε να μπει στο ναό το άλογο του σκόνταψε πάνω στα πτώματα, Με την οπλή του το άλογο άφησε ένα σημάδι στην κορυφή ενός στύλου, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα.
Τις πιο πολλές εικόνες και τοιχογραφίες της Αγία Σοφιάς τις κατέστρεψαν οι Τούρκοι. Όταν, όμως, έφτασαν στον εξώστη - γυναικωνίτη και ένας Τούρκος αξιωματικός προσπάθησε με έναν πελέκι να καταστρέψει μια τοιχογραφία της Παναγίας που κρατά στα χέρια της τον Ιησού μωρό, έγινε το θαύμα ! Τη στιγμή που ο Τούρκος προσπάθησε να καταφέρει το πρώτο χτύπημα στην τοιχογραφία κεραυνοβολήθηκε κι έπεσε νεκρός. Τη θέση του πήρε ένας άλλος Τούρκος, αλλά την ίδια στιγμή κι εκείνος είχε την ίδια τύχη. Οι υπόλοιποι βάρβαροι πανικοβλήθηκαν απ' το πρωτόγνωρο γι΄ αυτούς θαύμα και γεμάτοι τρόμο, αλλά και σεβασμό εγκατέλειψαν την ανόσια προσπάθεια τους. Η συγκεκριμένη τοιχογραφία σώζεται μέχρι σήμερα στον δεξιό εξώστη της Αγία Σοφιάς.
Άβαταρ μέλους
midenistis
 
Δημοσιεύσεις: 1331
Εγγραφή: Τετ 05 Δεκ 2007, 02:49
Τοποθεσία: West Side Salonica

Δημοσίευσηαπό midenistis » Πέμ 29 Μάιος 2008, 17:04

"Ο ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑΣ"
Την ώρα που μπήκαν οι Τούρκοι στην Αγια-Σοφιά δεν είχε τελειώσει ακόμα η λειτουργία. Ο παπάς που έκανε τη λειτουργία πήρε αμέσως το Άγιο Δισκοπότηρο, ανέβηκε στα κατηχούμενα, εμπήκε σε μια θύρα και η θύρα έκλεισε αμέσως. Είναι θέλημα Θεού ν’ ανοίξει μόνη της η θύρα, όταν έλθει η ώρα, και θα βγει από κει ο παπάς, να τελειώσει τη λειτουργία στην Αγια-Σοφιά, όταν θα πάρουμε πίσω την Πόλη.

"ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΛΟΥΚΛΗ"
Την ημέρα που έπεσε η Πόλη ένας γέροντας τηγάνιζε ψάρια, και όταν του είπαν «Εάλω η Πόλις», είπε πως για να πιστέψει πως έπεσε η Πόλη, έπρεπε να βγουν τα ψάρια από το τηγάνι. Και Ω! του θαύματος, έτσι έγινε. Πότε άραγε θα ολοκληρωθεί το τηγάνισμα των ψαριών που είναι τηγανισμένα μόνο από την μία τους πλευρά;
Άβαταρ μέλους
midenistis
 
Δημοσιεύσεις: 1331
Εγγραφή: Τετ 05 Δεκ 2007, 02:49
Τοποθεσία: West Side Salonica

Δημοσίευσηαπό Falegkos » Πέμ 29 Μάιος 2008, 19:52

Μπραβο ρε φιλε με εκανες και αναγενιθηκα.

Οταν παρουμε την πολη θα παρουμε και την ομαδα μας και θα την παμε εκει.
κι αν στον ΠΑΟΚ αλλάξαν όλα, ο κοντός πάνω απ'όλα
Άβαταρ μέλους
Falegkos
 
Δημοσιεύσεις: 4329
Εγγραφή: Πέμ 06 Δεκ 2007, 14:50

Δημοσίευσηαπό IKARIA_G4 » Πέμ 29 Μάιος 2008, 20:08

sygxarhthria mhdenistis gia to post sou.na mhn ksexname pou gennhthike h omada mas,h istoria mas,h idea mas!
PAOK ZOUME STHN POLH NA SE DOUME!!!


