Σελίδα 1 από 1

Μοντέλο διοίκησης ΠΑΟΚ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί 03 Μαρ 2015, 15:36
από ΠΟΡΚΥ-5
ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΑΟΚ
Μοντέλο διοίκησης του ΠΑΟΚ επί διοίκησης Ιβάν Σαββίδη, απλά δεν υπάρχει! Η λύση όμως είναι αυτή? Να διώξουμε τον Ιβάν, να ρίξουμε την ομάδα στη Γ' Εθνική και ν' αρχίσουμε ξανά απ' την αρχή με μοντέλο διοίκησης αυτό των (περισσότερων) γερμανικών ομάδων, το οποίο βασίζεται στην αρχή 50+1, δηλάδή το 50% + 1 μετοχή υποχρεωτικά ανήκει στα μέλη του συλλόγου, στους οπαδούς του ΠΑΟΚ δηλαδή κι ο όποιος επενδυτής θα θελήσει να έρθει, θα ξέρει ότι θα είναι πάντα μειοψηφία?
Ίσως θα μπορούσε, αλλά ο νυν μεγαλομέτοχος (φαίνεται να) έχει μάθει πλέον πρόσωπα και πράγματα και ν' αρχίσει να κινείται διαφορετικά στο ελληνικό ποσοσφαιρικό γίγνεσθαι.
Αυτή τη χρονική στιγμή πάντως, δύο είναι τα μοντέλα ανάπτυξης και διοίκησης ποδοσφαιρικών συλλόγων στον κόσμο. Το αγγλικό και το γερμανικό.
Η προσήλωση των ομάδων της Bundesliga στην ανάπτυξη των ποδοσφαιρικών ακαδημιών τους και στην ανάδειξη ταλέντων από τα τμήματα παίδων, εφήβων και νέων των ίδιων των ομάδων αποτελεί τον μοχλό της επιστροφής του γερμανικού ποδοσφαίρου στην κορυφή της Ευρώπης. Στο αγγλικό πρωτάθλημα μόνο το 35% των παικτών είναι Βρετανοί. Οι πλούσιοι επενδυτές (τύπου Ιβάν Σαββίδη, βλέπε δηλώσεις για Ροναλντίνιο, Ντρογκμπά, Μπερμπάτοφ) εκείνο που θέλουν είναι να αγοράσουν μεγάλα αστέρια, που θα τους φέρουν σύντομα επιτυχίες στο γήπεδο. Δεν τους ενδιαφέρει να δημιουργήσουν αστέρια. Αντίθετα, στο γερμανικό το ποσοστό των ντόπιων ποδοσφαιριστών φθάνει το 60% και σε ορισμένες ομάδες (όπως στην Μπορούσια Ντόρτμουντ) το 70%. Το γερμανικό ποδόσφαιρο δημιουργεί μόνο του αστέρια, όπως ο Μάριο Γκέτσε, ο Φίλιπ Λαμ και ο Μπαστιάν Σβαϊνστάιγκερ.
Το μοντέλο ιδιοκτησίας και διοίκησης των ομάδων της αγγλικής Premier League αντίθετα, στηρίζεται στους κροίσους από το εξωτερικό. Στην Αγγλία, αν αποκτήσεις έναν νέο μέτοχο από το Αμπου Ντάμπι ή από το Καζακστάν (ή απ' το Ροστόφ...), είσαι υποχρεωμένος να παρουσιάσεις επιτυχίες μέσα στους επόμενους μήνες. Το άγχος αυτό όμως δεν σου επιτρέπει να δουλέψεις με ηρεμία τα ταλέντα που έχεις ήδη στη διάθεσή σου. Η πίεση για νίκες σε οδηγεί να φέρεις φίρμες προπονητές (πχ Στέφενς), φίρμες παίκτες (πχ Νάτχο, Ινσαουράλδε, Στοχ, Ρατς, Νομπόα, Ρικ.Κόστα), που άλλωστε είναι αμφίβολο αν θα σου φέρουν τα αποτελέσματα που ζητούν οι πλούσιοι επενδυτές. Πώς να δώσεις ευκαιρίες στους δικούς σου παίκτες; Πώς να τους βάλεις στο παιχνίδι όταν ο επενδυτής θέλει να δει να παίζει το αστέρι που χρυσοπλήρωσε?
Γιατί λοιπόν όχι και στον ΠΑΟΚ της Ελλάδας ο οποίος κατά τα ψέμματα, είναι γωνιακό μαγαζί και θα μπορούσε σταδιακά να αποδώσει τα μέγιστα?