Καλό θα ήταν για την αισθητική του forum να γράφουμε Ελληνικά!
Thx, Admin Team
IKARIA_G4
 
Δημοσιεύσεις: 231
Εγγραφή: Σάβ 19 Απρ 2008, 00:09
Τοποθεσία: ΙΚΑΡΙΑ - ΑΘΗΝΑ

Δημοσίευσηαπό savic » Πέμ 29 Μάιος 2008, 21:26

ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ... ΠΑΡΘΕΝ Η ΡΩΜΑΝΙΑ...

http://www.youtube.com/watch?v=gyiwWf2_hA8

:P :!: :?: :P
savic
 
Δημοσιεύσεις: 707
Εγγραφή: Πέμ 06 Δεκ 2007, 15:31

Δημοσίευσηαπό free4 » Παρ 30 Μάιος 2008, 02:33

ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ, ΠΑΛΙ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΘΑ 'ΣΑΙ
Εικόνα
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
free4
 
Δημοσιεύσεις: 15159
Εγγραφή: Παρ 07 Δεκ 2007, 22:37
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Δημοσίευσηαπό midenistis » Παρ 30 Μάιος 2008, 09:29

Deukalionas62 έγραψε:Πόσο ανιστόρητη είμαστε εμείς η Έλληνες?

Εδώ το βουίζει όλη η οικουμένη το μαρτυράν και η πέτρες το τι έχουν κάνει η ρασοφόροι και εμείς τους ανεβάζουμε στα ύψη και τους κάνουμε ήρωες.
Γιατί δεν ψάχνεστε να μάθετε την αλήθεια ?
Τόσο πολύ την φοβόμαστε?
Το ότι γκρέμισαν ιερά στην Ρόδο και τα έφεραν στην Κωνσταντινουπολι για να φτιάξουν με τα μάρμαρα την εκκλησιά τους γιατί δεν μας πειράζει?
Το ότι αυτός που έδωσε το όνομα του στην Πολι γκρέμισε και κατασπάραξε τον Ελληνισμό που απαγόρευε τον όρο Έλλην και σε έσφαζε αν έλεγες ότι είσαι Έλληνας και μάλιστα αυτό ίσχυε επί 1800 και χρόνια.
Για ψαχτεί τε λιγάκι θα σας κάνει καλό να ξέρετε και καμιά αλήθεια για τους ρασοφόρους και τα εγκλήματα τους και τότε μπορεί να πάει μπροστά αυτός ο χιλιοδιστιχισμενος τόπος.
Δεν χρειάζεται να πάτε μακριά κοιτάξτε μονο το τη έγινε πρόσφατα με τις
σφαγές τους το ποιος θα γίνει αρχιρασοφορος,
κοιτάξτε πόσα χιλιάδες στρέμματα πάνε να κλέψουν από τον κοσμάκη με τα φιρμάνια από τους σουλτάνους ,γιατί τέλος πάντων η σουλτάνοι τους έδωσαν τόσα πολλά προνόμια τότε μήπως η ρασοφόροι ήταν τα τσιναρια τον σουλτάνων και πετσόκοβαν του Έλληνες.
Και πολλά αλλά μα δυστυχώς δεν χώραν να γραφούν εδώ μέσα όλα που έχουν κάνει η ρασοφόροι στον Έλληνα.
Μουσείο και πολύ τους είναι γιατί έχουμε μπουχτίσει από εκκλησίες


Δευκαλίων


Τι σχέση έχουν όλα αυτά που λες, με την άλωση της Πόλης??
Άβαταρ μέλους
midenistis
 
Δημοσιεύσεις: 1331
Εγγραφή: Τετ 05 Δεκ 2007, 02:49
Τοποθεσία: West Side Salonica

Δημοσίευσηαπό skin4 » Παρ 30 Μάιος 2008, 13:48

ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΕΙΜΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΜΟΥ ΠΟΝΤΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ, Ο ΠΑΟΚ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ...ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΧΑΖΟΜΑΡΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΠΙΟ ΠΙΣΩ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΟΗΤΟΙ, ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΧΑΖΟΜΑΡΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ 2 ΧΑΖΟΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΣΕ 1000 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ...ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ...ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ Ο ΠΑΟΚ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥ?
ΦΙΛΕ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΟ TOPIC...
ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΑΛΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΑ 'ΝΑΙ...

Καλό θα ήταν για την αισθητική του forum να μην γράφουμε ΚΕΦΑΛΑΙΑ!
Thx, Admin Team
Άβαταρ μέλους
skin4
 
Δημοσιεύσεις: 50
Εγγραφή: Παρ 28 Δεκ 2007, 18:25

Δημοσίευσηαπό aspromauri » Παρ 30 Μάιος 2008, 14:42

Όπως άλλωστε και παντού έτσι και στους ρασοφόρους όπως τους αποκαλείτε υπάρχουν και σκάρτοι, υπάρχουν όμως και "ρασοφόροι" που έχουν δώσει και την ζωή τους για τους αγώνες τις πατρίδας μας.

Καλύτερα να κράζετε τους πολιτικούς που τους φηφίζουμε κιόλας για να περνάν αυτοί καλά και εμείς χειρότερα!

ΠΑΤΡΙΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Άβαταρ μέλους
aspromauri
 
Δημοσιεύσεις: 2310
Εγγραφή: Πέμ 24 Ιαν 2008, 11:43
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δημοσίευσηαπό teacher » Παρ 30 Μάιος 2008, 14:49

Στην Κωνσταντινούπολη, κοντά στο Παλάτι του Κωνσταντίνου Ζ' Πορφυρογέννητου υπήρχε μια μικρή πόρτα. Η μισή ήταν κάτω από το επίπεδο του εδάφους και λεγόταν Κερκόπορτα ή πύλη του κίρκου, επειδή οδηγούσε σε ένα ιπποδρόμιο (circus) έξω από τα τείχη. Κατά την παράδοση, από αυτήν εισήλθαν (πιθανόν από εσωτερική προδοσία) στην Πόλη λίγοι γενίτσαροι κατά την μεγάλη έφοδο στις 29 Μαΐου 1453, διασπώντας έτσι την άμυνα των πολιορκούμενων και προκαλώντας την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Η ανθρωπότητα δε θα μπόρεσει να εκτιμήσει ποτέ σε όλη του την έκταση το κακό πού μπήκε απ' την κερκόπορτα εκείνη τη μοιραία ώρα, ούτε και το τι έχασε ο κόσμος του πνεύματος με την κατάληψη και του Βυζαντίου.

Το ερώτημα που βασανίζει τους ιστορικούς είναι ποιος άνοιξε την κερκόπορτα?
Σας πληροφορώ λοιπόν ότι η κερκόπορτα, σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, βρισκόταν στη συνοικία των Εβραίων.
Το ποιος άνοιξε τη κερκόπορτα και μπήκαν οι Τούρκοι, καθώς και το ποιος ευθύνεται για την πτώση και Άλωση της Πόλης δεν έχει ιστορικά αποδειχτεί. Αξίζει όμως να θυμηθούμε ότι την εποχή εκείνη οι Βυζαντινοί ήταν χωρισμένοι σε ενωτικούς και ανθενωτικούς. Επικρατούσε απίστευτος και τυφλός φανατισμός στην Πόλη . Πολλοί πιστεύουν ότι αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να ανοίξουν κάποιοι ανθενωτικοί (όσοι δεν ήθελαν την ένωση της ανατολικής με τη δυτική εκκλησία) την κερκόπορτα και να δώσουν έτσι την Πόλη στους Τούρκους προτιμώντας αυτούς σαν κατακτητές παρά τον Πάπα της Ρώμης πάνω από τα κεφάλια τους.
Και για να μην ξεχνάμε η Κων/πολη έπεσε το 1204 στα χέρια των σταυροφόρων γνωρίζοντας μια απίστευτη λεηλασία και βιαιότητα που έμεινε χαραγμένη στη μνήμη των κατοίκων της. Αυτή ήταν η αιτία του απύθμενου μίσους των ανθενωτικών για τον Πάπα......
Μεγάλε Π.Α.Ο.Κ. η δύναμή σου είμαστε εμείς οι χιλιάδες οπαδοί σου...

Διαβάστε τους όρους χρήσης του site
http://www.paokmania.gr/%CF%8C%CF%81%CE ... E%B7%CF%82
Άβαταρ μέλους
teacher
 
Δημοσιεύσεις: 2146
Εγγραφή: Τρί 15 Απρ 2008, 06:25
Τοποθεσία: Μόνιμος κάτοικος Paokmania

Επόμενο

Επιστροφή στο Ιστορικά - Εθνικά

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

metin2 pvp metin2 pvp serverler mt2 pvp metin2 pvp silkroad pvp knight pvp metin2 pvp serverler pvp serverler