Το 4-2-3-1
Η διάταξη 4-2-3-1 θεωρείται η καλύτερη αυτή τη στιγμή στο μοντέρνο ποδόσφαιρο. Παρέχει επιλογές στην επίθεση και δυνατότητα για αμυντική σταθερότητα. Χρησιμοποιήθηκε πολύ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 και το Euro 2012. Οι full back είναι ίδιου τύπου με αυτούς που συναντά κανείς στο 4-3-3, εκρηκτικοί και με επιθετικές τάσεις. Η μεσαία γραμμή είναι το κλειδί, καθώς εκεί υπάρχει ο παίκτης που λειτουργεί σαν πίβοτ, ελέγχει τον ρυθμό στην κυκλοφορία της μπάλας και τροφοδοτεί παίκτες επιφορτισμένους με επιθετικά καθήκοντα.

Εφόσον ο ΠΑΟΚ θελήσει να αφομοιώσει αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού, τότε ο Ιάκωβος Αγγελίδης (αφού αυτός είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΟΚ) θα προσλάβει (αυτός και ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ - για ποιά ποντιακή κεφάλα 'χτυπάει' η καμπάνα?) τον νέο Τεχνικό Διευθυντή κι ο οποίος με τη σειρά του και μόνον αυτός, θα πρέπει να ψάξει ανά τη νότια Ευρώπη, πχ από την Ιβηρική χερσόνησο ή την πρώην Γιουγκοσλαβία (γιατί ο Δικέφαλος πρέπει να έχει προπονητή ο οποίος να 'νιώθει' την κουλτούρα μας, όχι - δυστυχώς - όμως Έλληνα για να μην έχει 'φθαρεί' απ' το σύστημα) έναν προπονητή έως 47-48 ετών το ανώτερο, που να έχει δείξει ότι επιτυχημένα κοουτσάρει τις ομάδες του επάνω σ' αυτό το πλάνο. Να τον προσλάβει με πολυετές συμβόλαιο και να του αναθέσει την ευθύνη όλων των τμημάτων (από τα ...'αγέννητα' μέχρι και την ομάδα ...βετεράνων!) ώστε όλοι να μάθουν να παίζουν αυτό το σύστημα όσο πιο άψογα γίνεται. Ταυτόχρονα όμως να μην είναι προπονητής - μάνατζερ. Δηλαδή τη διαχείριση και την ευθύνη του μπάτζετ να την έχει αποκλειστικά ο Τεχνικός Διευθυντής. Μόνο έτσι θα είναι απερίσπαστος στο προπονητικό του έργο. Αυτός θα πρέπει να ζητάει μόνο μεταγραφές σε 'θέσεις' και όχι σε πρόσωπα. Δεν θα είναι κακό να προτείνει και κάποιους αλλά θα είναι ευθύνη του Τεχνικού Διευθυντή αν θα αποκτηθούν ή αν θα προωθηθούν από την Κ-20 κλπ. Φτάνουν πια οι μάνατζερ - βδέλλες που κατά καιρούς έχουν απομιζήσει το σύλλογο...!

Re: Μοντέλο διοίκησης ΠΑΟΚ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί 03 Μαρ 2015, 22:51
από kataramenos5
Τα αυτονοητα λες που οσοι ασχολουνται τα ξερουν.Το θεμα ειναι γιατι δε τα κάνουν.